İsrail, enerjisinin yüzde 10’unu yenilenebilirden elde etmeyi amaçlıyor

İsrail Bakanlar Kurulu, pazar günü yenilenebilir kaynaklardan elde edilecek enerjinin geliştirilmesi yönünde bir plan açıkladı. Plana göre, 2020 yılı itibari ile elektrik üretiminin yüzde 10’u yenilenebilir kaynaklardan elde edilecek.

 

Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada “Planın hedefi, elektrik sektöründe emisyonları ve kirliliği azaltmak” ifadesine yer verildi. Bakanlar Kurulu, planla amaçlarının 2014 yılı sonunda yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektriğin bin 550 MW düzeyine, 2020 yılı sonunda ise 2 bin 760 MW düzeyine çıkarılması olduğunu belirtti.

 

2014 e kadar kotalar, büyük güneş enerjisi sistemlerinde 460 MW, kendin üret- kendin kullan sistemlerinde 110 MW, biyogaz ve atıktan elektrik üretimi sistemlerinde 210 MW ve rüzgar enerjisi sistemlerinde 800 MW’a imkan verecek şekilde belirlenecek.

 

2014 yılında ise, ilgili bakanlık 2020 hedeflerini gerçekleştirmek üzere politikaları gözden geçirecek.

 

İsrail elektrik sektörü, büyük ölçüde kömür ve doğal gaza dayalı. Ülke, doğal gazının yüzde 40’ını Mısır’dan alıyor ancak bu yıl içerisinde doğal gaz arzında dört kez sorun yaşandı. Doğal gaz ihtiyacının geri kalanı ise, İsrail’in güney kıyılarında yer alan Yam Thetis’tan sağlanıyor.

www.geleceginenerjisi.com

19 Temmuz 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR