Türkiye 3.`sü Malatya okulu …

Yunus Emre Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi`nin proje dalındaki çalışmaları derece yaparken, bir proje uluslararası yarışmada, bir proje de Türkiye`deki yarışmada 3`ncü Yunus Emre Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi`nin proje dalındaki çalışmaları derece yaparken, bir proje uluslararası yarışmada, bir proje de Türkiye`deki yarışmada 3`ncülük elde etti.

 

Konuyla ilgili bilgi veren Yunus Emre Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Teknik Müdür Yardımcısı Vahap Kazan, "Okulumuz bu yıl 3 ayrı projede yarıştı. İki projemiz Türkiye 3 cülüğü aldı. Bunun dışında okulumuzda hazırlanan projelerden bir tanesi Malatya`da il ikincisi oldu" dedi.

 

Elektrik-Elektronik Teknolojileri Bölümü Teknik Öğretmeni Yavuz Şimşek ise, "Öğrenen Robot adında bir proje yaptık. Robotumuz bir işlemi bir defa gösterdikten sonra bunu kendisi öğreniyor ve kendi kendine yapıyor. Görme engellilerimize çok fayda sağlayabilecek bir icat. Temizlik işlerinde de kullanılabilir. Bunun yanında taşıma işlemlerinde de kullanılabilir. Bu projemizle Malatya`da ikinci olduk. Daha sonra projemizi biraz daha geliştirip, İzmir Uluslar arası 6. Olimpiyat Yarışması`nda sergiledik ve projemiz 6 ülke içerisinde üçüncü olduk" diye konuştu.

Doğalgaz kombi ısıtma sistemlerinin elektrik enerjisi ihtiyacının güneş panellerinden sağlanmasına yönelik bir proje gerçekleştiren ve TÜBİTAK-EİE tarafından düzenlenen yarışmada derece elde eden Yunus Emre Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Öğrencisi Yusuf Yılmaz da, "Malatya`ya doğalgazın gelmesiyle birlikte konutlarda ısınma amaçlı doğalgaz, kombi ve kazan sistemleri kullanılmaya başlanmıştır. Kombi ve kazanların gerek ateşleme sistemi gerekse, sıcak su devri daim sistemleri elektrik ile çalışmaktadır. Elektrik kesintisi olduğunda konutlarda sıcaklık düşmesi ve dolayısıyla ısı kaybı meydana gelmektedir. Bu nedenle biz, Malatya`nın yıllık güneş ışını alma durumunu düşünerek, güneş pili panellerinden yeterli elektrik elde edip daha sonra bu elektriği kombi sistemlerinde kullanmayı planladık. Projemiz, TÜBİTAK-EİE Ortaöğretim Öğrencileri Arası Enerji Verimliliği Proje Yarışması`nda Türkiye 3`ncülüğü derecesine girdi" ifadelerine yer verdi.

 

Yunus Emre Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi`nin projeleri, 1.Bilim Şenliği ve Mesleki Teknik Fuarı`nda sergilendi.

gunestv.com / haber / 04.06.2009

 

www.solar-bazaar.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR