Kardeş Şehirden hem ziyaret hem ticaret …
Balıkesir Belediyesi nin Almanya daki kardeş şehri Schwaebisch Hall den gelen kalabalık heyet, bazı temaslarda bulundu. Hem ziyaret hem ticaret şeklinde geçen görüşmelerden memnun olduklarını söyleyen Belediye Başkanı İsmail Ok, Schwaebisch Hall ile ilişkilerin geliştirilerek süreceğini kaydetti.
İlk olarak belediyeye gelen Alman konuklar, daha önce Sındırgı ilçesinde termal kaplıca tesislerinde dinlendi. Sındırgı Emendere kaplıcalarına hayran kalan Alman kafile, Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok u makamında ziyaret ettiler.
Belediye Sergi Salonu ndaki, "Kardeş Şehirler Panoraması" isimli fotoğraf sergisini gezen grup, fotoğrafları çok beğendiklerini ifade ettiler. Serginin gezilmesinin ardından belediye meclis toplantı salonunda ağırladığı misafirlerine hitap eden Belediye Başkanı İsmail Ok, ziyaretin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Belediye faaliyetleri hakkında bilgiler veren Ok, bu ziyaretin karşılıklı ilişkilerin daha da geliştirilmesine katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.
Meclis toplantı salonundaki kabulde Alman heyetin adına bir konuşma yapan Schwaebisch Hall Belediyesi Sosyal Demokrat Parti Meclis Grubu Başkanı Dieter Fogt, Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok u, 2010 yılında Almanya da düzenlenecek olan turizm fuarında görmek istediklerini söyledi. Fogt, "Umarım ki dostluğumuz her geçen gün daha çok gelişir. Burada belediye meclis toplantı salonunda yapılmış olan toplantıları bütün insanların izleyecek olması şeffaflığın bir göstergesidir. Burada yapacağımız çalışmaların konu başlıkları da daha önceden belirlenmiştir. Belediye Başkanımız da 6 Eylül de buradaydı. Özellikle rüzgar enerjisi konusunda Balıkesir de neler yapabileceğimiz konusunda görüşmeler olmuştur. Bizim de öncelikle bu konuda ve değişik konularda sizlere himayemiz söz konusu olacaktır" dedi.
BÜTÇEYİ HARCAYACAK YATIRIM ARIYORLAR
Alman meclis başkanı Dieter Fogt, Balıkesir in tarımsal zenginliğine dikkat çekti. Fogt, "Balıkesir de tarımsal ürünlerin bir hayli fazla olduğu ancak, bazı sorunların yaşandığını öğrendik. Özellikle tavukların paketlenmesinde bazı sorunlar varmış. Biz Almanya da özellikle paketle konusunda oldukça gelişmiş durumdayız. 2010 yılı Ocak ayında büyük turizm fuarında Balıkesir Belediye Başkanı olarak sizi, yanınızda Sındırgı Belediye Başkanı nı da görmek isteriz. Yaklaşık 50 milyonluk bir ıskonto bütçe yer almaktadır. Ancak, bizim şehrimizin bütçesi 100 bin civarındadır ve bunu nüfusla karşılaştırmasını yaptık. Bütçenin harcanması konusunda bütçenin bölümleri bizim için de oldukça önemlidir" diyerek Schwaebisch Hall Belediyesi nin bütçesinden ayıracağı pay ile Balıkesir de iş yapabileceklerini kaydetti.
Alman başkan, dostluğun ve kardeşliğin göstergesi olarak Başkan Ok a seramik el boyaması bir pano hediye etti. Meclis salonundaki görüşmenin ardından Başkan Ok misafirlerine makam odasına aldı. Başkan Ok, Alman konuklara Balıkesir de yayınlanan mahalli gazeteleri gösterirken, bazı gazetelerde kendileriyle ilgili çıkan haberleri ilgiyle okuyan misafirler yayınlanacak olan diğer haberlerinin de Almanya ya gönderilmesini rica ettiler.
Belediyedeki ziyaretin ardından Atatürk Parkı na geçen Alman heyet, yeni yapılan Kardeş Şehir Anıtını ziyaret ettiler. Anıt ziyareti ardından bir şehir turu yapan heyet, öğle yemeğini Balıkesir Köftecisinde yedi. Daha sonra Rahmi Kula Anadolu Lisesi ne geçen heyeti okul yönetimi karşıladı. Misafirlere burada Almanca bir piyes ve halk oyunu gösterisi sergileyen öğrenciler, Alman konuklarla toplu olarak hatıra fotoğrafı çekildiler. Schwaebisch Hall den gelen konukların programı Atatürk Anıtı nı ziyaret ile sona erdi.
İHA / Balıkesir / 13.10.2009
-.-
BALIKESİR
Genel Bilgiler
Yüzölçümü : 14.299 Km2
Nüfus : 1.118.313 (2008)
İl Trafik No : 10
Balıkesir, Marmara ve Ege Denizine kıyı veren Türkiye nin en çok adasını bünyesinde barındıran tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle gerçek bir turizm cennetidir. Temiz deniz suyunun kumlu plajlara kavuştuğu, parlak yeşil renkli zeytinliklerle sarılmış koyları, irili ufaklı adaları, dünyada oksijenin en çok bulunduğu Homeros un destanındaki İda Dağı, insanlara binlerce yıldır şifa dağıtan termal kaynakları ile Balıkesir, ülkede turizmin ilk başladığı yerlerdendir.
Coğrafya
Yüzölçümü 14.299 km² olan Balıkesir ilinin toprakları 39,20° - 40,30° Kuzey paralelleri ve 26,30° - 28,30° Doğu meridyenleri arasında yer alır. Kuzeybatı Anadolu da bulunan il, doğuda Bursa ve Kütahya illeri, güneyde Manisa ve İzmir illeri ve batıda Çanakkale ili ile komşudur. İlin kuzey yöndeki en uç noktası güneydekine 175 kilometre, doğu yöndeki en uç noktası bastısındakine 210 kilometre uzaklıktadır.
İlin topraklarının büyük bir kısmı Marmara Bölgesi nde, geri kalan kısmı da Ege Bölgesi ndedir. Hem Marmara hem de Ege Denizi ne kıyı bulunmakta olup Türkiye genelinde iki deniz ile komşu olan 6 ilden biridir. 290,5 km lik kıyı bandının 115,5 km si Ege Denizi de, 175 km si de Marmara Denizi ndedir.
İlin Ege Denizi nde Ayvalık Adaları olarak bilinen 22 adası, Marmara Denizi nde de Marmara Adaları olarak bilinen adaları vardır. Ovaların başlıcaları ise Gönen Ovası, Manyas Ovası, Balıkesir Ovası ve Körfez Ovaları dır. Önemli gölleri Manyas ve Tabak Gölü dür. Önemli akarsuları Susurluk Çayı, Gönen Çayı, Koca Çay, Havran Çayı, Simav Çayı, Atnos Çayı, Üzümcü Çayı ve Kille Deresi dir. İlin düzlük yerleri olduğu kadar dağlık kısımları da vardır. İlin en yüksek noktası 2089 metre ile Dursunbey ilçesinde bulunan Akdağ tepesidir. Karadağ, Edincik Dağı, Kapıdağ, Sularya Dağı, Keltepe, Çataldağı, Alaçam Dağları, Madra Dağları, Kaz Dağı ve Hodul Dağı, ilin önemli dağlarıdır.
Ormanlar, ilin topraklarının % 31 ini kaplamaktadır. Bu değer il arazisinin % 45 ine tekabül etmektedir. İlin arazisinin %32 si kültür arazisi, % 8 i çayır ile mera ve %15 i kullanılmayan arazidir. Genel olarak ormanlarda karaçam, kızılçam, kayın, gürgen, meşe, söğüt, ılgın, çınar ve zeytin ağaçları vardır. Kuşcenneti Millî Parkı nda çeşitli kuş türleri vardır. İlin iki denize kıyısı bulunduğundan balık türlerinde çeşitlilik görülür.
Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen Ege kıyılarında hüküm süren Akdeniz iklimi, ilin genelinde de görülmektedir. Batıdan doğuya, kuzeyden güneye gidildikçe Karasal iklim etkisini arttırır. Bu yüzden iç kesimlerde kışlar soğuk geçmektedir. Marmara kıyılarında Karadeniz ikliminin etkisi görülür. Dolayısıyla burası yazları ılıktır.