Baz istasyonunda güneş ve rüzgâr enerjisi dönemi …

 

GSM baz istasyonunda güneş enerjisi

GSM baz istasyonunda rüzgar enerjisi

 

 

Türkiye’nin en büyük cep telefonu operatörü Turkcell, Türkiye’de enerji iletim hatlarının uygun olmadığı yerlerdeki baz istasyonlarını rüzgar ve güneş enerjisi ile çalıştırıyor. Turkcell Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Filiz Karagül Tüzün’ün verdiği bilgiye göre Türkiye genelinde şu ana kadar 8-9 istasyonun altyapısı bu şekilde kuruldu.

 

Özellikle dağlık ve kıyı bölgelerinde elektrik iletim hatlarının gidemedikleri yerleri bu şekilde kapsadıklarını dile getiren Tüzün, “Bizim bu teknolojiyi kullanmamız aslında bir yokluktan ortaya çıktı. Kısa vadede kurulum maliyeti daha pahalı olsa da uzun vadede enerji tasarrufu da sağlayacağını düşünüyorum” diye konuştu. Turkcell’in bugün toplam 12 bin adet baz istasyonu bulunduğunu ve Türkiye nüfusunun yüzde 97.4’ünü kapsadıklarını dile getiren Tüzün, enerjinin yanı sıra transmisyon alt yapısının olmadığı yerlerde de uydu bağlantısı ile iletişim sağladıklarını kaydetti.

 

Uydu bağlantısı

Bunun en iyi örneğinin, Hakkari Dereiçi’ndeki istasyon olduğunu dile getiren Özorbeyi, “Burada 8 bin 900 kişilik bir nüfus var. Türk Telekom’un buradaki transmisyon alt yapısı yeterli olmadığı için uydu bağlantısı ile bu baz istasyonunu işletiyoruz” dedi. Güneş enerjisi pilleri ve rüzgar jenaratörü kullanımının çevreyi de olumlu etkilediğini kaydeden Tüzün, bundan sonra da ihtiyaca göre bu şekilde çalışan baz istasyonları kuracaklarını söyledi.

 

Mobilize Bilgi

Turkcell, nüfusun 3000 ve üzerinde olduğu yerleşim merkezlerinin %100 ünde servis verebiliyor; yaklaşık 12.000 baz istasyonu ile abonelerine istedikleri zaman tüm Turkcell hizmetlerine kesintisiz erişimlerini sağlıyor.

Kaynak: Mobileşim

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR