Karşıyaka da Sürdürülebilir Kalkınma ve Çevre Konferansı …

Türk Belediyeler Birliği ile İsveç Belediyelerİ arasında sürdürülen "Sürdürülebilir Turizm" TUSANET projesi kapsamında ülkemizde gerçekleştirilecek 7 konferanstan dördüncüsü Karşıyaka Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. "İsveç Tarzı Sürdürülebilir Kalkınma, Türk Belediyeleri Bundan Nasıl faydalanır" adıyla Karşıyaka Spor Salonu nda (ARENA) gerçekleştirilen konferansta "Karşıyaka nın çevre sorunları ve çözüm önerileri" de tartışıldı. Karşıyaka Belediyesi, İsveç Türkiye Büyükelçiliği ile İsveç İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğiyle gerçekleştirilen konferansta çevreye karşı duyarlılığın arttırılması, halkın bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi anlatıldı, kalkınmanın çevreye karşı duyarlılık ile olması gerektiği vurgulandı.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Karşıyaka Belediye Başkan Vekili Hüseyin Çalışkan, "Çevre sorunları sanayileşme ile başladı. Günümüzde çevre sadece bir kent veya bölge sorunu değil global bir sorun olmaktadır. Çevre sorunlarına sadece ekonomik olarak bakmamak, yaşama etkileri olarak algılamak gerekir. Kaynakların adil dağıtımı olmalı ve ekonomik kullanımı gerekmektedir. Karşıyaka Belediyesi olarak önümüzdeki çalışma süresini yenilenebilir enerji üzerine yoğunlaşmaya ayırdık. Bu toplantı bizlere ışık tutacaktır, katkısı olan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

 

İsveç Türkiye Büyükelçisi Christer Asp "İklim değişimlerini engellemek için toplumun bütün düzeylerinde harekete geçmeye ihtiyaç vardır. Türkiye AB ye tam üyelik yolunda yolculuğa başladı. Bu çok önemli bir karar, politik, ekonomik ve toplumsal açıdan sizleri etkileyecektir. Gelecekteki üyesi olarak Türkiye, Türkiye olarak kalacak, ancak aynı zamanda daha büyük bir uluslar topluluğunun bir parçası olup norm ve değerleri aynı vizyonları paylaşacaktır. AB nin vizyonlarından biri de dünyada sürdürülebilir kalkınmadan yana etkin bir güç olmaktır. Türkiye nin ne düşündüğü aynı zamanda AB yi, Orta Doğu ülkelerini, Orta Asya ülkelerini ilgilendirmektedir. Bu toplantıdan yola çıkarak yerel çevrenin gelişmesi için alınan kararlar ulusal düzeye ulaşmakta, global olarak herkesi ilgilendirmektedir" dedi.

 

İsveç Proje Yöneticisi Rolf A. Karlson konuşmasında İsveç te uygulamaları anlatarak "Öncellikle şeffaf ve anlaşılır bir mevzuat olmalıdır. Sorunlar ilgilileri tarafından açıkça tartışılmalıdır. Devlet -yerel yönetim işbirliği mutlaka gerekmektedir. Çevre konusunda belediyelerin güçlü bir yapılanması bulunmaktadır. Belediyeler çevre düzenlemelerini planlar, uygulamaları denetler. Bir inşaat izninin alınabilmesi için önceden yapılan planlara ve yönetmeliklere uyması mutlaka gerekmektedir, aksi durumda sivil toplum kuruluşları tarafından mahkemeye taşınabilir. Bir konuda anlaşma sağlanıp protokol imzalandıktan sonra da uygulama zorunludur" dedi.

 

Proje yöneticilerinden Sören Backman da konuşmasında İsveç in temiz tutulması için uyguladıkları projeyi anlatarak " Halkın bilinçlendirilmesi çok önemli. 40 yıl önce başlattığımız (İsveç i temiz ve düzenli tut) kampanyası aralıksız sürmektedir. Ana okullarına kadar eğitim çalışması gerçekleştirildi. Çevrenin temizlenmesi için başlatılan kampanyalar ulusal bayram günlerindeki gibi etkin hazırlanmakta ve yoğun katılım sağlanmaktadır. Toplumun duyarlılığını sağlayamazsanız kampanyanız başarısız olur" dedi.

 

KARŞIYAKA NIN ÇEVRE SORUNLARI

Konferansın ikinci oturumu moderatör Dr. Caner Zanbak başkanlığında İzmir Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Halil Gezer, İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Atık SU Arıtma Daire Başkanı M. Faruk İşgenç, İZGEP AŞ Yön. Kur. Başkanı Ertunga Akdeniz ile Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitü Müdürü Prof. Dr. Sıdık İçli nin katılımı ile sürdü. Ege Üniversitesi bünyesinde güneş enerjisinin kullanımına yönelik önemli çalışmalara imza attıklarını belirten Prof. Dr. İçli "Ülkemiz güneş enerjisinden çok daha fazla yararlanmalı. Üniversite bünyesinde güneş panellerinin de üretimine başladık. Yapılacak çalışmalara her zaman katkı koymaya hazırız" dedi. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Hail Gezer de konuşmasında Karşıyaka nın çevre tehlikelerini sıralayarak "Çözüm için belediyeler, sanayiciler, sivil ve kamu kurumları ile halk bütünleşmelidir. Çevre bilinci geliştirilmeli, tüketim toplumu olmamalıyız. Kalkınma, çevre sorunlarına uyularak gerçekleşmelidir" dedi. İZGEP AŞ Yön. Kurulu Başkanı Ertunga Akdeniz de konuşmasında İzmir de geri kazanımları anlatarak "Karşıyaka da halen 50 bin konuttan geri dönüşümü ayrı topluyoruz. Şu anda poşet dağıtarak gerçekleştirdiğimiz bu projeyi ileride ayrı çöp konteynerleri ile sürdürmek istiyoruz" dedi. M. Faruk İşgenç te konuşmasında İzmir de atık suların toplanması, arıtılması konusunda bilgiler vererek " İzmir de yaklaşık 7 bin kilometre su borusu döşeli. Çiğli deki arıtma tesislerinde çıkan çamur halen oluşturulan çukurlara konularak üzeri örtülmektedir. Bu çamurun yakılması ve oluşacak gübrenin kullanılması çalışmaları sürmektedir" dedi. Konuşmalardan sonra ikili görüşmelere geçilerek hazırlanabilecek projeler konusunda diyalog sağlandı.

www.haberfx.net / 19.10.2009

-.-

İZMİR Hakkında

Türkiye nin üçüncü büyük metropolü olan fuarlar merkezi İzmir, ticaret ile bütünleşmiş çağdaş bir liman kentidir. Kültür nitelikleri, Yeryüzü nitelikleri ve yaşam düzeyi ele alındığında, Türkiye nin en gelişmiş kentidir.

 

İzmir in batısında denizi, plajları ve termal merkezleriyle Çeşme Yarımadası uzanır. Antik çağların en ünlü kentleri arasında yer alan Efes, Roma İmparatorluk devrinde dünyanın en büyük kentlerinden biriydi. Tüm İyon kültürünün zenginliklerini bünyesinde barındıran Efes, yoğun sanatsal etkinliklerle de adını duyuruyordu. Bu maksatla da bu şehre "Güzel İzmir", "Eski İzmir" ve "la Perle de l Ionie" (İyonya nın İncisi) deniyordu. Tarihten beri bu tanımlarla yıllar sonra şehrin sıfatı hâline gelmiştir.

 

İzmir, yatlar ve gemilerle çevrilmiş uzun ve dar bir körfezin başında yer almaktadır. Ilıman bir iklime sahip olup, yazında denizden gelen taze bir serinlik güneşin sıcaklığını alıp götürmektedir. Sahil boyunca palmiye,hurma ağaçları ve geniş caddeler bulunmaktadır. İzmir Limanı ve Mersin Limanı büyüklük bakımından, Türkiye de ilk iki sırayı alan limanlardır. Canlı ve kozmopolit bir şehir olan İzmir, Uluslararası Sanat Festivalleri ve İzmir Enternasyonal Fuarı ile de önemli bir yer tutar.

tr.wikipedia.org/wiki

-.-

İSVEÇ Hakkında

İsveç (İsveççe: Sverige) veya resmî olarak İsveç Krallığı (İsveççe: Konungariket Sverige), Kuzey Avrupa daki İskandinavya yarımadasında yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşuları batı ve kuzeyden Norveç, doğudan ise Finlandiya dır. İsveç bunun dışında güneyinde yer alan Öresund Köprüsü ile Danimarka ya bağlıdır.

 

Yaklaşık 450,000 km² olan yüzölçümüyle İsveç, Avrupa Birliği ülkeleri arasında en büyük üçüncü ülkesidir. Ülkenin toplam nüfusu 9.2 milyon olup yoğunluk bakımından km² başına 20 insan yaşamaktadır. Ancak nüfus yoğunluğu, güneye doğru gidildikçe ivmeyle artar. Ülkedeki halkın %85 i kentlerde yaşar. İsveç in başkenti aynı zamanda ülkedeki en büyük kent olan Stokholm dür. Başkentte 1.3 milyonu merkezde olmak üzere 2 milyon insan yaşar. Ülkenin diğer büyük kentleri sırasıyla Göteborg ve Malmö dür.

 

İsveç, meclis sistemine sahip, meşruti monarşi ile yönetilen bir ülkedir. Ekonomi bakımından gelişmiş bir ülke olan İsveç, The Economist in Demokrasi İndeksi ne göre birinci sırada olup, Birleşmiş Milletler in İnsani Gelişme Endeksi ne göre de yedinci sıradadır. Ülke bunun yanında 1 Ocak 1995 tarihinden beri bir Avrupa Birliği ülkesidir.

tr.wikipedia.org/wiki

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR