İspanya da mezarlıklar güneş enerjisi depoluyor …

 

Güneş enerjisi en çok tercih edilen yenilenebilir enerji kaynaklarından. Ancak güneş panellerini koyacak yer bulma sıkıntısı kullanımı kısıtlıyor. İspanya da ise soruna çözüm olarak mezarlıklar kullanılıyor.

 

İspanya nın Barcelona kentinde kalabalık bir banliyönün mezarlığı... Ölüleri gömmek için yeterli alan yok, mezarlar üst üste ve çiçeklerle kaplı mezarların en üstünde beklenmedik bir manzara...

 

Şehirde güneş panellerini koyacak yer sıkıntısı yaşanınca, çare mezarlıklarda bulunmuş...

 

"Gölge düşmeyen, geniş bir alan. Enerji üretmek için birebir."

 

Güneş panelleri yerden bakınca görünmeyecek şekilde yerleştirilmiş. Bunun amacı mezarlığa gelen ziyaretçileri rahatsız etmemek.

 

Bu fikrin ölülere saygısızlık olacağını düşünenler, "İspanyol kültüründe ölüye çok saygı duyarız. İnsanların bu fikirden hoşlanacağını sanmıyorum" diyor

 

Fikri destekleyenler İspanyollar ise, "Panellerin burada olmasının ölülerimize bir zararı yok" şeklinde konuşuyor.

 

Mezarlıkta 462 tane güneş paneli var. Paneller, 60 evin yıllık elektrik tüketimini karşılayabiliyor.

 

Ancak asıl sorun, panellerde depolanan enerjinin elektriğe dönüştürüleceği istasyonlara transferi... Bu sorun da kabloların gözü rahatsız etmeyecek plastik borulardan geçirilmesiyle çözülmüş.

 

Yöntem şu an sadece Barcelona da uygulanıyor. Ancak panelleri yerleştiren firmaya, İspanya ve Meksika nın birçok kentinden sipariş yağıyor.

 

Yani birçok mezarlık yenilenebilir enerji üretim merkezi olmaya aday.

24.02.2009 cnnturk

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR