Aliağa da ekolojik güneş evi açıldı …

Güneş Enerji Teknolojileri Sanayici ve İş adamları Derneği (GETSİD) Başkanı Gökmen Akyan, yakın bir zamanda güneş enerjisinin hayatın her alanında kullanılacağını bildirdi.

 

Akyan, İzmir in Aliağa ilçesinde Aliağa Belediyesi ve Güneş Enerjisi Derneği tarafından gerçekleştirilen Güneş Enerjili Ekolojik Proje Evi ve Güneş Enerjili Solar Tekne uygulamasının açılış töreninde yaptığı konuşmada, tesisin ve teknenin ekolojik araştırma, geliştirme, eğitim ve uygulama parkı niteliği taşıyacağını belirtti.

 

Güneş Enerjili Ekolojik Proje Evini Ekolojik Güneş Evi olarak nitelendirdiklerini, bu tesisin veri merkezi olarak kullanılacağını, cihazların ne kadar enerjiye ihtiyacı olduğunun hesaplanacağını kaydeden Akyan, yakın bir zamanda güneş enerjisinin hayatın her alanında kullanılacağı söyledi.

 

Akyan, şu bilgiyi verdi : Aydınlanmanın güneş enerjisi ile gerçekleşmesinden sonra şimdi büyük, küçük ev cihazları da güneş enerjisi ile çalışacak ve günlük yaşam ortamımızda temiz, doğal enerjili günler başlayacak. Türkiye de ilk defa Aliağa da uygulamaya konan Ekolojik Güneş Evi nde buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi, televizyon, bilgisayar, klima, elektrik süpürgesi ile küçük mutfak el aletleri tamamen güneş ve rüzgar enerjisi ile çalışacak. Bu çalışma süreleri içinde test edilecek. Enerji tasarruflu cihazlar, çalışma özellikleri baz alınarak yapılacak testlerde harcanacak enerjinin kaç panel ve kaç akü ile karşılanabileceği tespit edilecek.

 

Akyan, enerji ihtiyaçlarının temiz, doğal enerjilerden karşılanması, kaynakların verimli kullanılması konusunda Türkiye genelinde bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını ifade etti. Konuşmanın ardından Güneş Evi ndeki cihazların güneş enerjisi ile nasıl çalıştığını konuklara anlatan Akyan, güneş enerjisi ile çalışan tekne ile liman içinde tur attı.

 

Törene, Aliağa Kaymakamı İbrahim Keklik, Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Eren, Belediye Meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. 

www.samanyoluhaber.com / 25 Ekim 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR