Stanford Üniversitesi nden "Yeşil Enerji" atağı …

Üniversitesi bünyesinde kurulacak 100 milyon dolarlık enstitüde doğayla dost enerji kaynakları aranacak.

 

Stanford Üniversitesi, doğayla dost enerji kaynakları araştırmalarının yapılacağı yeni bir enstitü kurulması için 100 milyon dolarlık kaynak ayırdı.

 

Stanford Üniversitesi nden yapılan açıklamaya göre aralarında batarya, güneş panelleri ve yenilenebilir enerji kaynaklarının da olduğu doğayla dost enerji kaynaklarının araştırılması için üniversite bünyesinde yeni bir enstitü kurulacak. Söz konusu enstitü için 100 milyon dolarlık bir bütçe ayrıldığı belirtilen açıklamada Hewlett Packard ve Google gibi büyük şirketlerin de desteğinin alındığı kaydedildi.

 

Bu sayede ünlü Silikon Vadisi nin yeşil enerji konusunda dünya lideri olacağı vurgulanırken, enstitünün başına geçecek isim olan Profesör Lynn Orr, " Yenilenebilir enerji kaynağının en büyüğü güneştir " dedi. Orr, ancak bu noktada güneş enerjisinin elektrik enerjisine çevrilmesinde yapılan masrafların azaltılması için çalışmalar yürüteceklerini sözlerine ekleyerek, nano teknolojiden de faydalanarak, güneş enejisinin depo edilmesi ve enerji sistemleri arasında dönüşüm için çaba sarf edileceğini bildirdi.

 

Bu arada Apple, Sun ve Google gibi şirketleri lanse eden John Doerr, bu enstitü ile birlikte Silikon Vadisi nin Güneş Vadisi ne döneceğini dile getirdi. Hali hazırda güneş enerjisi konusunda 200 kadar çalışma başlatıldığını ifade eden Doerr, " Bataryalar, yenilenebilir enerji konusunda ilk sırada yer alıyor ve ABD tarihinde hiçbir zaman bu denli bir yarış yaşanmamıştı. Yeteri kadar araştırma yapmıyoruz. İnternet 1 trilyon dolarlık bir ekonomi iken enerji 6 trilyon dolarlık bir ekonomi. Dolayısıyla enerji yatırımları 21. yüzyılın en büyük ekonomik değeri olacak " dedi.

SAN FRANCISCO / İHA / 14 Ocak 2009

-.-

www.normenerji.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR