Binaların camları enerji üretiminde kullanılacak …

 

Teknoloji hızla ilerlerken, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmak amacıyla pencere camlarından ve binaların cam cephelerinden, güneş enerjisini değerlendirerek elektrik üretileceği bildirildi.

 

Muğla Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed Eltez, dünyadaki fosil yakıtların tükenmeye başladığını, çeşitli ülkelerin çevre kirliliğinin önlenmesi ve daha sağlıklı ortamlarda yaşayabilmeyi sağlamak amacıyla yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiğini, bunun için de destek ve teşvikler verdiğini anımsattı.

 

Yüksek teknolojiyle birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmanın da arttığına dikkati çeken Prof. Dr. Eltez, binaların cam ve pencerelerini değerlendirerek güneş enerjisinden elektrik üretilip, binada kullanılacağını, ihtiyaç fazlası elektriğin de devlete satılabileceğini bildirdi. Prof. Dr. Eltez şöyle konuştu :

 

“Binaların camlarına gelen güneş enerjisinden elektrik üretilecek. Bu teknoloji dünyada çok hızlı gelişiyor. Bu teknoloji aynı cep telefonu gibi.  Sürekli model değişiyor. Fotovoltaik paneller, özellikle silisyum tabanlı olanları çok yaygın kullanılıyor. Bunun yerine daha ucuz teknolojiler de çıkmaya başladı. Camdan elektrik üretimi konusunda yakında fabrikalar kurulacak. Bunun yanı sıra nano mürekkep sistemlerin geliştirilmesine başlanıldı. CIGS dediğimiz yeni teknolojiler de geliyor. Bir yerinden tutup yatırım yapmak lazım. Binadaki pencerelerden elektrik üretilecek veya cam giydirmeli cepheler olacak. Bundan böyle yeni binalarda artık normal pencere camı yerine yeni camlar gelecek. Yatırım yakında başlayacak. Bunlardan elektrik üretilecek.”

 

Yeni teknolojide binalarda klasik kiremit yerine cam kiremitlerin kullanılacağını ifade eden Prof. Dr. Eltez şöyle devam etti :

 

“Cam kiremitler de var. Evin güneş çatısı olacak. Oradan elde edilecek sıcak hava ile ısıtma ve soğutma yapılabilecek. Bu da yeni bir teknoloji. Kiremitler artık cama dönüşüyor. Pencere camları ve kiremitlerden elektrik üretimi yatırımının metrekaresi 500 avroya mal olabilecek. Yeni teknolojiler daha ucuz. Evlerden elde ettiğimiz elektriğin fazlasını da devlete satacağız. Bu konudaki yönetmelikler bir an önce çıkarılmalı. Temiz enerjide çeşitlendirmeler başlayacak.”

 

Güneş enerjisinden elektrik üretmek amacıyla, yabancılarla ortaklık kuran bir çok firma bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Eltez, iki bin metrekare panel üretecek bir tesisin 3-5 milyon avroya mal olduğunu bildirdi.

 

Devletin cam panellerden üretilecek elektriği satın alarak, üretimi teşvik etmesini isteyen Eltez, birçok ülkenin bu yöntemi uyguladığını anlattı.

 

SERA KENTLER

Dünyada çok yeni bir akımın başladığına dikkati çeken Prof. Dr. Muhammed Eltez, güneşe ve temiz enerjiye dayalı sera kentlerin, mahallelerin ve vadilerin kurulması konusunda projelerin başladığını bildirdi.

 

Belçika kaynaklı bir projede, Romanya ya yönelik, 12 kentten oluşan ekolojik seralarla beslenen, manyetik trenlerin çalıştığı, güneş enerjisiyle ısıtma ve soğutmanın yapıldığı, damları tamamen güneş enerjisiyle elektrik üreten sistemlerin olduğu yeni yerleşme yerlerinin kurulacağını anlatan Prof. Dr. Eltez, kendisinin bu projeye danışmanlık yapacağını söyledi.

 

Belçika da tüm elektrik ihtiyaçları güneş enerjisinden sağlanacak 40 bin konutluk proje hazırlandığını anlatan Prof. Dr. Eltez, bu konuda TOKİ ye de bilgi verdiğini, TOKİ nin projeyi incelediğini kaydetti. Prof. Eltez, “Belçika da güneş enerjisinden yararlanmak amacıyla sera kentler kurulacak. 40 bin konutluk sera kent düşünülüyor. TOKİ projeyi incelemek üzere personel gönderdi” diye konuştu.

 

06 Mayıs 2009 Çarşamba

stargazete.com / güncel

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR