“GÜCÜNÜ RÜZGARDAN ALAN”LAR YTÜ’DE BULUŞTU

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Rüzgar Günleri’16” etkinliğinde akademisyenler, sivil toplum örgütleri ve öğrenciler buluştu.

 

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rüzgar Enerjisi Kulübü’nün düzenlediği "Rüzgar Günleri’16" etkinliğinde sektörün önde gelen isimleri, akademisyenler, sivil toplum örgütleri ve öğrenciler bir araya geldi.

 

Beşiktaş Kampüsü Oditoryum’da düzenlenen etkinliğe YTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mesut Güner’in yanı sıra, Dünya Rüzgâr Enerji Birliği Başkan Yardımcısı ve Türkiye Yenilenebilir Enerji Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, CNN Türk Yeşil Doğa programının sunucusu Güven İslamoğlu ve World Sustainable Energy Institute Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Yıldırım ile birlikte sektörün önde gelen şirketlerinin yöneticileri, yenilenebilir enerji konusunda çalışma yürüten sivil toplum örgütleri, akademisyenler ve öğrenciler buluştu.

 

"YENİLENEBİLİR ENERJİ HASSASİYETİ ÖNEMLİ"

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinliğin açılışında konuşan YTÜ Rektör Yardımcısı Mesut Güner, dünya nüfusunun giderek arttığını buna bağlı olarak da sanayileşmenin her geçen gün daha da arttığını aktardı. Sanayileşmenin gelişmesinden kaynaklı olarak enerji ihtiyaçlarının da her geçen gün arttığını aktaran Güner, gelecekte dünyanın en önemli sorunları ve parametresinin de enerji olacağını ifade etti.

 

Rüzgar enerjisinin enerji ihtiyacının belli bir kısmını karşılayacağını belirten Güner, tüm dünyada son dönemde gelişen ‘yenilenebilir enerji hassasiyeti’ nin sevindirici olduğunu dile getirdi.

 

YTÜ Teknopark çalışmaları hakkında kısa bir bilgi veren Prof. Dr. Mesut Güner, YTÜ Teknopark bünyesindeki kuluçka merkezi ve prototip atölyesi gibi uygulamalarla bu alanda çalışmak isteyenlere yardımcı olabileceklerini ifade etti.

 

“500 KW’LIK TÜRBİN 57 BİN AĞACA EŞ DEĞER KARBONDİOKSİT TEMİZLİYOR”

Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Akdoğan Eker de, nüfus artışının ekonomik kalkınma ve teknolojideki gelişmelerin ülkelerin gelişmişlik düzeyini ve enerji ihtiyacını belirlediğini belirtti.

 

Rüzgar enerjisini kullanımının giderek artan ve potansiyeli tükenmez bir enerji kaynağı olduğunu aktaran Prof. Dr. Ayşegül Akdoğan Eker, rüzgar enerjisi çevre üzerine olumsuz etkisi yok denecek kadar az olan yenilenebilir ve çevre dostu bir enerji olduğunu vurguladı.

 

Yapılan araştırmaların 500 KW’lık bir rüzgar türbininin 57 bin ağacın yaptığı karbondioksit temizleme işlevini yerine getirdiğini ortaya koyduğunu dile getirdi. Eker, 2025 yılına kadar elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 10 oranında rüzgar enerjisinden karşılanması halinde atmosfere karbondioksit salınımının yılda 14 gigaton azalacağını ifade etti.

 

“ENERJİ İLAÇ GİBİDİR, SANTRALLERİN YAN ETKİLERİ VARDIR”

Rüzgar Enerjisi Kulübü Danışmanı ve Makine Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zehra Yumurtacı ise, bilimsel araştırmalarda enerji santralleri için ‘ilaç’ benzetmesi yapıldığını aktardı.

 

Her ilacı bir yan etkisi olduğu gibi enerji santrallerinin de yan etkisi olduğuna değinen Doç. Dr. Zehra Yumurtacı, konvensiyonel enerji santrallerinin yanında, rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinin yan etkisi az olan santraller olduğunu vurgulayan Yumurtacı, “Temiz enerji kaynaklarından güneş ve rüzgar enerjisinin yakıt maliyetinin olmaması, herhangi bir emisyon meydana getirmemesinin diğer enerji kaynaklarına göre avantajlarıdır. Bu avantajların herkes tarafından öğrenilmesi ve toplumun bilinçlendirilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

 

Türkiye’nin hem güneş hem de rüzgâr enerjisi potansiyeli açısından zengin bir ülke olduğuna dikkat çeken Yumurtacı, “Yapılan ölçümler, güneşlenme süresi ve ışınım şiddeti, ülkemizin yüksek bir potansiyele sahip olduğunu göstermektedir. Türkiye’nin toplam rüzgâr enerjisi teknik potansiyeli sadece ölçüm yapılabilen yerler için 110 GW mertebesindedir. Dolayısıyla güneş ve rüzgâr enerjisi önümüzdeki yılların temel ısıl ve elektrik kaynağı olmaya aday enerji kaynaklarıdır” dedi.

 

Güneş ve rüzgar enerjisi teknolojilerinin gelişimine yönelik yürütülen her türlü çalışmanın önemsenmesi gerektiğini dile getiren Yumurtacı, bu yüzden yenilenebilir enerji teknolojilerinin gelişimini önemseyen, araştıran ve bu gelişime katkıda bulunanları takdir ettiğini söyledi ve böyle bir seminer düzenlediği için Rüzgar Enerjisi Kulübü’nde emeği geçen tüm öğrencilere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

 

Etkinlik kapsamında Dünya Rüzgar Enerji Birliği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, CNN Türk Yeşil Doğa Programı sunucusu Güven İslamoğlu, Word Sustainable Energy Institute Kurucu Başkanı Gökhan Yıldırım, RES Anatolia’dan Güray Erol ve Batuhan Erkut, ETADER Genel Sekreteri Nurşen Eren, Eczacıbaşı Holding’den Serkan Şensoy, TPI Kompozit’ten Nur Karaşahin ve Efe Bek, Ağaoğlu Enerji Grubu’ndan Derya Deniz Yılmaz, Siemens Rüzgar Enerjisi Birimi’nden Mahir Tosun, Enerji Hukuk Araştırma Enstitüsü’nden Arsin Demir, Enercon Proje Mühedisi Abdullah Görür, Vestas Türkiye Servis Direktörü Şahin Arıöz, Rüzgar Enerjisi Danışmanı Şule Erkoç, Kintech Mühendislik’ten Bahadır Bulut sunum yaptı.

www.milliyet.com.tr

31.03.2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR