Türkiye yabancı rüzgâr enerjisi yatırımcılarının gözdesi oldu …

Türkiye geçen hafta iki önemli rüzgâr enerjisi anlaşması imzaladı.

 

İlk önce İngiliz RES firması toplam 500 MW’lık projeler zincirinin Türkiye’de hayata geçirileceğini duyurdu. Sonra Hintli rüzgâr türbini imalatçısı Suzlon firması Türkiye’de kurulacak bir enerji tesisi için toplam 27 adet 2,1 MW türbin sağlayacaklarını açıkladı.

 

RES’le yapılan anlaşma kapsamında birbirinden farklı bir dizi proje yer alıyor. Ancak İngilizler çoğu projenin 2012-2014 döneminde faaliyete geçebileceğini aktarıyor. İmalat lisansının birkaç ay içerisinde elde edilmesi bekleniyor. Tüm projelerin tamamlanması için yaklaşık €750 milyon yatırım yapılacağı bildiriliyor.

 

Türkiye oldukça yüksek bir yenilenebilir enerji üretim potansiyeline sahip. RES yetkilileri rüzgâr ve güneş enerjisi üretimine yoğunlaşacaklarını kaydediyor. Firma hâlihazırda RES-Anatolia adıyla İstanbul’da bir alt şirket oluşturmuş durumda. RES’in Türk piyasasına tanıtımı Türkiye Yatırım Destek ve Teşvik Kurulu (Invest in Turkey) tarafından destekleniyor.

 

RES-Akdeniz bölgesi CEO’su Jean-Marc Armitano bu konuda “Akdeniz piyasalarında etkin bir şekilde genişleme imkânını değerlendiriyoruz. Türkiye pazarının bizim iş alanımız için en önemli büyüme alanlarından biri olduğunu görüyoruz. Türkiye’de artan elektrik talebinin karşılanması yanı sıra karbon salınımının da azaltılmasına ihtiyaç var. Bu durumda çevre koşullarına uyumlu rüzgâr ve güneş enerjisi kaynaklarının kullanıma açılması büyük önem taşıyor. Bu girişimle Türkiye’de uzun ve başarılı bir dönemin yapıtaşlarından biri olacağımızı ümit ediyoruz” diyor.

 

Armitano’ya göre, Türkiye’nin yenilebilir enerji üretim potansiyeli oldukça  yüksek ve RES çalışmalarını rüzgâr ve güneş enerjisi üzerinde yoğunlaştırıyor.

 

Bu arada Suzlon Energy Türkiye merkezli Ayen Enerji firmasından 57 MW’lık bir sipariş  aldıkları bilgisini verdi. Bu siparişle Seferihisar ve Mordoğan kasabalarında 27 rüzgâr türbini inşa edilmiş olacak. Suzlon Energy Limited Şirketi CEO’su Sumant Sinha bu konuda yaptığı açıklamada “Türkiye, Avrupa’daki önemli rüzgâr enerjisi piyasalarından biri ve Ayen Enerji ile işbirliğimiz bu pazardan yararlanmamıza imkân sağlıyor” dedi.

 

Türkiye’nin yıllık rüzgâr enerjisi üretim potansiyelinin 53TWh olduğu tahmin ediliyor. Yenilenebilir enerjiye güçlü devlet desteği sağlanıyor. Hükümet 2010’a kadar toplam enerji üretiminin yüzde 12’sini yenilebilir enerji kaynaklarından sağlamayı hedefliyor. Bir başka deyişle, yaklaşık 12GW’lık enerjinin yenilenebilir kaynaklardan elde edileceği anlamına geliyor.

www.euractiv.com.tr / enerji / haber / 21 Ekim 2009

-.-

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR