Çevre ve Orman Bakanlığı, Afyonkarahisar ın köylerine güneş enerjisi sistemi kuruyor…

Çevre ve Orman Bakanlığı, güneş enerji sisteminde Afyonkarahisar daki orman köylülerine destek veriyor.

 

2009 yılı kapsamında Dazkırı ilçesi Yayla, Darıcılar ve İdris köyleri ile Sandıklı ya bağlı Çamoğlu köyünde toplam 55 eve güneş enerji sistemi kuruldu. Yılsonuna kadar 200 ailenin güneş enerji sistemine kavuşması planlanıyor.

 

Afyonkarahisar Çevre ve Orman İl Müdürü Hidayet Şen, güneş enerjisi sistemini orman köyü olduğu tescillenen köyde oturan her vatandaşların alabildiğini söyledi. Orman köyü olduğunun tescillenmesi için köy muhtarının önce İl Müdürlüğü ne müracaat etmesi gerektiğini aktaran Şen, "Muhtarın müracaatından sonra bizim bir ekimiz köye gidip inceleme yapıyor. Daha sonra ekibin hazırladığı raporu Orman ve Köy İşleri Genel Müdürlüğü ne gönderiyoruz. Genel müdürlük, müracaatı gerçekleştirilen köyün, orman köyü olduğunu tescillerse köyde oturan herkes güneş enerji sistemini kurdurabiliyor. Kurdurma işlemlerinin tamamı il müdürlüğü ekiplerimiz tarafından yapılıyor. Bu güneş enerjileri köylülerimize çok uygun fiyattan veriliyor ve vatandaşlarımız borçlarını çok uzun vadede geri ödüyorlar." diye konuştu.

 

Orman köylerinde halen temizlik amacıyla kullanılan su, ocak ve sobalarda ısıtılırken, bir aile çamaşır, bulaşık ve ev temizliği için günde ortalama 150 litre sıcak suya ihtiyaç duyuyor. Günde 150 litre sıcak suyu elde etmek içinde yılda ortalama 5 ton odun yakılıyor. Günümüz şartlarında 50 hanelik bir orman köyünde tüketilen odunun maliyeti de yıllık 20 bin TL yi buluyor.

www.zaman.com.tr / Bölge Haberleri / 12 Eylül 2009

-.-

Bakanlık köylünün yanında 

Çevre ve Orman Bakanlığı, güneş enerji sisteminde Afyonkarahisar daki orman köylülerine destek veriyor. Bakanlıktan yapılan açıklamada, 2009 yılı kapsamında Dazkırı ilçesi Yayla, Darıcılar ve İdris köyleri ile Sandıklı ya bağlı Çamoğlu köyünde toplam 55 eve güneş enerji sistemi kuruldu. Yıl sonuna kadar 200 ailenin güneş enerji sistemine kavuşması planlanıyor.

 

Afyonkarahisar Çevre ve Orman İl Müdürü Hidayet Şen, güneş enerjisi sistemini orman köyü olduğu tescillenen köyde oturan her vatandaşın alabildiğini söyledi. Orman köyü olduğunun tescillenmesi için köy muhtarının önce İl Müdürlüğü ne müracaat etmesi gerektiğini aktaran Müdür Şen şu bilgileri verdi: "Muhtarın müracaatından sonra bizim bir ekibimiz köye gidip inceleme yapıyor. Daha sonra ekibin hazırladığı raporu Çevre ve Orman Bakanlığı Orman ve Köy İşleri Genel Müdürlüğü ne gönderiyoruz. Genel Müdürlük, müracaatı gerçekleştirilen köyün, orman köyü olduğunu tescillerse köyde oturan herkes güneş enerji sistemini kurdurabiliyor. Kurdurma işlemlerinin tamamı il müdürlüğü ekiplerimiz tarafından yapılıyor. Bu güneş enerjileri köylülerimize çok uygun fiyattan veriliyor ve vatandaşlarımız borçlarını çok uzun vadede geri ödüyorlar."

 

GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİNİN FAYDALARI

Orman köylerinde halen temizlik amacıyla kullanılan su, ocak ve sobalarda ısıtılırken, bir aile çamaşır, bulaşık ve ev temizliği için günde ortalama 150 litre sıcak suya ihtiyaç duyuyor. Günde 150 litre sıcak suyu elde etmek içinde yılda ortalama 5 ton odun yakılıyor. Günümüz şartlarında 50 hanelik bir orman köyünde tüketilen odunun maliyeti de yıllık 20 bin TL yi buluyor. Ayrıca yakılan odundan elde edilen enerjinin yüzde 87 si bacadan çıkarken ancak yüzde 13 ü suyun ısıtılmasında değerlendirilebiliyor.

 

Güneş enerji sisteminde sadece ilk yatırım maliyetine ihtiyaç duyulurken bu sistemin natifi olan diğer ısıtma araçlarında ise sürekli harcama yapılması gerekiyor. Bir ailenin günlük ihtiyacı olan 150 litre suyun ısıtılmasında elektrik enerjisinin kullanılması durumunda ise günlük yaklaşık 6 kilovat enerji harcanıyor. Bu da ekonomik maliyetin yükselmesine sebep oluyor.

 

Güneş enerji sistemi projesinin uygulanması sonucu ekonomik açıdan tasarruf sağlanırken orman köylüsünün hayat standartlarının yükseltilmesi ve sağlıklı bir hayat kalitesine kavuşması da hedefleniyor. Bakanlık, yenilenebilir enerjilerden biri olan güneş enerji sistemini uygularken odun tüketiminin azaltılarak orman tahribatının önlenmesini ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesini istiyor. CİHAN / 11.09.2009

-.-

PROF. DR. VEYSEL EROĞLU

Veysel Eroğlu, 1948 yılında Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde doğmuştur. İlk öğretimini Şuhut Zaferyolu İlkokulunda tamamlamıştır. Şuhut Orta Okulunda 1. ve 2. sınıfı, son sınıfı ise Afyon’da okumuştur. 1966 yılında Afyon Lisesi’nden mezun olmuştur.

 

Veysel Eroğlu, tatil dönemlerinde babası rahmetli Hacı İbrahim Eroğlu’nun manifatura, tuhafiye ve konfeksiyon dükkanında çalışırdı. Ayrıca tarlalarındaki mahsullerin sulama işleriyle meşgul olurdu. Suya olan sevgisi o tarihlerdeki çocukluk dönemlerinden başlamıştır. Geceleri ise hep okurdu. Şark ve garp klasiklerinin çoğunu okumuştur. Ayrıca mühendislik yanında tarihe de ayrı bir merakı vardı. Bu yüzden Afyon Lisesinde okurken İnşaat Yüksek Mühendisi olduktan sonra Tarih Bölümünde de okumayı kafasına koymuştu. Nitekim 1971 yılında İTÜ İnşaat Fakültesinden mezun olduktan sonra 1972 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümüne kaydolmuştur. Vatani hizmeti esnasında ve sonrasında İstanbul Teknik Üniversitesinde asistanlık yaparken İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde tahsil görmüş ve ikinci Fakülteyi 1978 yılında bitirmiştir. 1971 İTÜ İnşaat Fakültesinden İnşaat Yüksek Mühendisi olarak mezuniyetinden sonra vatani vazifesini yaptığı Erzincan 3. Ordu İnşaat Emlak Başkanlığında çok sayıda askeri tesise imzasını atmıştır.

 

Askerlik hizmetinden sonra akademik hayata atılmış, önce Yıldız Teknik Üniversitesinde bilahare İTÜ İnşaat Fakültesinde akademik hayata devam etmiştir. İTÜ de 1978 yılında Çevre Mühendisliği Bölümünün kuruluşunda vazife almış, 1980 yılında doktorasını tamamladıktan sonra bir yıl süre ile Hollanda’da doktora sonrası çalışmalar yapmıştır. Orada dönem birincisi olmuş, 1982 yılında yurda döndükten sonra ilk kitabı olan Su Tasfiyesini yazmış, binlerce inşaat ve çevre mühendisinin yetişmesinde emek sarf etmiştir. 1984 yılında Doçent, 1991 yılında ise Profesör unvanını kazanmıştır. Bu esnada kamu kurum ve kuruluşları, sanayi ve belediyelere müşavirlik, proje yapım ve kontrollük hizmetlerinde vazife almıştır. Çevre Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanlığı ve Fakülte Yönetim Kurulu üyeliği yapmıştır.

 

Şubat 2003 tarihinden itibaren DSİ Genel Müdürlüğüne getirilmiş, 08 Mayıs 2007 tarihine kadar bu vazifesini başarıyla yürütmüştür. 2003 yılında yapılan çalışmalarla kısa sürede DSİ toparlanmış, 2004 yılında 3,3 milyar YTL’lik tasarruf sağlayarak Kamu Kaynaklarını En Etkin Kullanan Kurum ödülü alınmış ve büyük projelere imza atılmıştır. DSİ 4.5 yıllık zaman zarfında yaklaşık 10 milyar YTLlik yatırımı bitirerek ülke ekonomisine kazandırmıştır.

 

08 Mayıs 2007 tarihinde mensubu olduğu İTÜ İnşaat Fakültesi öğretim üyeliğinden ve DSİ Genel Müdürlüğünden milletvekili seçimlerine katılmak gayesiyle ayrılmıştır. DSİ deki 4.5 yıllık hizmet esnasında 366 tesisi Aziz Milletimizin hizmetine sunmuştur. İSKİ deki Genel Müdürlüğü esnasında açtığı 600 tesisle birlikte 13 yıllık üst yöneticiliği zarfında toplam 966 tesisi ülkemize kazandırmıştır.

 

60. Hükümette Çevre ve Orman Bakanı olarak görev alan Sayın Prof.Dr.Veysel EROĞLU evli ve 4 çocuk babası olup, İngilizce bilmektedir.

www.cevreorman.gov.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR