Saran Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran, enerji işlerini amiral gemisi yapacak. İspanyol bir enerji deviyle ortaklığa hazırlanan Saran, ilk etapta hidroelektrik, rüzgar ve güneş enerjisine 500 milyon dolarlık yatırım planlıyor.

 

Sadettin Saran, iş ve spor dünyasının yakından tanıdığı bir isim. Kamuoyu onu ilk olarak Fenerbahçe yöneticiliğiyle tanıdı. Bir ara Fenerbahçe başkanlığına adaylığıyla gündeme geldi. Ancak Başkan Aziz Yıldırım la ters düştüğü için iki kez kulüpten ihraç edildi.

 

Sadettin Saran, şimdi bütün enerjisini genç yaşında kurduğu Saran Holding i yönetmekte kullanıyor. Gelişen birçok alana yatırım yapan Saran, medyaya içerik ve yayın hakları sağlayarak başladığı iş hayatını enerji, online bahis, sağlık, sivil havacılık, turizm gibi farklı sektörlerde sürdürüyor.

 

Kastamonu da krom madenciliğine hazırlanan Sarar, Avrupa enerji devlerinden İspanyol bir firmayla enerji sektöründe ortaklığa imza atmak için prensipte anlaşmış. Bu yabancı ortaklığın da vereceği sinerjiyle ilk etapta enerjide 500 milyon dolarlık yatırıma ulaşmayı planlıyor. Sarar, “Güneş enerjisinde de iddialıyız” diyor.

 

Bugünlerde gündeminizde en çok hangi konu var ?

Öncelikli konumuz bu krizden sağlam çıkabilmek. Bu ciddi bir kriz ve halen devam ediyor. Ben 2010 da biter diye düşünmüştüm ama bitecek gibi gözükmüyor. Biz bu krizde hem ayakta durmaya hem de bir taraftan büyümeye çalışıyoruz. Örneğin, krom madenciliğine girmek üzereyiz. Enerji sektöründe İspanya nın en büyük gruplarından biriyle ortaklık imzalama aşamasına geldik. Krizin ortasında HD (high definition) yayın yatırımı yaptık. Eskiden sinyal satarken şimdi sinyal üretir hale geldik.

 

Enerjide yapacağınız yabancı ortaklıkla ilgili daha detaylı bilgi verebilir misiniz?

Avrupa enerji devlerinden, İspanyol bir firmayla ortaklık aşamasına geldik. Ekim sonu gibi ismini ve koşullarını açıklayabiliriz.

 

Peki bu ortaklık enerji işlerinizde nasıl bir açılım yaratacak?

Halen lisansı bize ait üç hidroelektrik santralimiz (HES) var. Tunceli Pülümür, Mersin ve Erzurum daki HES lerin toplam kurulu gücü 63 megavat. Erzurum daki santralin yapımına birkaç ay içinde başlayacağız. Bunlara ilave olarak 50-60 megavatlık bir HES almak için konuşuyoruz. Bunların da Güneydoğu da olmasını arzu ediyoruz. Ayrıca 100 megavatlık rüzgar santrali için pazarlık halindeyiz. 1.5 yıldır müstakbel yabancı ortağımızla görüşüyorduk. Olumlu haber geçen hafta geldi. Enerjide ilk etapta 2010 yılı sonuna kadar 250 megavatlık kurulu güce ulaşmayı planlıyoruz. Bu güce geldiğimizde de yarım milyar dolarlık yatırım değerine ulaşmış oluruz. Tabii bu bir üst sınır değil. Daha da büyüyeceğiz.

 

Güneş enerjisiyle ilgili planlarınız nedir?

Güneş enerjisinde de iddialıyız. İtalyan bir firmayla ortaklık kurmak için pazarlık halindeyiz. Güneş enerjisindeki yerlerimizi belirledik. Ancak bunu da şimdilik söylemeyeyim.

www.patronlardunyasi.com / 16.10.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR