AB ALTERNATİF enerji kaynakları arayışında …

Enerjide dışa bağımlı olan AB, natif enerji kaynakları arayışını sürdürüyor. Uzmanlar ise, natif enerji kaynakları kadar “verimli enerji kullanımının” da önemli olduğunu vurguluyorlar.

 

Avrupa’da enerji fiyatları geçen yıl yüzde 15 oranında arttı. Enerji ithalatı için, her bir Avrupa Birliği vatandaşının cebinden çıkan para da, 700 euroya ulaştı.

Uzmanlara göre Avrupa açısından tehlikeli bu gidişi durdurmanın iki yolu var. Alternatif enerji kaynaklarını geliştirmek ve enerjide tasarrufa gitmek.

Avusturya Enerji Ajansı (AEA) uzmanlarından Stephan Renner’a göre, hükümetlerin tasarrufa daha fazla yönelmeleri gerekiyor. “Genelde enerji konusu tartışılırken arz üzerinde yoğunlaşılıyor. Tabii ki enerji arzı önemli bir konu. Ancak enerji sektörünü peşinden daha çok sürükleyen taleptir” diyen Renner, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çünkü siz kendi arabanızı kullanmak, bilgisayarınızla çalışmak istiyorsunuz. İnsanların talep ettiği enerji, sektörü yönlendiriyor. Bu çerçeveden baktığınızda enerjinin verimli bir şekilde kullanımının, başlı başına bir “enerji güvenliği” konusu olduğunu görebilirsiniz. Ne kadar az enerji tüketirsek, o kadar az yabancı enerji kaynaklarına bağımlı oluruz. Avrupa ülkeleri olarak, yabancı enerji kaynaklarına olan bağımlılığımızı azaltabiliriz.”

AB’nin 20-20-20 planı

Avrupa Birliği Komisyonu, bu ay açıkladığı enerji paketiyle, kapsamlı önerilerde bulundu ve 2006 Eylem Planı doğrultusunda iddialı hedefler ortaya koydu. Buna göre Avrupa Birliği’nde 2020 yılına kadar, atmosferi kirleten gazların oranı yüzde 20 azaltılacak.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve diğer yandan enerji verimliliğinde yüzde 20 artış sağlanacak.

Peki Avrupa Birliği’nin bu hedefleri tutturabilmesi için ne yapması gerekiyor? Avusturyalı uzman Stephan Renner, bu sorumuzu şöyle yanıtladı:

“Bu konuda üç önemli alan var. Öncelikle devlet, enerjinin etkin kullanımı için gerekli olan düzenleyici mekanizmaları oluşturmalı. Enerji kullanımı konusunda bağlayıcı yükümlülükler öngören kurallar getirilmeli. İkinci olarak, enerjiyi daha verimli kullananlara yönelik, vergi indirimi gibi teşvik paketleri oluşturulmalı. Üçüncü olarak da, bilgi kampanyaları düzenlenmeli. Toplumda halen, enerji tasarrufu bilinmiyor. Boşa harcanan enerjinin doğuracağı sonuçlar hakkında bilgi eksikliği var.”

Yüzde 30 tasarruf mümkün

Enerji uzmanları arasındaki en büyük tartışmalardan biri, tasarrufun enerji güvenliğine ne kadar katkı sağlayabileceği. Bu konuda gözler, Avrupa Birliği’nin gelecek yıl çıkaracağı Enerji Verimliliği Eylem Planı’nda. Avusturya Enerji Ajansı uzmanı Stehpan Renner, başarılı bir tasarruf planıyla iddialı hedeflerin tutturulabileceği inancında:

“Ulaşım, endüstri gibi sektörlerde ve evlerde enerjinin verimli kullanılması durumunda, potansiyel olarak yüzde 25, yüzde 30 arasında tasarruf sağlanabilir. Enerjiyi gerçekten de etkin kullanabilirsek, tüketimimizi azaltabiliriz. Bu durumda da bağımlılığımız azalır, Rusya gibi ülkelerden; Ortadoğu gibi, siyasi açıdan belirsiz bölgelerden daha az enerji ithal etme imkânımız doğar.”

EurActiv 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR