Leasing hakkında, leasing nedir ?

Finansal Kiralama (Leasing), kiracı tarafından seçilen bir yatırım malının mülkiyeti finansal kiralama şirketinde kalarak, belirlenen kiralar karşılığında kullanım hakkının kiracıya verilmesini sağlayan bir finansman yöntemidir. Yatırım mallarının satın alınması yerine, kiralanarak kullanılmasını sağlayarak firmaların işletme sermayelerini diğer ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılması ile verimliliğin ve karlılığın artmasında önemli rol üstlenir…

 

Neleri kiralayabilirsiniz ?

Finansal Kiralama Kanunu na göre her türlü taşınır ya da taşınmaz mal leasing konusu olabilir. Ancak, patent hakkı, fikri ve sınai haklar ile bilgisayar yazılımı gibi maddi olmayan konular için leasing yapılamamaktadır.

 

Leasing konusu mallar ;

Tıbbi Cihazlar

Bilgisayarlar ve Diğer Bilgi İşlem Üniteleri

Santrallar ve haberleşme cihazları

Enerji tesisleri

Kara Nakil Vasıtaları

Hava Taşıma Araçları

Kuru Yük Gemileri, Tanker ve Diğer Deniz Taşıtları

İnşaat Makinaları, Vinçler, İş Makinaları

Matbaa makinaları

Her Türlü Tezgah ve Üretim Makinaları

Tekstil makinaları

Komple Fabrikalar

Komple Hastane, Otel ve Büro donanımları 

 

Neden leasing, avantajları nelerdir ?

Tüm dünyada yatırımların orta vadeli finansmanında yaygın olarak kullanılan leasing özellikle enflasyonist ekonomilerde kuruluşların her geçen gün artan işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamada natif finansman yöntemlerine karşı büyük avantajlar sağlar.

 

Projelerinize %100 finansman; Leasing in sağladığı olanaklarla projenizin %100 ünü finanse edebilir böylece özkaynaklarınıza dokunmamış olursunuz.

Esnek Kira Ödeme Planı; Fon akışınıza uygun esnek Kira ödemeleri ile nakit akışınızı planlayabilirsiniz.

Teşviklerinizi değerlendirebilirsiniz; Teşvikli Yatırımınız için Leasing şirketini teşvikten yararlandırabilir dolayısı ile teşviğinizi kullanabilirsiniz.

Dilerseniz kiralananı satın alabilirsiniz; Kiraladığınız malı, dönem sonunda sembolik bir bedelle satın alabilirsiniz.

Enflasyona karşı güven ortamı; Leasing ile Kiralama süresi ve kira ödemelerinin değişmezliğinin yarattığı güven ortamı yakalar Enflasyona karşı bir önlem almış olursunuz.

Yatırımınızla kiralarınızı karşılarsınız; Kiralarınızı yatırımınızdan gelecek karlarla geri ödersiniz. 

 

Kimler Leasing Yapabilir ?

Leasing de genel olarak hukuki işlem yapmaya yetkili her türlü kişi ve kuruluş kiracı olabilir, buna göre, her türlü şahıs firmaları, her türlü ortaklıklar, serbest meslek mensupları kiracı olabilirler …

 

Kredi Nedir ?

Kredi ; Sözlük anlamı itibariyle "saygınlık ve güven" anlamında kullanılmakta olup, genel anlamda herhangi birine ödünç para vermek veya nakit olarak alınacak bir mal veya verilecek bir hizmetin yerine getirilmesine kefalet etmek, garanti vermek, bedelini daha sonra almak kaydıyla bir mal ve / veya hizmeti vermek olarak tanımlanmaktadır.

 

Bankalar Yasası açısından ise kredi ; Bankaların, özvarlıklarının yanı sıra, topladıkları vadeli ve vadesiz Türk Lirası yada döviz mevduat ile banka dışında temin ettikleri fonları, yasal sınırlar içinde ve banka içi mevzuatı çerçevesinde ihtiyaç sahiplerine belirli bir süre sonra geri alınması kaydı ile borç olarak vermesi ya da borç anlamında olmamakla birlikte, birbirleriyle taraflardan birinin taahhüdünün ve / veya bu taahhütten doğacak borçlarının garanti edilmesi işlemidir. (ingilizce karşılığı = bank credit / credits )

 

Banka Kredisi

Belirli bir süre sonunda bankaya geri ödenmek tartıyla belirli bir faiz karşılığında bankadan ödünç alınan tutardır. Genellikle ticari, tarımsal, sanayi faaliyetlerinde bulunan kişi veya kurumlara verilen krediler, özel amaçlar çerçevesinde bu faaliyetlerde bulunmayanlara da verilmektedir.

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR