Gazi Teknopark kendi elektriğini kendisi üretecek

Gazi Teknopark binasının çatısına ve bahçesine döşenen güneş panelleri, Teknopark’ın yıllık elektrik tüketiminin yarısını karşılayacak.

 

Gazi Üniversitesi Gölbaşı Yerleşkesinde 20 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan Gazi Teknopark’ın çatısına ve bahçesine güneş panelleri döşeyen Teknologis Genel Müdürü Mustafa Atilla, Gazi Teknopark içerisinde kurulan yaklaşık 300 kilowatlık güneş enerjisi santraliyle güneş enerjisine dayalı örnek bir uygulamayı hayata geçirdiklerini bildirdi.

 

İlk olma özelliği

Santralin Türkiye’nin güneş enerjisinden elektrik üretimi sağlayan en büyük kurulumu olma özelliğini taşıdığını anlatan Atilla, “Enerji kaynaklarının verimliliği, yenilenebilir enerji ve çevre teknolojileri konusunda çalışan firmalarla da öne çıkan Gazi Teknopark bu santralle ihtiyaç duyduğu enerjiyi yenilebilir enerji kaynaklarından sağlayan ilk teknopark oldu” dedi. Güneş enerji panellerinin çatı, yer ve kapalı otopark üzerine döşendiğini kaydeden Atilla, sabit ve güneşi izleyen hareketli panel uygulamalarının kullanıldığını belirtti. Türkiye’nin 100 kilowatın üzerinde ilk solar otoparkı, en büyük Güneş İzleyici Panel sistemi (Tracker) ve Türkiye’nin ilk Güneş Enerjisiyle çalışan Elektrikli Araç Şarj İstasyonunun kullanıldığına işaret eden Atilla, bayramdan sonra güneş panellerinin etkin bir şekilde elektrik üretimine başlayacağını anlattı.

www.hurriyet.com.tr / Ankara

10.11.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR