PETKİM Genel Müdürü Yavuz : Enerji kaynakları çeşitlendirilmeli …

PETROKİMYA Holding A.Ş. (PETKİM) Genel Müdürü Kenan Yavuz, Türkiye nin sanayileşmesi için gelecekte ihtiyacını karşılayacak miktarda enerji kaynağının olmadığını söyledi. Bu durumun değişmeyeceğine dikkat çeken Yavuz, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

EGE Bölgesi Sanayi Odası nda (EBSO) düzenlenen ‘Sanayide Enerji Verimliliği: PETKİM’ konulu konferansta konuşmacı olarak katılan PETKİM Genel Müdürü kenan Yavuz, enerji maliyetlerinin serbest piyasa koşullarında rekabet etmeyi zorlaştırdığını kaydetti. Yavuz, “Ortadoğu, Kafkaslar ve Fransa gibi yerlerde 2 cent olan enerji maliyetleri Türkiye de 10 centi buluyor. Bu maliyetlerle üretilen ürünlerle, serbest piyasa koşullarında nasıl rekabet edilebilir” dedi. Konuşmasında, giysilerden, konferans salonundaki eşyalara kadar birçok ürünün hammaddesinin petrol kaynaklı olduğuna değinen Yavuz, “Buna karşın ‘nükleer enerjiye, termik santrale karşıyız’ diyenler var. Doğalgaza da bağımlılığımız var. Peki o zaman nasıl enerji üreteceğiz? Benim bildiğim koca dünyada Sibirya haricinde her yerde güneş var. Sonuçta Türkiye nin sanayileşmesinde ve gelecekteki ihtiyacını karşılayacak oranda bir enerji kaynağı ortaya çıkmazsa mümkün değil” diye konuştu.

 

KARŞI OLAN KLİMAYI KAPATIR

ABD nin üniversitelere güneş enerjisi konusunda araştırma ve ticari çalışmalar için 8 milyar dolarlık bir kaynak aktardığına işaret eden Yavuz, Türkiye deki enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye nin hidroelektrik, nükleer enerji ve termik santrale ihtiyacı bulunduğunu hatırlatan Yavuz, “Ülkemizin bunların hepsine ihtiyacı var. Sonuçta klimalı odalarda oturacağız ama enerji kaynaklarına karşı çıkacağız. Bu doğru bir yaklaşım değil. Eğer yenilenebilir enerji dışında enerji kaynaklarına karşıysak bu bireysel bir davranıştır, o zaman buna karşı olanlar klimayı kapatır, buzdolabının fişini çekerler” dedi.

 

MAKUL ÇÖZÜMLER GEREKLİ

Nükleer santrali olmayan ülkelerde doğalgaz ve petrol kaynaklarının bulunduğunu belirten Yavuz, Türkiye de üretilen enerjinin tüketime yetmeyeceğini söyledi. Yenilenebilir enerjinin tek başına ‘ilaç’ olmadığını savunan Yavuz, şunları söyledi : “ Yenilenebilir enerjiden sonuna kadar faydalanmalıyız. Ancak bu enerji tek başına Türkiye için ilaç değildir. Çünkü rüzgar enerjisi dışında çok pahalı. Ancak rüzgardan gelen kaynak da daha yüzde 10 ları geçmedi. Dolayısıyla makul, verimli ve kesinlikle rekabetçi enerji kaynağına ihtiyacımız var. ”

 

ENERJİ İTHALATÇISIYIZ

EBSO Meclis Üyesi ve Sanayide Enerji Verimliliği Alt Çalışma Grubu Başkanı Metin Akdaş da, Türkiye nin birincil enerji kaynakları bakımından tamamen dışa bağımlı olduğunu söyledi. Akdaş, “Ülkemiz bu ihtiyacın yüzde 75 ini petrol ve doğalgaz gibi ithal kaynaklardan karşılamaktadır. Yılda yaklaşık 25 milyon varil ham petrole ihtiyacımız varken, yüzde 10 unu yani 2,5 milyon varilini üretebiliyoruz. Elektrik enerjisi üretiminde ise yüzde 60 a varan bir dışa bağımlılık sözkonusu olup, doğalgaz ithal ederek enerji üretmekteyiz” ifadesinde bulundu.

DHA / www.milliyet.com.tr / ekonomi / 12 Ekim 2009

-.-

PETKİM Hakkında

Türkiye de petrokimya sanayinin kurulması fikri I. Beş Yıllık Plan döneminin başlangıcı olan 1962 yılında benimsenmiş, yapılan etüd ve araştırmalar sonucunda Petkim Petrokimya A.Ş. 03.04.1965 tarİhinde TPAO öncülüğünde kurulmuştur.

 

Petkim, Yarımca Kompleksi nde 1970 yılında, önce 5 fabrikayı İşletmeye açmış daha sonraları da diğer fabrikalar bunu takip etmiştir. III. Beş Yıllık Kalkınma Planı döneminde Petkim in ikinci kompleksinin Aliağa da kurulması kararlaştırılmıştır. Aliağa Kompleksi, en ileri teknolojiler ve optimum kapasitelere sahip olarak kurulmuş ve 1985 yılında işletmeye alınmıştır.

 

Türkiye de petrokimyasal ürünlerin, özellikle termoplastiklerin talep artış hızı Dünya ortalamasının en az iki katıdır. Plastik talebindeki artış hızının GSMH artış hızına oranı Dünya ortalamasının çok üzerindedir.

 

Petkim, 1998 yılında başlamış olduğu kapasite artırıcı tevsi yatırımlarını sürdürmektedir. Yaklaşık 450 milyon USD tutarındaki kapasite artırıcı yatırımlar çerçevesinde, üretim kapasitesinin, Etilen Fabrikası nda 120.000 ton/yıl, Alçak Yoğunluk Polietilen Fabrikası nda 120.000 ton/yıl, Polipropilen Fabrikası nda 64.000 ton/yıl artırılması için yapılan yatırımlar ile Aromatikler Fabrikası nda kapasite kullanımı ve Paraksilen ürün safiyetini artırmaya yönelik İyileştirme çalışmaları 2005 yılında tamamlanmıştır.

 

Bu yatırımlar kapsamında Buhar Üretim - Elektrik Üretim Ünitelerinde 100 Milyon USD harcanarak; 57 MW lık Gaz Türbini ve buna bağlı Atık Isı Kazanım Sistemi devreye alınmış, bu sayede elektrik üretim kurulu gücü 226 MW a çıkarılmıştır. Buhar kazanlarında fuel-oil yerine, daha ekonomik ve çevre dostu doğal gaz kullanımına geçilmiştir. 2005 yılında tamamlanan yeni yatırımlar sonucu Petkim Aliağa Kompleksi nde, tarihinin en yüksek üretim ve satışına ulaşılmıştır.

 

Petkim Petrokimya Holding A.Ş. nin sermayesindeki, %51 oranındaki kamu hissesi; "blok satış" yöntemi İle özelleştirilmesine İlişkin İhale süreci sonucunda 30 Mayıs 2008 tarihinde 2.040.000.000-USD bedelle SOCAR&Turcas Petrokimya A.Ş. ne geçmiştir.

 

Ülkemizin en gözde şirketlerinden olan Petkim, 50 yi aşan petrokimyasal ürün yelpazesiyle bugün sanayimizin vazgeçilmez bir hammadde üreticisi durumundadır. Petkim in ürettiği petrokimyasal ürünler; İnşaat, tarım, otomotiv, elektrik, elektronik, ambalaj, tekstil sektörlerinin önemli girdileridir. Ayrıca, İlaç, boya, deterjan, kozmetik gibi birçok sanayi İçin girdi üretilmektedir.

 

Petkim; yılda 3.2 milyon ton brüt üretim gerçekleştirmesinin yanında insana saygılı, çevreye duyarlı üretim teknolojisiyle, kültürel, sosyal, ekonomik yaşamımıza yaptığı katkılarla yurdumuzun gurur kaynağı olmaya ve ülke ekonomisine değer katmaya devam etmektedir.

www.petkim.com.tr / kurumsal

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR