ABD de Çevreci Evler dikkat çekiyor …

Farklı tasarımları ve doğal kaynaklara bağlı enerji üretimi ile " çevreci evler " ABD nin New Mexico eyaletinde ilgi topluyor. Doğal malzemelerden çevreci evler, Amerika Birleşik Devletleri nde gözde.

 

New Mexico eyaleti tasarımlarıyla ve doğal kaynaklara bağlı enerji üretimiyle dikkat çeken çevreci evlere ev sahipliği yapıyor. New Mexico da yerleşimlerden uzak bir bölgedeki evler öncelikle ilginç biçimleriyle dikkat çekiyor.

 

Doğal kaynaklara bağlı bu küçük köy çevreci bir mimarın projesi Michael Reynolds, doğaya zarar vermeyen, kendi kendine yetebilen evler inşa ediyor. Reynolds, ısıyı doğadan alıp içeride tutan, suyunu kendisinin çıkardığı, doğa ile iç içe bir mimari şekli benimsiyor. Çimento gibi inşaat için kullanılan malzemelerin üretiminin çevresel olarak büyük kayba neden olduğunu söylüyor. Bunun için ağırlıklı olarak doğal malzeme kullanıyor.

 

" Çöp Savaşçısı " adlı bir de belgesel yapan Reynolds a göre, en büyük sorun atıklar. Evin dış duvarları, içi toprak doldurulup tuğla gibi üst üste dizilen eski araba lastiklerinden.

 

İç duvarların harcına ise iyi ısı dağıtımı sağlayan alüminyum kutu ve şişeler katılıyor. Büyük bir havuz gibi inşa edilen çatıda toplanan yağmur suyu da güneş enerjisiyle ısıtılıyor.

 

Güneş ışığı eve gereken elektrik enerjisini de üretiyor. Evsel atıklar da yeniden değerlendiriliyor. Tuvalette duş suyu kullanılıyor.

 

Mimar Reynolds a göre geleceğin konutları kendini enerji açısından bağımsızlaştıran tasarımlardan oluşacak.

www.trt.net.tr / 03 Kasım 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR