Büyükelçi Carlo Marsili : AB müzakereleri hızlanmalı …

İtalya nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili, Kürt açılımı ve Ermenistan-Türkiye normalleşme süreçlerinin Türkiye nin AB süreci üzerinde olumlu etki yapacağını söyledi.

 

Büyükelçi Marsili, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgi Napolitano nun 17-18 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek ziyaretine kısa bir süre kala AKŞAM a açıklamalarda bulundu. İtalyan Cumhurbaşkanlığı nın normal şartlarda 4 yılda aynı ülkeyi 2 kez ziyaret etmediğini belirten Marsili, Cumhurbaşkanımızın ziyareti İtalya tarafından çok önemseniyor. Çünkü ilk kez İtalya cumhurbaşkanları 4 yıl geçmeden bir ülkeyi 2 kez ziyaret etmiş olacak ki, bu daha önce ne ABD ye ne de İtalya nın komşularına yönelik olarak yapılmış değil. Türkiye ye verdiğimiz önemin de açık göstergesi dedi. Büyükelçi Marsili nin AKŞAM a değerlendirmeleri şöyle :

 

AB ÜYELİĞİNE KOŞULSUZ DESTEK : Biz İtalya olarak, zaten Türkiye nin AB üyeliğine açık destek veriyoruz. Çünkü biz özellikle stratejik konumu nedeniyle Türkiye nin AB içinde yer alması ve AB nin genişlemesi gerektiğini düşünüyoruz. Müzakere sürecinde Türkiye ile bazı başlıklar kısıtlanıyor. Biz sürecin hızlandırılması gerektiği düşüncesindeyiz. Bunun için elimizden geleni yapıyoruz. Özellikle enerji konusunda müzakerelere başlanması için çok çaba gösteriyoruz.

 

AÇILIMLAR İYİ HABER : Türkiye nin son dönemde mesaisinin büyük bölümünü harcadığı Ermeni ve Kürt açılımları, hem Türkiye hem de AB için çok önemli ve iyi iki haber. Ermenistan ile ilişkiler konusu zaten AB belgelerinde de yer alıyor. Ancak, bu açılımların devamında ne olacağını henüz bilemiyoruz. Umarım sorunsuz devam eder.

 

ENERJİYE BÜYÜK ÖNEM : Enerji ile ilgili projelere inanılmaz önem veriyoruz. Örneğin, Samsun-Ceyhan ve Azerbaycan-Türkiye-İtalya doğalgaz boru hattı projelerinde ortağız. Bunlar enerji konusundaki en önemli diğer konular. Ayrıca Türkiye deki solar enerji ve yenilenebilir enerji sistemlerinin geliştirilmesi konusunda ortak çalışmalar var. Bunların da sonuca ulaşması mutluluk verici olacak. Önem veriyoruz.

Akşam / 25.10.2009 / www.abhaber.com

-.-

İTALYA Hakkında

İtalya (İtalyanca: Italia) ya da resmî olarak İtalya Cumhuriyeti (Repubblica Italiana) güney Avrupa da, büyük ölçüde İtalya Yarımadası üzerinde yer alan bir ülkedir. Akdeniz in en büyük iki adası Sicilya ve Sardunya da İtalyan topraklarıdır. Kuzeyde Alpler bölgesinde Fransa, İsviçre, Avusturya ve Slovenya yla kara sınırı vardır. Bağımsız iki Avrupa ülkesi olan Vatikan ve San Marino da İtalya nın yarımadadaki toprakları içine sıkışmış enklav (bir başka ülkeyle tümüyle kuşatılmış) ülkelerdir. Campione d Italia bölgesiyse İtalya nın İsviçre içinde kalan bir eksklavıdır (ana topraklardan ayrı mülkiyet).

 

İtalya, yüzyıllar boyunca çok çeşitli Avrupa uygarlıklarına ev sahipliği yapmıştır. Etrüskler ve Antik Romalıların İtalya topraklarını kendilerine yurt edinmelerinin yanı sıra, Rönesans hareketi de İtalya nın Toskana kentinde doğmuş ve tüm Avrupa ya buradan yayılmıştır. İtalya nın başkenti Roma, yüzyıllar boyunca Batı uygarlığının merkezi olmuş, mimaride barok üslûbunun doğuşuna tanıklık etmiş ve eskiden beri Katolik Kilisesi nin merkezi olmuştur.

 

Günümüzde İtalya demokrasiyle yönetilmekte olan bir cumhuriyettir ve ülkelerin kişibaşına nominal gayrisafi yurtiçi hasıla sıralamsında yirminci, insanî gelişme endeksi sıralamasında yirminci, yaşam kalitesi endeksinde sekizinci sırada yer alan gelişmiş bir ülkedir. İtalya, 1957yılında başkent Roma da imzalanan Roma Antlaşması yla kurulan Avrupa Birliği adlı siyasi ve ekonomik örgütlenmenin kurucu üyelerindendir. Yedinci en büyük gayri safi yurtiçi hasılasıyla G8 Zirveleri nin, NATO nun, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü nün, Avrupa Konseyi nin, Batı Avrupa Birliği nin ve Schengen Antlaşması nın da katılımcılarındandır. 1 Ocak 2007 tarihinde sürekli üye sıfatı olmaksızın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi nde iki yıllık sürecek üyelik dönemine başlamıştır.

İklim

İtalya da iklim özellikleri son derece çeşitlidir ve bölgenin coğrafi özelliğine göre ülkenin büyük bölümünde egemen olan tipik Akdeniz ikliminden büyük farklılıklar gösterebilir. Örneğin Turin, Milano ve Bologna gibi şehirlerin bulunduğu İtalya nın iç kuzey bölgeleri Köppen iklim sınıflandırmasında Cfa kategorisinde yani karasal iklim bölgesi olarak gösterilir. Ligurya Bölgesi nin kıyı kesimleri ve Floransa nun güneyinde kalan bölgeler genel olarak Akdeniz iklimine uysa da, yarımadanın kıyı kesimleriyle yüksek rakımlı iç bölgeler ve vadiler arasındaki büyük iklim farklılıkları göze çarpar. Özellikle kış ayları boyunca yüksek yerler soğuk, yağışlı ve çoğu zaman da karlı olur. Bunun yanında kıyı kesimlerinde ise ılıman kışlar ile ılık ve yağışız yazlar geçirilir.

tr.wikipedia.org/wiki

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR