Ankara ya çevreci alışveriş merkezi açılacak …

Türkiye de halen Ankara, Erzurum, İstanbul ve Manisa da toplam 600 milyon avroluk 5 proje yürüten Hollanda merkezli gayrimenkul şirketi Redevco, Ankara Çayyolu ndaki ilk alışveriş merkezini (AVM) Ağustos ayında açmayı planlıyor.

 

Redevco Türkiye Ticari Bölüm Müdürü İlker Aydın, Ağustos ta Çayyolu nda açılması planlanan Gordion AVM, Türkiye nin muhtemelen ilk yeşil AVM si, ilk yeşil binalarından biri, ilk Braem sertifikalı binalarından biri olacak dedi.

 

Yarın gerçekleştirilecek basın tanıtım turu öncesinde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Aydın, enerji verimliliği ve çevreye duyarlılık açısından Redevco nun kurum olarak 2-3 yıl önce bir politika geliştirdiğini, yapılacak bütün yatırımlarda yenilenebilir enerji kaynaklarına, daha az karbondioksit tüketen sistemlere yöneldiğini belirtti.

 

Türkiye genelinde yapılacak bütün binalarda da bunun ön araştırmalarının gerçekleştirildiğini kaydeden Aydın, enerji verimliliği ve çevreye duyarlılık açısından AVM lerin sertifikalandırılmasında genellikle Avrupa da, İngiltere bazlı Bream Sertifikası nın yaygın olduğuna işaret ederek, şu bilgiyi verdi :

 

Bu sertifika kapsamında binalar, tasarım aşamasından itibaren 7-8 alt başlıkta değerlendiriliyor. Yenilenebilir enerji kullanımı, çevreye bırakılan atık, doğal kaynakların kullanımı gibi. Bream sertifikasının dereceleri de var. Ağustos ta açılması planlanan Gordion da, enerji açısından üçüncü nesil sistem kullanıldı. Doğrudan altyapıdan elektrik enerjisi almak yerine, belli bir oranda elektrik enerjisini doğal gaz türbinleri ile kendimiz üreteceğiz. Alınan doğal gaz, mevcut tribünlerde elektrik enerjisine çevrilecek. Elektrik enerjisine çevirirken dışarıya salınan ısı da binanın ısıtılmasında kullanılacak. Böylece enerjiden ve karbondioksit emisyonundan da tasarruf edilecek.

 

Karbondioksit emisyonu düşük olan binalara ( yeşil bina ) deniyor. Bunların çevreye verdiği atıklar çok limitli düzeyde. Bream sertifikası almak için tasarım aşamasından itibaren buna göre davranılıyor. Şu ana kadar bütün aşamalar Bream yetkilileri tarafından, danışman tarafından kontrol edildi. Büyük ihtimalle not olarak da çok iyi bir derece ile sertifikaya sahip olacağız. Bream sertifikası almak için yola çıkıldı ve yakında da sahip olmayı bekliyoruz.

 

Gordion, Türkiye de ilk Bream sertifikalı AVM olacak. Türkiye de ilk yeşil bina sertifikası, bir ilaç firmasının binasına, başka bir değerlendirme sistemi çerçevesinde verildi. Gordion, Türkiye de, ilk yeşil AVM, ilk yeşil binalardan biri ve muhtemelen ilk Bream sertifikalı binalardan biri olacak.

 

Binada yüzde 100 güneş enerjisi kullanılamadığını belirten Aydın, Belçika da güneş enerjisi konusunda devlet desteği var. Türkiye deki altyapı çok teşvik edici değil dedi.

 

Aydın, Gordion projesinde, enerji ihtiyacının yüzde 18 ini sistemin kendi içinde sağlayacağını, geri kalanın mevcut altyapıdan alınacağını, Erzurum daki alışveriş projesinde ise bu oranın yüzde 40 a kadar çıktığını bildirdi.

 

Projede ısıtma ve soğutmada yer altı suyu enerjisinden, legal altyapı uygun olmadığı için yararlanamadıklarını kaydeden Aydın, Manisa projesinde böyle bir uygulama yapmayı planladıklarını söyledi.

 

Redevco Türkiye, şu anda Ankara, Erzurum, İstanbul ve Manisa da 2 tane olmak üzere 5 proje yürütüyor. Toplam brüt inşaat alanı 500 bin metrekareden fazla olan bu projeler için şirket, 600 milyon avroluk bir finans sağlıyor.

zaman.com.tr / haber / ekonomi

AA / 27 Mayıs 2009 Çarşamba

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR