Atso en fazla vergi ödeyen üyelerini ödüllendirdi …

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), 2008 yılından en fazla vergi ödeyen üyelerini ödüllendirdi. ATSO Atatürk Konferans Salonu nda düzenlenen ATSO Geleneksel Ödül Töreni ne 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, Antalya milletvekilleri, işadamları ve yerel yöneticiler katıldı.

 

ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, törende yaptığı konuşmada, Türkiye nin kurumlarını geliştirmek ve kurumlar arası uyum ve güveni sağlamak zorunda olduğunu söyledi. Budak, " Bu uyum ve güven olmadan, ekonomide, terörle mücadelede, dış politikada ulusal politikalarımızın geliştirilmesi ve başarıyla uygulanması mümkün değildir. " dedi. Türkiye de yargı ve yargıç bağımsızlığının en önemli konulardan birisi olduğunu söyleyen Budak, " Bugün Ülkemizde hukuk sisteminin de artık ülkeyi taşımakta zorlandığını görüyoruz. Bir tarafta geciken ve anlamını kaybeden bir adalet sistemi bulunuyor. Diğer tarafta yoruma açık yasa ve yönetmelikler, vatandaşın, işadamının, sivil toplum örgütlerinin, bürokratın üzerinde Demokles in kılıcı gibi sallanıyor. Hukuk sistemindeki boşluklar siyasetle veya başka türlü doldurulmaya çalışılıyor. " diye konuştu.

 

Budak, hukuk reformu gerçekleşmeden ekonomide mesafe alınamayacağına dikkat çekerek son dönemde TBMM den ekonomiyle ilgili kanunların çıkmasında inanılmaz bir gecikme yaşandığını ileri sürdü. Budak, şöyle devam etti : " Yıllardır dile getirdiğimiz, sanayi, tarım ve ticaret sektörlerimizde yıkım etkisi yaratan bir hipermarketler konusu var ve yıllardır Büyük mağazalar kanununun çıkmasını bekliyoruz. Bu konuyla ilgili 6 bin imzalı dilekçeyi geçtiğimiz Nisan ayında Ticaret ve Sanayi Bakanımıza verdik, teşekkür aldık, ama henüz sonuç alamadık. Sürekli gündeme getirdiğimiz kanunların yıllarca sürüncemede kalmasını nasıl açıklayabiliriz ? "

 

" Biz enerji maliyetinden yakınırken, elektrikteki TRT payını eleştirirken TRT için yeni vergi geliyor, ama elektrikteki pay da yerinde kalıyor " eleştirisinde bulunan ATSO Başkanı, enerji ithalatına yılda 30 milyar dolar ödendiğini ancak yenilenebilir enerji konusunda kanun halen beklediğine dikkat çekti. Yıllardır vergi reformu talep ettiklerini vurgulayan Budak, mevcut vergi sisteminin adaletsiz olduğunu ve özellikle KOBİ leri kayıt dışına ittiğini iddia etti. Budak, kayıt dışı istihdamın halen yüzde 46 düzeyinde olması nedeniyle Sosyal Güvenlik açığı sorununun da devam ettiğini dile getirdi. Artık bu tür sorunları kamu yönetimi ve özel sektörün birlikte çalışarak aşması gerektiğini vurgulayan Budak, " Büyük Millet Meclisimizden ekonomiyle ilgili yasaların daha hızlı çıkarılmasını talep ediyoruz. İktidar ve muhalefetin bu konuda ortak bir çözüm geliştirmesini temenni ediyoruz. " dedi.

 

2009 yılının ekonomik anlamda kötü bir yıl olduğunu ifade eden ATSO Başkanı, " Krizde en fazla küçülen ekonomilerden birisi de Türkiye ekonomisi olmuştur. Ciddi bir global kriz yaşanmıştır, ama buna rağmen Uzak Doğu ülkeleri krizi rahat atlatmışlar. ABD, Almanya gibi ülkeler 3. çeyrekte büyümeye geçmişlerdir. Ülkemiz ise ekonomisi en çok daralan işsizliğin en çok arttığı ülkelerden birisi olmuştur. ABD ve diğer gelişmiş ülkeler finans, otomotiv gibi ana sektörleri kaderine terk etmediler, desteklediler. Bizde ise turizm, inşaat gibi temel sektörlere istediğimiz destek sağlanamadı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak sektörel destekler ve iç pazarın desteklenmesi konusunda çok çaba harcadık. Ama alınan önlemler sınırlı kaldı ve geç geldi. Oysa krizin başında iç pazara ve sektörlere dönük önlem alınsaydı, ekonomi bu kadar küçülmez, bütçe açığı bu kadar büyümezdi. " diye konuştu. Budak a göre, Türkiye nin finans, enerji, perakende, otomotivin dışında hangi sanayi dallarında nasıl gelişeceğini tam olarak öngörülemiyor.

 

Krizin Antalya yı da derinden etkilediğine dikkat çeken Budak, bu yıl turizm sektörümüzde önemli bir gelir kaybının yaşandığını dile getirdi. TUİK verilerine göre paket turlarla gelen turistlerin ortalama harcamasının 240 dolara düştüğünü aktaran ATSO Başkanı, şöyle konuştu : " Süpermarket sayısı beş yılda beş kat artmıştır. Ama esnaf kesimimiz hızla erimektedir. Senet protestosunda Ağustos ayında İzmir i geçerek üçüncü olduk. Banka kredisi kullanımında geçen yıla göre artış yoktur. Bu örnekleri ihracat, sanayi üretimi, işsiz sayısı gibi verilerle artırabilirim. "

 

Türkiye turizminin neredeyse yarısını Antalya nın temsil ettiğini belirten Budak, " Ama turizmde maalesef temel ürünümüz halen deniz ve güneştir, yani doğal kaynaklarımızdır. Bu nedenle turizmde yeni ürünler geliştirmek zorundayız. Doğal kaynağa dayalı bir ekonomide en önemli konu gelişmenin sürdürülebilir olmasıdır. Dünya artık tamamen çevre dostu mal ve hizmet üretimi ile yarışıyor. Biz ise denizi ve sahilleri, su kaynaklarını ve yeşili korumakta güçlük çekiyoruz. " şeklinde konuştu.

 

ATSO nun Geleneksel Ödül Töreni nde plaket alan ilk üç kişi ve kurumlar şöyle; 2008 yılı Gelir Vergisi nde Yakup Ereş, Yılmaz Turgan, Mehmet Dikmen.

 

Kurumlar Vergisi nde, Çelebi-IC Antalya Hava Limanı Terminal Yatırım ve İşletme A.Ş, Eti Elektrometalürji A.Ş ile KGM Granit Mermer Dekorasyon İthalat İhracat İnşaat Taahhüt ve Ticaret Ltd. Şti.

 

Döviz Kazandırıcı Hizmetlerden Konaklama Tesisleri nde FSP Turizm ve Yatırım A.Ş, Ataç Turizm A.Ş. -Kemer Resort Otel, Gül Turizm İnşaat Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş-Rose Hotels.

 

Seyahat Acenteleri nde Alkan Grup Turizm İşletmeleri A.Ş, Mastur Turizm Taşımacılık ve Ticaret A.Ş. ve Novum Turizm Seyahat Acentesi Ticaret ve A.Ş

 

İhracat Döviz Geliri nde Ataç İnşaat ve Sanayi A.Ş, Adopen Plastik ve İnşaat sanayi A.Ş ile Eti Elektrometalürji A.Ş.

 

SGK ya en çok prim ödeyen ilk üç firma; Güneş Ekspres Havacılık A.Ş, Ataç İnşaat ve Sanayi A.Ş ve Fraport-IC İçtaş Havalimanları İşletme A.Ş.

(CİHAN)  14 Kasım 2009

-.-

SÜLEYMAN DEMİREL

Görev Süresi: 16 Mayıs 1993 - 16 Mayıs 2000

1924’te Isparta’nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy’de doğdu. İlköğrenimini doğduğu köyde, ortaokul ve liseyi Isparta ve Afyon’da bitirdi. Şubat 1949’da İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl Elektrik İşleri Etüd İdaresi’nde göreve başladı.

 

Sulama ve elektrik konularında araştırma yapmak üzere ABD ye gönderildi. 1954 yılında Devlet Su İşleri Barajlar Dairesi Başkanlığı’na, 1955 yılında da Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne atandı. 1960–1962 yıllarında serbest müşavir ve mühendis olarak çalıştı. Orta Doğu Teknik Üniversitesinde öğretim görevlisi oldu.

 

Siyasî yaşamına, 1962 yılında, Adalet Partisi Genel İdare Kurulu üyeliği ile başladı. 28 Kasım 1964’te bu partiye genel başkan seçilmesinin ardından, kurulmasını sağladığı ve Şubat-Ekim 1965 aylarında görev yapan koalisyon hükûmetinde Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı olarak görev aldı. 10 Ekim 1965 genel seçimlerinde Isparta Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdi ve seçimlerde Adalet Partisi’nin tek başına iktidar olması üzerine Türkiye’nin 12. Başbakanı olarak hükûmeti kurdu. Süleyman Demirel 4 yıl süren bu hükûmetten sonra 1969, 1970, 1975, 1977 ve 1979 yıllarında 5 kez daha hükümet kurdu.

 

12 Eylül 1980’de gerçekleşen askerî müdahale üzerine görevden uzaklaştırıldı ve yedi yıl yasaklı olarak siyaset dışı kaldı. 6 Eylül 1987’de yapılan halk oylaması ile siyasî yasaklar kaldırılınca Süleyman Demirel 24 Eylül 1987’de Doğru Yol Partisi Genel Başkanlığı’na seçildi. 29 Kasım 1987’de yapılan genel seçimlerde Isparta milletvekili olarak yeniden TBMM’ye girdi. 20 Ekim 1991’de yapılan genel seçimler sonrasında Doğru Yol Partisi ile Sosyaldemokrat Halkçı Parti’nin oluşturduğu 49. Hükûmet’te başbakan olarak görev aldı.

 

16 Mayıs 1993’te, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı seçildi. Demirel, 16 Mayıs 2000 günü görev süresini tamamlayarak cumhurbaşkanlığından ayrıldı. 1948 yılında Nazmiye Hanımla evlendi.

www.tccb.gov.tr / Kasım 2009

-.-

DENİZ BAYKAL

Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. Dönem Milletvekili

ANTALYA

Deniz Baykal, 20 Temmuz 1938 de Antalya da doğdu. Babasının adı Hüseyin Hilmi, annesinin adı Feride dir. Öğretim Üyesi ve Avukat; Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ni bitirdi. Doktorasını Siyasal Bilgiler Fakültesi nde tamamladı. ABD Colombia ve Berkeley Üniversitelerinde iki yıl süreyle doktora sonrası çalışmalarına devam etti. Siyasal Bilgiler Fakültesi nde Siyaset Bilimi Doçenti olarak öğretim üyeliği görevinde bulundu. Siyaset bilimi alanında kitap ve makaleleri yayınlandı. 15(IV), 16(V), 18, 19, 20 ve 22. Dönem Antalya Milletvekili. Türkiye Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanlığını yürüttü. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyeliğine seçildi. 37. Hükümet te Maliye Bakanlığı, 42. Hükümet te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 52. Hükümet te Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerini üstlendi. Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcılığına seçildi. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı. Çok iyi düzeyde İngilizce bilen Baykal, evli ve 2 çocuk babasıdır.

www.tbmm.gov.tr / Kasım 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR