TOKİ, dar gelirliyi güneş piliyle aydınlatacak
Merve ERDİL / ANKARA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, imzalama hazırlığı içerisinde olduğu yeni bir protokolle Toplu Konut İdaresi (TOKİ) binalarına güneş pili koymaya hazırlanırken, bu kapsamda dar ve sabit gelirli vatandaşa bedava elektrik kullandırmak hedefleniyor.
Lisans zorunluluğu yok
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayıyla yürürlüğe giren 5784 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında, 500 kW’a kadar elektrik üretimi için EPDK’dan (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) lisans alınması zorunluluğu ve bürokratik formaliteler ortadan kalkmış ve ürettiği elektriğin kendi ihtiyacından fazlasını Enerji Bakanlığı’na satabilmesi gündeme gelmişti.
Bu konuda somut adım atan Enerji Bakanlığı, TOKİ ile bir protokol imzalayarak TOKİ binalarına güneş pili koymayı amaçlıyor. Güneş pili projesi’yle, daha da yükselmesi beklenen enerji fiyatları ortamında dar ve sabit gelirli vatandaşlar bedava elektrik kullanacak ve artan elektriği devlete satacak. Enerji Verimliliği Mortgage’i ile de güneş pillerinin ilk yatırım maliyetinde vatandaşlara kolaylık sağlanacak.
Bu çerçevede, TEİAŞ’ın da iletim sistemi planlamasında, maksimum derecede güneş pilinin elektrik sistemine entegrasyonu için çalıştığı ve iletim yatırımları planlamasında bu kriteri de değerlendirdiği belirtildi.
Öte yandan Enerji Bakanlığı’nın, maliyetleri diğer kaynaklara göre çok yüksek olan güneş pillerinin ve yoğunlaştırıcılı güneş termik santrallarının desteklenmesine yönelik olarak bir yönetmelik çıkarmaya hazırlandığı da öğrenildi. Yeni düzenlemeyle, Enerji Verimliliği Kanunu’nda öngörülen minimum 5 Eurocent’lik alım garantisi ve süresi daha üst seviyelere çıkarılacak ve teknolojik öğrenme eğrileri ile maliyet yapılarına göre farklılaştırılacak.
Maliyet 25-40 cent/kWh
Elektrik üretim maliyeti güneş pillerinde 25-40 dolarcent/kWh ve güneş termik santrallarında ise 12-20 cent/kWh arasında değişiyor. 200 binden fazla güneş pili işletmede olan ve bunların yüzde 98’inin elektrik sistemine bağlantısı bulunan Almanya’da 40-51 Eurocent/kWh’lik bir alım garantisi bulunuyor. Enerji Bakanı Hilmi Güler, Dost Enerji’nin Bergama’daki Rüzgar Santralı açılışında rüzgarı zaptettiklerini, sırada güneş ve jeotermali zaptetmenin olduğunu söylemişti.
Güneş pillerinin sonsuz ömrü var
GÜNEŞ pilleri (fotovoltaik piller), yüzeylerine gelen güneş ışığını doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren yarıiletken maddeler olarak biliniyor. Yüzeyleri kare, dikdörtgen, daire şeklinde biçimlendirilen güneş pillerinin alanları genellikle 100 santimetrekare civarında, kalınlıkları ise 0.2-
05 Ağustos 2008
Hürriyet Gazetesi