Ürdün’de dünyanın ilk güneş enerjisiyle çalışan mülteci kampı kuruldu

Ürdün’ün gözden uzak çöllerinde yaşayan Suriyeli mülteciler, Çarşamba günü kampa güneş enerjisi mekanizmasının kurulmasıyla rahata kavuştu. Böylece bu mülteci kampı yenilebilir enerjiyle elektrik sağlanan ilk kamp oldu.

 

Ayrılan 4.5 milyon dolar fonla kurulan santral öncelikle Azrak kampındaki 20.000 insana hizmet edecek. Santralin, kampın tüm sakinlerine elektrik sağlayabilmesi için kapasitesinin iki katına çıkarılması gerekecek. Bunun içinse 9.7 milyon dolara ihtiyaç var.

 

Suriye krizinin patlak vermesinin ardından 5 milyon kadar Suriyeli evlerini terk etti. Şiddetli bir iç savaşa dönen olaylar sonucunda Türkiye ile beraber Ürdün de kapılarını Suriyelilere açtı. Nitekim: Ürdün 660.000 Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor. Mültecilerin çoğu toplum içinde entegre bir şekilde yaşıyor olsa da kalanlar kamplarda ikamet etmeye devam ediyor.

 

En büyük kamp olan Zaatari’de güneş enerjisi santrali inşa edilme aşamasında. Ancak ikinci en büyük kamp olan Azrak, 2014’te kuruldu ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından yönetiliyor. Kamp, birçok metal prefabrik barakadan meydana geliyor.

 

İlk bir buçuk sene, mülteciler yalnızca güneş enerjili fener kullanıyordu ve elektrik bulunmuyordu. İnsanlar kavurucu sıcaklıktaki yazlar ve soğuk kışlarda zorlu hava koşullarına karşı koymak zorundaydı. Ocak 2017’de, 20.000 kişinin elektrik şebekesi nihayet kuruldu. Geriye kalanların ise yıl sonuna kadar bağlanması bekleniyor.

 

İki senedir Azrak kampında yaşayan Suriyeli Amal Muhammed, elektriğin hayatını ciddi oranda iyileştirdiğini söylüyor. Önceden karanlık ve güvensiz olan kampta akşamları korktuklarını da ekliyor. Mülteci kampına elektriğin gelmesi bu insanların hak ettikleri gibi daha iyi bir hayat yaşamalarını sağlayacak. Güneş enerjisiyle aydınlanacak olan kamp, yalnızca mültecilerin yaşam koşullarını iyileştirmekle kalmayacak; karbon emisyonu azaltıldığı gibi milyonlarca dolar para tasarruf edilecek.

https://ontrava.com

19.05.2017

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR