Dalgadan elektrik üreteceğiz …

 

Nano bor teknolojisinden de faydalanarak denizlerdeki dalgadan elektrik enerjisi üretmeyi başardıklarını belirten Hilmi Güler, ilk prototipin önceki gün yapıldığını söyledi.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, önceki gece bir televizyon kanalında katıldığı programda Türkiye nin dalga enerjisi ile elektrik üretene ilk santralın prototipini yaptıklarını söyledi. Güler, "Dalgadaki hareketle elektirik üreten bir sistem yaptık. Nano bor teknolojisini de burada kullandık. Bunun bir pilot uygulamasını da yaptık" diye konuştu. Bordan bugüne kadar 9 farklı ürün elde ettiklerini ifade eden Güler şöyle konuştu: "Üretim için tesislerimiz yetmiyor, şeker fabrikalarını devreye sokmayı düşünüyoruz. Bordan yaptığımız çimentodan bugüne kadar 4 bin ton ürettik. Yollarda kullanırsak 20 yıl mukavemet sağlıyor. Üretimi de yüzde 25 daha az kirlilik yaratıyor. Kyoto açısından da son derece önemli" dedi. Yenilenebilir enerji konusunda önemli atılımlar yaptıklarını dile getiren Güler, "Dünya Bankası ndan daha ile 200 milyon dolarlık kredi almıştık daha önce. Şimdi 500 milyon dolar daha kredi almayı garatiledik, bunu 600 milyon dolara çıkarmayı planlıyoruz. Bu da onaylanmak üzere" diye konuştu. Yalıtım konusunda da başka bir yerden 100 - 150 milyon dolarlık kredi alacaklarını ifade eden Güler, bu konuda yapılacak yatırımlarını işsizliği de önemli ölçüde azaltacağını kaydetti.

 

GÜNEŞ 2 YILA UCUZLAR

Güneş enerjisi kullanımının da iki yıl içerisinde bilgisayar fiyatları gibi ucuzlamasını beklediklerini ifade eden Güler, "500 kilowatt e kadar evlerde üretimi serbest bıraktık. Devlete de satabileceksiniz. Ayrıca 10 yıl alım garantisi veriyoruz. İki sene içinde çok rahatlıkla kullanılabilecek bir hale gelecek. Yasa değişikliği çalışmamız var. Bunu uygularsak ekonomik kriz döneminde Türkiye depar atarak gidecek. Geçenlerde 50 üniversiteyi çağırıp toplantı yaptık. Her üniversitede çalışmalar var. Tuz Gölü nde konkav aynalarla güneş tarlaları ve güneş santralları kurmayı düşünüyoruz. Ortasından sıvı geçen bir boru ile su buharı elde ediyorsunuz. A4 kağıdı büyüklüğünde bir plaka ile 40 watt elektrik üretilebiliyor" dedi. Güler, güneşte Türkiye nin Avrupa da ikinci büyük potansiyele sahip ülke olduğunu söyledi.

 

2 KUYUDAN BİRİNDE PETROL ÇIKIYOR

Petrol konusunda da önemli adımlar attıklarını söyleyen Güler, "2 bin 500 metreye inen sondaj makineleri geliştirdik. Eskiden 9 kuyuda 1 petrol bulurken. Bugün 2 - 3 kuyuda 1 buluyoruz. Diyarbakır da bulduğumuz petrol ortalamamızın üzerinde. Karadeniz içi şimdi yüzer platform getiriyoruz, onunla sondaj yapacağız. Bağımlılığımızı azaltacak, hatta kaldıracak beklenti içindeyiz" dedi.

 

NABUCCO HAZİRAN DA İMZALANIR

Nabucco ile ilgili son gelişmeleri de değerlendiren Güler şöyle konuştu: "Nabucco bizim çocuğumuz gibi. Avrupa 3 kaynaktan aldığı gazı 4 e çıkarmak istiyor. Projeye gaz veren ülkeler ya Irak, İran, Türkmenistan, ya Rusya ya da Azerbaycan olacak. Bu dörtlü bir satranç oyunu. Azerbaycan ın bir miktar gazı var o da İtalya ya gidecek gibi gözüküyor. İran ın bazı ülkeler ile flörtü var. Rusya Güney Akım ı devreye sokuyor, Nabucco nun ortakları ile de zaman zaman görüşüyor. Biz navlun fiyatlarını düşürmek istiyoruz. Biz de bizim gazın fiyatının Avusturya nın ki ile aynı olmamasını istiyoruz. Ama artık anlaşılma durumuna geldik. Haziran ayında anlaşmayı imzalayalım dedik."

 

22 mart 2009 pazar

haberturk.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR