Izmir in Suyunda Güneş Enerjisi Dönemi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda önemli bir adım atarak köylerdeki su depolarına, güneş enerjili klorlama sistemi kurmaya başladı.

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu nun seçim bildirgesinde de yer verdiği " yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı " projesinin ilki, köylerdeki su depolarında yaşama geçirildi. İZSU 5 köye, depolardaki suyun otomatik olarak klorlanmasını sağlayacak güneş enerjisi ile çalışan klor dozlama ünitesi kurdu. Su depolarına enerji hattı çekmek yerine kendi elektrik enerjisini üreten İZSU, temiz enerji ile köylere su dağıtırken ekonomik anlamda da kara geçti.

 

Kullanılmaya başlanan güneş enerjisi sayesinde, daha önce personel tarafından klor tableti atılarak köylere sağlıklı su temin edilirken, şimdi bu işlem otomatik olarak yapılıyor. İZSU, yeni sistem ile hem klorlama maliyetini düşürdü hem de enerji maliyetini. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, seçim bildirgesinde yer verdiği projelerden birinin " yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı " olduğunu vurgulayarak, " Çevre ve yeşil enerji eylem planımız çerçevesinde yeşil alanlar, parklar ve meydanları, kendi enerjilerini üreten alanlara dönüştürmeyi planlamıştık. Bu eylem planımız çerçevesinde ilk uygulamayı, yalnızca elektrik enerjisi iletim hattı kurulması işleminin dahi büyük meblağlara mal olacak köy depolarında gerçekleştirdik. Güneş enerjisi ile otomatik klorlama işlemi yapacak sistemler kurmaya başladık. Köylerin içme suları daha önce hiç klorlanmıyordu. Büyükşehir sınırlarına dahil olduktan sonra İZSU Genel Müdürlüğümüz, depolara klor tableti atarak bu işlemi yapmaya başladı. Bu da maliyetli bir işlemdi. Ama kurmaya başladığımız güneş enerjisi ile çalışan klorlama sistemi sayesinde bu işlem artık otomatik olarak yapılacak. 40 köyde kurmayı planladığımız sistemi, depolara elektrik hattı çekerek oluşturmak istesek maliyet daha yüksek olacaktı. Oysa güneş enerjisi ile çalışan sistem hem ekonomik hem pratik " diye konuştu.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, güneş enerjisi ile çalışan otomatik klorlama sisteminin, Seferihisar ın Gödence Köyü, Menemen in Çaltı Köyü, Bornova nın Çamiçi, Bayındır ın Hisarlık Köyü ve Kemalpaşa nın Yiğitler Köyü ndeki su depolarına kurulduğunu ve çalışmaların devam ettiğini açıkladı. İZSU yetkilileri, 40 köye bu sistem ile sağlıklı içme suyu temin edeceklerini sözlerine ekledi. Şebeke elektriğine uzak yerleşim yerleri için en ekonomik ve pratik olan güneş enerjili klorlama sistemi, köylerin sularını temizlerken vatandaşların sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlıyor. Güneş panelleri üzerine güneş ışınlarının düşmesi ile yarı iletken kristal modüller elektron akımı ile DC (doğru akım) enerji üretimi yapıyor. Üretilen enerji regüle edilerek akülere depolanıyor. Depolanan DC enerji, çeviriciler vasıtası ile AC 220 volt enerjiye çevriliyor. Bu şekilde yapılan enerji üretimi ile şehir şebekesinden uzak su depolarına gelen içme ve sulanma suları, enerjisini sistemden alan dozaj pompaları ve sistemin otomasyonda çalışması için gerekli olan elektronik zaman belirleme ünitesi ile istenilen zaman diliminde istenilen dozlama ayarında çalışıyor. Ayrıca aynı enerjiden faydalanılarak su depolarının iç ve dış aydınlatmaları yapılıyor.

medya73.com / 08.06.2009

 

www.solar-bazaar.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR