GÜLER: "DALGA ENERJİSİ 3 KEBANA BEDEL" …

 

Türkiye nin dalga haritasını çıkarttıklarını açıklayan Güler, "Şimdi bunu güneş ve rüzgar haritası gibi aynı zamanda diğer iş adamlarımıza sunacağız."dedi

 

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Dr. Hilmi Güler, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) ve Türkiye Elektromekanik Sanayi (TEMSAN) A.Ş. işbirliğinde Sakarya nın Karasu ilçesinde hayata geçirilen Dalga Enerjisinden Elektrik Üretimi Projesi ni inceledi.

 

BOREN Yönetim Kurulu Başkanı Erk Ünveri nin de hazır bulunduğu incelemede konuşan Bakan Dr. Hilmi Güler, "Burada bir ilki gerçekleştiriyoruz. Biliyorsunuz Türkiye nin üç tarafı denizle çevrili. Bu üç denizinde büyük kısmı dalgalı. Dolayısıyla yenilenebilir enerji kaynaklarından birisi olan dalga enerjisini burada ilk defa denedik. Devlet olarak burada öncülük yapıyoruz. İlkleri ortaya koyuyoruz. Ondan sonra özel sektörümüz ve müteşebbisler, bunları aynı zamanda kendi enerji kaynakları olarak kullanabilirler. Kendi enerjilerini üretebilirler. ve fazlasını da biz almak üzere yenilenebilir enerji yasası çıkarttık. Böylece üç tarafı deniz olan ülkemizde şu ana kadar yapılmayan bir ilki Karasu da gerçekleştiriyoruz" dedi.

 

Türkiye nin dalga haritasını çıkarttıklarını ifade eden Güler, "Şimdi bunu güneş ve rüzgar haritası gibi aynı zamanda diğer iş adamlarımıza sunacağız. Böylece dalga enerjisini, rüzgar ve güneş enerjisi gibi, hidroelektrik santraller gibi, jeotermal kaynaklar gibi kullanmış olacağız. bu tertemiz bir enerji çevreyi kirletmeyen tamamen kendi malımız olan bir kaynağımız. Dışa bağımlılığımız yok. Hava kirliliği yok. Cari açığa etkisi yok. Üstelik bunu tamamen yerli kaynaklarımızla yaptık. Denize 4 tane şamandıra yaptık. Şamandıranın ortasına da özel olarak dalgakıran enerji üreten jeneratörümüz var. Dalganın inip çıkma hareketini elektrik enerjisine çeviriyor. Jeneratörün içinde bordan yapılma bir mıknatıs var. Borda bizim milli kaynağımız. Dolayısıyla bir taşla bir kaç kuş vurmuş oluyoruz. TEMSAN da bizim milli kuruluşumuz. Oda tribünler yapıyor. TEMSAN ile BOREN Araştırma Enstitüsü nün yardımıyla ikisi de bizim bakanlığımıza bağlı bu ilki gerçekleştirdik. Dalgadan elektrik üretmeyi başardık. 5 kilovatlık bir ünite yaptık. Bu ünitelerin bir kaç tanesini peş peşe yaparsak 5 in katların şeklinde elektrik enerjisi üreteceğiz. Böylece sahillerimizde inşallah yaygınlaşırsa, sahillerde, liman bölgelerinde , dalga kıranlarda yaygın olarak kullanmak mümkün olacak" dedi.

 

Güler, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"Bölgesel dalga yoğunluklarına göre, Karadeniz, Marmara, Akdeniz dalga değerlerini çıkarttık. Bunların içinde fevkalade güçlü olan bölgeler var. Dalgaları olan İzmir den Karadeniz Bölgesi nde de son derece yüksek dalgaları olan bölgeler. buralardan elektrik enerjisi elde edilecek. Amacımız şuana kadar yapılmayan ve kullanılmayan deniz dalgalarından da elektrik üretebileceğimizi göstermek. Sözle değil uygulamayla bunu göstermek istedik. Teorik değil pratik. Bunu iş adamlarının ve amatörlerin dahi yapabileceği derecede kolay bir iş olduğunu göstermek istedik. Bu önceliği biz yapıyoruz. Bundan sonraki uygulamaları sizler yapacaksınız. Bizlerde sizlere yardımcı olacağız. Elektriğin 10 yıl alım garantisi var. Böylece sizlere bir kolaylığı da yasal olarak gösterdik. Denizden 100 metre açıktaki 43 metre derinlikte elektrik üreten sistemimizi kurduk. Bunun yanında bir karavanımız da var. Karavana yakıt pili bulunuyor. Dalga olmadığı zaman isterseniz sodyum bor hidrür (Bor kaynaklarından ürettiğimiz birleşik var. Bunu da suya attığımız zaman çıkan hidrojen gazıyla elektrik üretiyoruz. İsterseniz burada isterseniz dağ başına TEDAŞ ın kablolarına gerek kalmadan kendi elektriğinize üretmek mümkün olabiliyor. Elinizde bir sürahi su olduğu zaman yanınızda sodyum bor hidrür getirseniz hidrojenden de elektrik üretmeniz mümkün buda ikinci uygulamamız. Ürettiğimiz elektrikle karavanın elektrik ihtiyacını gideriyoruz. Bunu evde de yapmak mümkün. Dolayısıyla burada hem dalga enerjisini hem de hidrojen enerjisi üretecek elektriği de sizlere göstermek üzere arkadaşlarımız bu çalışmayı yaptı."

 

Güler, Türkiye nin dalga enerjisinden 3 Keban Barajı kadar elektrik enerjisi potansiyelinin bulunduğunu söyledi. İncelemenin ardından Güler, Karasu ilçesinde yemek yedikten sonra ayrıldı.

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR