Güneşin Gözyaşları Projesi

Adıyaman Üniversitesi’nin tarımsal sulama amaçlı hazırladığı güneş enerji panellerinin, tasarımı ve uygulaması bakamından Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıdığı belirtildi.

 

Adıyaman Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Bağcılık Uygulama alanı arazisine kurulan güneş enerji santralinin tanıtım töreni düzenlendi.

 

İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) tarafından desteklenen Güneşin Gözyaşları adlı projeyi; ALTERNATİF Enerji Kaynakları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Abdulcelil Buğutekin, Yrd. Doç. Dr. Zafer Tel, Okutman Yasin İçel hazırladı.

 

Santralde kurulan 154 metrekare alandaki enerji panellerinden yazın günlük 210, kışın 105 kWh enerji üretilirken, 21 kWh enerjiyle 100 metre derinlikten su pompalanarak 150 dönümlük arazi sulanacak. Santral sulamanın yanında güneş enerjili soğuk hava deposu ve On-Grid sistemiyle enerji satışı yapılacak.

 

Törenin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Talha Gönüllü, Adıyaman Üniversitesi’nin bilimsel anlamda yaptığı çalışmalardan bahsederek, kurulan sistem hakkında açıklamalarda bulundu. Gönüllü, "Güneş enerjisi yardımıyla suyun normal yüzeyden elde edilemediği yerlerde, toprağı mümbit olan tarıma elverişli olan yerler için iyi ve çığır acıcı bir projedir. Deponun arkasında soğutma mahalleri, soğutma depoları olacak. Tarladan kaldırılan ürünler burada depolanacak ve satılana kadar burada depolama işlemi yapılacak. Suyun kullanılmadığı zaman sürelerinde üretilen elektrik, ayrıca entel kolektif sistemine de verilerek ekstra bir kazançta elde edilecek" dedi.

 

AK Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Aydın, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olduğunu ve cari açığın büyük bir kısmını enerjinin oluşturduğunu belirterek, ekonomik açıdan ALTERNATİF enerjilerden faydalanılması gerektiğini ifade etti. Aydın, "Ucuz ve ekonomik bir enerji türü olan güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, hem ekonomik açıdan hem de çevre sağlığı açısından son derece önemli kaynaklardır. Elimizde petrol belki yok, doğal gaz yok ama güneşimiz var, rüzgarımız var, su kaynaklarımız var. Bunları en iyi, en etkin şekilde değerlendirmek durumundayız" şeklinde konuştu.

 

Vali Ramazan Sodan da, tarımsal sulamada elektrikle, mazotla yapılan sulamaların pahalı olduğunu ve geçtiğimiz günlerde Samsat ilçesinde bu konuda sıkıntı yaşandığını kaydederek, "Çiftçilerimizin yakınmalarına neden olmaktadır. Bu nedenle tarımsal sulamada ucuz enerji kullanımı büyük önem arz etmektedir" diye konuştu.

 

Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Abdulcelil Buğutekin ise, projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu aktararak, "Türkiye’de montaj aşama ve çalışma şekli olarak bir ilktir. Biz burada üç şeyi hedefledik. Birincisi güneş enerjisiyle tarımsal sulama, ikincisi güneş enerjili soğuk hava deposu, üçüncüsü ise EPDK’nın en son 10 Mart’ta yayınlamış olduğu 500 kWh’ın altındaki enerjinin şebekeye On-Grid sistemlerle aktarıp gelir olarak gelmesi kapsamında planladık. Burada 21 kWh’lık enerjiyle mevcut 100 metre derinlikteki pompadan depoya su pompalanacak, depodaki su, damlama sulama sistemiyle 150 dönümlük araziyi sulayacak. Şu an sadece biz sulamayı bitirdik. Soğutma ve ongrit sistemine de açılıştan bir veya bir buçuk ay sonra başlayacağız" ifadelerini kullandı.

 

Konuşmaların ardından davetliler sulama suyunun vanalarını açtı. Düzenlenen programa çok sayıda kamu kurum ve kuruluş temsilcisi katıldı. (Kaynak: IHA)

www.haberciniz.biz

14.07.2012

Adıyaman İli Güneş Kaynak Bilgileri GEPA
BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR