Yenilenebilir Enerji Yatırımlarına Süper Teşvik

Uygulanacak yatırım teşvik sisteminin dünyanın en iddialı modeli olacağını belirten Ekonomi Bakanı Zeybekci, yatırımcıya çeşitli destekler sunacaklarını kaydetti.

 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yatırım teşvik sistemiyle Türkiye’nin kendi devlerini yaratacağını söyledi. Yatırım teşvik sistemiyle, yatırımcıya teknoloji, sigorta primi, faiz ve kamu ortaklığı gibi destekler sağlanacağını belirten Zeybekci, bunun yenilenebilir enerji teknolojileri, metalurji, bilişim, savunma sanayi gibi alanlarda uygulanacağını kaydetti. Bakan Zeybekci, bölgesinde etkin bir ekonomi olmak, kendi ülkesinin gelecekteki teknolojiyle sürdürülebilir yatırım ve üretim ortamını garanti altına almak için proje bazlı yatırım teşvik sistemine yönelik düzenlemenin kısa süre önce yürürlüğe girdiğini anımsattı.

 

Bakan Zeybekci, bu sistemi dünyada başarılı şekilde uygulayan üç ülkenin Almanya, Japonya ve Kore olduğunu dile getirerek, Türkiye`de bir ilk olacak sistemin çerçevesinin Bakanlar Kurulunca çizileceğini bildirdi.

 

En iddialı sistem

Bakan Nihat Zeybekci, metalurji, yenilenebilir enerji teknolojileri, sağlık teknolojileri ve ilaç sanayi, ulaştırma, bilişim ve savunma sanayi, tarım teknolojileri gibi sektörlerde uygulanacak modelin, dünyanın en iddialı yatırım teşvik sistemi olacağını vurguladı. Zeybekci, “Yatırım için gerekli teknoloji ya da teknik personelle ilgili destekler, sigorta primlerinin üstlenilmesi, yatırım tutarı büyük rakamlarda ise faizin karşılanması, yatırımcının biraz desteğe ihtiyacı olduğu durumlarda yüzde 49`u geçmemek kaydıyla kamu ortaklığı, kamu alım garantisi, o alana sınırlı yatırıma izin verilmesi, haksız rekabetten korunmakla ilgili tedbirlerin alındığı bir yatırım teşvik sistemi uygulayacağız” dedi.

 

Başvurular başladı

Prosedürlerin hızlandırılması açısından Bakanlar Kurulu imzasının büyük rol oynayacağını ifade eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Şu anda muhtelif sektörlerde sağlık teknolojilerinde, enerji teknolojilerinde ve yüksek teknoloji gruplarında başvurular var. Dünyada alanıyla ilgili en üst düzeydeki firmalara da yatırım ortamımızı ve teşvik sistemimizi anlatarak tek tek ulaşacağız. Yatırım teşvik sistemiyle Türkiye`nin kendi devlerini yaratacağını göreceğiz” diye konuştu.

 

İstihdam için büyüme

İstihdam konusuna da değinen Bakan Zeybekci, “Türkiye yüzde 4 civarında ve altında büyürse işsizlikte geri gidiyor demektir. Türkiye`nin işsizlikte olduğu seviyeyi koruyabilmesi için yüzde 4`ün üzerinde büyümesi gerekiyor, aşağı düşürebilmesi için de ortalama yüzde 5-6,5 büyümesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

www.enerjimagazin.com

23.01.2017

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR