Muğla’nın aydınlatması güneş pillerinden …

 

Türkiye ile İsveç arasında 2007 yılında imzalanan ‘ Yerel Ortaklık Ağı Projesi ’ kapsamında Muğla’da güneş enerjisi ve biyoenerjinin kullanım alanlarının genişletilmesi hedefleniyor.

 

İsveç’in Malmö belediyesi ile ortak hareket eden Muğla Belediyesi, ‘ Yerel sorumluluklar ’ ve ‘ Sosyal politikalar ’ başlıkları altında bir dizi çalışmalar yürütüyor. Muğla’nın natif enerji kaynaklarından yararlanmak adına şanslı bölgelerin içinde olduğu belirtilerek, gelecekte artacak olan enerji ihtiyacına bu şekilde cevap verilebileceği belirtiliyor. Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, natif enerji kaynaklarının yaygınlaştırılmasının Muğla’nın geleceği açısından çok önemli olduğunu söyledi. Başkan Gürün, Muğla Üniversitesi ile birlikte önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, “ Muğla, dünya güneş haritasında potansiyeli en yüksek noktalardan biri konumundadır. Biz de bu amaçla yapılan protokol gereğince İsveç’in Malmö belediyesi ile ortak hareket etme kararı aldık. Çünkü onlar bu konuda gerçekten önemli yol kat etmiş durumdalar. Malmö belediyesinin belediye araçlarını yüzde 50’si natif enerji sistemleri ile çalışıyor. Muğla Belediyesi ile Malmö Belediyesi arasında bu konuda önemli çalışmalar yapılıyor. Malmö’den Muğla’ya bilim adamları gelerek konu hakkında brifingler vermeleri ve konu hakkında çalışma yapmaları sağlanıyor. Muğla’yı güneş enerjisinden yararlanan bir il haline getirmek için çalışmalarımız sürüyor ” diye konuştu.

 

PROJELER YOLDA

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, önümüzdeki günlerde natif enerji kaynaklarının halkın yaşam alanlarına girmeye başlayacağını kaydederek, “ Yakın bir zamanda Muğla’daki bir parkımızda örnek bir çalışma başlatacağız. Parkın tüm elektrik enerjisi ihtiyacını parka kuracağımız güneş enerjisi panelleriyle sağlayacağız. Bu durum aşama aşama ilerleyecek ve tüm parklara yansıtılacak. Daha sonra ise kamu binalarının güneş enerjisiyle elektrik ve ısınma ihtiyacını karşılamak için uygulama başlatacağız. Şehir ışıklandırmalarının da güneş enerjisiyle yapılmasını sağlamak amacındayız. Yaptığımız projelerle arıtma tesisimiz yakın bir zaman sonra kendi üreteceği enerjiyle elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacak. Arıtmaya giden atıklardan elde edilen gazların kullanılabilir enerjiye dönüştürülmesiyle, tesis tüm ihtiyacını atıklardan karşılayacak ” dedi.

MUĞLA ÜNİVERSİTESİ DESTEK VERİYOR

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla Üniversitesi’nin natif enerji kaynakları çalışmalarına destek verdiğini belirterek, “ Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Şener Oktik, geleceğin enerji kaynağı olan biyoenerji ve güneş enerjisi çalışmalarına büyük önem veriyor. Muğla Üniversitesi, dünyadaki natif enerji çalışmalarına paralel çalışmalar yapmaktadır. İkili çalışmaların yapılması amacıyla Muğla’ya gelen İsveçli uzmanlar Muğla Üniversitesi’nin, enerji konulu çalışmalarının son teknolojiye uygun olarak ilerlediğini belirttiler. Zaten Muğla Üniversitesi, kampus alanındaki bazı binaları güneş panelleri ile donatarak, enerji ihtiyacının bir kısmını bu şekilde karşılamaya başlamıştır. Bu durum Muğla ve Türkiye ekonomisine önemli katkılar yapmaktadır ” şeklinde konuştu.

 

SİYASİLERE İŞ DÜŞÜYOR

Başkan Gürün, çalışmaların sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için, politikacılara önemli görevler düştüğünü vurgulayarak, şunları söyledi : “ Alternatif enerji kaynaklarının kullanımı adına Türkiye’nin en modern çalışmaları Muğla’da yapılıyor. Ancak bu çalışmaların sosyal alanda daha da yaygınlaştırılması gerekmektedir. Türkiye’nin asıl sorunu da budur. Bu çalışmaların hızlanması için politikacılar çaba harcayacak, ekonomik destek sağlayacak. Dünyanın doğal enerji kaynakları tükeniyor. İnsanoğlu fosil yakıtlarla dünyayı kirletiyor. Muğla’nın, güneş kenti olmasını sağlamak için çalışıyoruz. Sahip olduğumuz güneş potansiyelini kullanıp, kentin tükettiği elektrik enerjisini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamak istiyoruz ” 

Kaynak : BHA / Bodrum

21 Nisan 2009 Salı

www.solar-bazaar.com

www.normenerji.com.tr

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR