Avrupa Komisyonu’nun, KKTC’de pilot güneş enerjisi santrali kurmak için başlattığı proje çerçevesinde düzenlenen “Yenilenebilir Enerji Semineri” dün sabah, Lefkoşa’daki AB Program Destek Ofisi’nde başladı.

 

Avrupa Komisyonu yetkililerinin yanısıra KIB-TEK sorumlularının da hazır bulunduğu seminerde, yurt dışından gelen enerji uzmanları tarafından, yenilenebilir enerji alanında Kıbrıs a özgü fırsatlar ve ilgili teknolojiler anlatılacak.

Ofisin Saray Otel karşısındaki yeni binasında yer alan seminerde, AB Program Destek Ofisi Başkanı Alain Bothorel’in açılış konuşmasının ardından sunumlara geçildi.

Öğle saatlerine kadar süren Seminerde, yenilenebilir enerji konusunda danışmanlık da yapan Elektrik Mühendisi Dr. Fulcieri Maltini, “Küresel Enerji Devrimi”; Güneş Enerjisi konusunda uzman, fizikçi Dr. Rudolf Minder de, “Güneş Enerjisi Üretimi – Bilim Dalının Mevcut Durumu ve Kıbrıs İçin Gözlemler, Beklenenler” başlıklı sunumlarını gerçekleştirildi k ve katılımcıların soruları yanıtlandı.

Bothorel

Seminerin açılışında konuşan AB Program Destek Ofisi Başkanı Alain Bothorel, seminer ve başkanı olduğu ofisin çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi.

40 kişinin çalıştığı ofisin, 259 milyon Euro’luk mali yardım paketinin, Kıbrıs Türk toplumunun desteklenmesi, ekonomik gelişiminin sağlanması ve adanın birleşmesi için kullanılması yönünde çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Bothorel, bunun 14 milyon Euro’sunun enerji sektörünün yönetimine ve enerji altyapısının geliştirilmesine ayrıldığını anlattı.

Enerji üretim sistemlerinin daha güvenilir ve sürdürülebilir olmasının önemi üzerinde duran Alain Bothorel, bu konudaki çalışmalarıyla ilgili olarak da bilgiler aktardı.

“Güneş adanın avantajı… Bu bir başlangıç”

Bothorel, adanın bol güneş alması açısından büyük avantaja sahip olduğuna işaret ederek, güneş enerjisinden elektrik üretilmesi için 4 milyon Euro’luk bir güneş enerjisi projesi başlattıklarını anımsattı.

Projenin 2006 yılında tasarlandığını ve çalışmaların şu anda süratle sürdürüldüğünü anlatan Alain Bothorel, bu projenin, Kıbrıs’ın kuzeyinde yenilenebilir enerji alanında bir başlangıç olacağını vurguladı.

Adanın enerji üretimine yönelik çabaların, AB politikalarıyla uyumlu şekilde sürdürülmesi düşüncesinde olduklarını kaydeden Alain Bothorel, güneş enerjisinden elektrik üretilmesinin ada için öncelikli olduğunun altını çizdi.

1 MW civarında elektrik üretecek olan pilot santralin ileriki yıllarda yapılacak yeni yatırımlarla geliştirilebileceğini ve üretilecek elektrik miktarının da artırılabileceğini belirten Bothorel, bu süreçte bilgi alınabilecek bir de merkez oluşturmayı düşündüklerini kaydetti.

26-09-2008 Kıbrıs Gazetesi

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR