Yenilenebilir enerjide Türkiye’nin hedefleri AB’nin de ötesinde …

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Enerji politikalarımızı üç tane 20 esasına oturttuk. 2020’de ürettiğimiz enerji kaynaklarının en az yüzde 20’si yenilenebilir enerjiden oluşacak, enerji üretiminden kaynaklı karbol ve sülfür salınımı yüzde 20 daha aç olacak ve yüzde 20 tasarruflu olacak” dedi.

 

Bakan Yıldız, Schneider Electric’in Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) fabrika açılışına katıldı ve Türkiye’nin yeni enerji politikaları hakkında bilgi verdi. Yıldız şöyle konuştu :

 

“Meksika’da 65 ülkenin enerji bakanları, özel sektör temsilcileri G8, G20 temsilcileri, enerji ajansları ve OPEC gibi kuruluşların yetkililerinin bulunduğu toplantılar yapıldı. Bu toplantılarda temel soru enerji probleminin nasıl halledileceğiydi. Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedefleri AB ülkelerinin koyduğu hedeflerin de ilerisinde. 2023 yılına kadar güneş, rüzgar, su, jeotermal ve biyokütle gibi tüm yerli kaynaklarımızı harekete geçirerek enerji politikamızı yürüteceğiz.”

 

Schneider Electric Üst Yöneticisi (CEO) Jean Pascal Tricoire de 2010’un kendileri için Türkiye’de yoğun yatırımlar yılı olacağını belirterek, şu anda bin 200 olan çalışan sayısını yıl sonuna kadar 2 bine çıkaracaklarını söyledi. Elektrik tüketiminin 2030 yılına kadar ikiye katlanacağını, bu yüzden  enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Tricoire, “Firmalara optimum düzeyde verimlililik imkanı sunuyoruz. Bu son derece önemli, çünkü elektriğin yüzde 41’den fazlasını endüstriyel ve  ticari binalar tüketiyor” dedi.

 

Manisa’ya 15 milyon Euro’luk yatırım

Çevre dostu olarak tasarlanan ve temelleri 2009’da atılan Schneider Manisa fabrikasında enerji kaybını önlemek için, enerji analizörleriyle aydınlatma, basınçlı hava, ısıtma soğutma sistemleri üretim alanlarında harcanan enerji ve güç kalitesi sürekli izlenip kaydediliyor. Hava kalitesini destekleyen karbondioksit sensörleri sayesinde hava kalitesinde düşüş hissedildiğinde taze hava sistemi devreye giriyor. Güvenlik binasında şebekeye entegre bir güneş enerjisi sistemi bulunuyor. Fabrikadaki yağmur suyu toplama sistemiyle de yeşil alan sulaması yapılıyor. 73 bin metre karelik fabrikanın beşte biri yeşil olan olarak inşa edildi. Fabrika benzerlerine oranla yüzde 30 daha az enerji tüketecek. İlk aşamada 15 milyon Euro’luk yatırım yapılan fabrikanın yatırım miktarı büyüme hızına bağlı olarak her yıl artırılacak. www.hurriyet.com.tr / ekonomi / 09.04.2010

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR