Balıkesir Best A.Ş. trafo sektöründe Türkiye nin 1 numarası …

Balıkesir Elektromekanik Sanayi Tesisleri A.Ş., güç, dağıtım ve özel transformatör üretiminde Türkiye nin en iyisi. Kısa adıyla Best, Organize Sanayi Bölgesi nde yapımı tamamlanarak faaliyete geçen yeni fabrikasında üretim gücünü çok daha yükseklere taşıdı.

 

TÜRKİYE NİN GURURU

Best A.Ş. nin OSB deki fabrikasındaki teknik donanım, üretim ve çalışmalarla ilgili bilgi veren Best A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili A. Sırrı Yırcalı, 20 milyon TL. ye mal olan yeni fabrikanın yaklaşık 18 ay içerisinde temelden bugünkü noktaya geldiğini söyledi. Ağır Sanayi deki 10 bin MWA kapasiteli tesislerin gücünü OSB deki 20 bin MWA kapasite ile 30 bin MWA ya çıkararak özellikle 100 MWA veya daha büyük güçteki güç trafolar üretmek üzere sıfırdan dizayn edilen Best, şu anda dünyadaki sıfırdan 20 bin MWA üretmek üzere dizayn edilmiş ilk transformatör fabrikası. Aynı zamanda Türkiye nin 500 ton kaldırma kapasiteli ilk transformatör fabrikası özelliğinde olan Best A.Ş., aynı zamanda da bünyesinde Türkiye nin en büyük Yüksek Gerilim Test Laboratuarını barındırıyor. Yaklaşık 115 bin metrekarelik OSB deki arsanın üzerinde 32 bin metrekare civarında bir kapalı alana sahip olan Best A.Ş. tesislerinde ürünlerin her biri birbirinden farklı dizayn ediliyor. O nedenle, bu ürünlerin tesis içerisindeki rahat akışının sağlanması da dikkat çeken önemli detaylar arasında. Sırrı Yırcalı, babası olan BSO Meclis Başkanı ünlü işadamı A. Rona Yırcalı ve Best A.Ş. de birlikte çalıştıkları kardeşi Sinan Yırcalı ile birlikte BSO üyeleri ve basın mensuplarının katıldığı tanıtım gezisinde, Best A.Ş. nin OSB deki fabrikasının dizaynı sırasında yaklaşık olarak her şeyin, yani bütün çözümlerin trafo üretiminde iş akışını rahatlatmak amacı ile sıfırdan üretilmek zorunda kalındığını, temelinden elektrik aksamına diğer teknik detaylarına kadar Türkiye deki mimar ve mühendislerle çalışıp sıfırdan 18 ay içerisinde bu hale getirildiğini anlattı.

 

6.5 LİK DEPREME DAYANIKLI

A. Sırrı Yırcalı, haklı bir gurur duyduklarını ifade ettiği Best A.Ş. nin OSB deki yeni binasının, 6.5 şiddetinde deprem olabileceği dikkate alınarak dizayn edilen Türkiye deki tek bina olduğunu söyledi. Birbirine akuple edilen vinçlerle 500 tona kadar kaldırabilecek şekilde dizayn edilen fabrikada yaklaşık 450 tonluk bir ağırlık yerden 12 metre yükseklikte tutulabiliyor. BSO Yönetim Kurulu Üyesi de olan Sırrı Yırcalı, "Best te üretilen tüm trafolar en küçüğünden en büyüğüne kadar 2 kere tüm testleri yapılmakta, bu birincisi. Best teki ürünler kendi testleri yapıldıktan sonra müşteri nezdinde de tüm kabul testleri yapılmaktadır. Bu testler müşterinin talebini trafonun şekline, kullanılacağı ülkenin şartlarına göre bazen 8 ila 10 saat bazen de 24 saat, 7 hatta 8 gün boyunca oluyor. Genelde tüm transformatör tesislerinde en önemlisi, işin kalbi olan nokta test laboratuarıdır. Burası yaklaşık olarak 35 e 35 metre alanında ve 26 metre yüksekliğinde Türkiye nin en büyük Yüksek Gerilim Test Laboratuarı. Aynı zamanda da kendi bünyesinde Türkiye deki tek 10 Megawat gücündeki elektrikten elektrik üreten bir jeneratörü de barındırmakta. Bu da bize çeşitli, daha normal şebeke akımı ile yapılamayan testleri burada kendi bünyemizde yapma imkanı veriyor. Bunun dışında, aynı zamanda bir, Fahrenayt kafesi sistemi ile yapılıyor. Kapı kapandığı zaman içeride hiç manyetik akım olmuyor, yani burada hiçbir cep telefonu çalışmadığı gibi dışarıdan da hiçbir ses almıyor. Bu da bize burada yapılan testlerde oluşabilecek harici seslerin meydana getirebileceği parazitleri tamamen arındırarak rahat ve net bir test yapma imkanı sağlıyor. Tüm bunlar dizayn edilirken tesis üretilirken de yurt dışındaki müşterilerimizin tüm ön yeterlilik ve yeterlilik şartları dikkate alındı. Bu tarz bir test laboratuarınız olmazsa bugün Almanya ya, Amerika ya güç trafosu satma imkanınız yok. Bazı ülkelere belirli büyüklükteki boydan fazla satmanın imkanı yok. Ama, bugün Best A.Ş. burada 800 MWA ki, bunlar Türkiye de kullanılan, kullanılabilen boyutlar değil. 800 MWA, 400 kV veya 600 MWA 525 kV seviyesine kadar trafoları üretip tüm testleri kendi bünyesinde yapabiliyor. Bu boylarda da üretim yapabilen şuanda da Türkiye deki tek tesis biziz" dedi.

 

ENERJİSİNİ KENDİ ÜRETİYOR

Fabrikadaki kurutma fırınlarını gezdiren Yırcalı, üretilen transformatörlerin bu fırınlarda korozen kullanılarak hiçbir rutubet kalmayacak şekilde belirli sürelerle belirli ısılarda kurutulduktan sonra dışarı alındığını, daha sonra test kazanının içine alınarak test edildiğini belirtti. Elektrikli malzemelerde rutubet veya herhangi bir tekrar soğuma halinde rutubetten oluşabilecek bir buğunun kısa devre sebebi olabileceği, bunu engellemek için ürünlerin uzun süre kurutmaya tabi tutulduğu vurgulandı. Sırrı Yırcalı, transformatör üretiminin heyecanlı bir sektör olduğunu kaydetti. Avrupa nın en büyük transformatör mekanik tesisi olan Best A.Ş., Türkiye nin ilk 800 MWA 525 kV transformatör üreten tesisi. 50 bin metrekare kapalı, 160 bin metrekare açık alanı olan tesiste 810 kişi çalışıyor. Üretiminin yüzde 55 ini ihraç eden Best A.Ş. nin 2009 yılında 260 milyon TL ciro elde etti. İdari binasında kullandığı güneş ve rüzgar enerjisini kendisi üreten tesisin bu çalışması TÜBİTAK tarafından da enerji verimliliğine konu edildi. Dubai de de bürosu bulunan Best A.Ş., 24 Ekim 2009 tarihinde daha önceden açıklandığı gibi Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ın da yer aldığı 5 Bakan ve TOBB Başkanı nın katılacağı görkemli bir tören ile açılacak.

İHA / 30.09.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR