Rum Kesimi enerji faslının açılmasını engelleyecek …

Kıbrıs Rum Kesimi, petrol arama çalışmalarının Türkiye tarafından engellendiği gerekçesiyle enerji faslının müzakerelere açılmasını engelleyecek.

 

Kıbrıs Rum Kesimi, Türkiye ile olan petrol çıkarma ihtilafını gerekçe göstererek Türkiye nin AB müzakerelerinde enerji faslının açılmasını veto etmeye devam edeceğini açıkladı. KKTC ve Türkiye, Kıbrıs Rum Kesimi nin Doğu Akdeniz de petrol çıkarma amaçlı çalışmalar yürütmeye hakkı olmadığını iddia ediyor.

 

Rum Kesimi nin Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, " Türkiye, AB nin bir üyesi olan Kıbrıs Cumhuriyeti nin, uluslararası hukukla uyumlu bir biçimde kendi enerji kaynaklarını kullanmasını engellediği sürece, enerji faslı açılamaz " dedi. Kiprianu, Türkiye sınıfın kabadayısı gibi davranmaya devam ettiği sürece Rum Kesimi nin rıza göstermeyeceğini söyledi.

 

Bilindiği gibi Kıbrıs, 35 yıl önce bugün düzenlenen harekatla ikiye bölünmüştü. Adanın bölünmüşlüğü nedeniyle Türkiye nin AB ye katılım müzakereleri çeşitli fasıllarda dondurulmuş durumda.

 

Türkiye, enerji açısından zengin Asya ile Avrupa arasındaki konumunun AB ye katılımını güçlendiren nedenlerden biri olduğunu iddia ediyor. Öte yandan Kıbrıs Rum Kesimi ise geçtiğimiz yıl Türk savaş gemilerinin, Rum Kesimi tarafından ihale edilen petrol arama lisansına dayanarak Akdeniz de seyreden gemileri engellediğini duyurmuştu.

Reuters / dunyabulteni.net / news / 20 Temmuz 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR