Sanayi Odası ndan Suriye çıkarması …

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası, Suriye’ye iş gezisi ziyareti yaptı. 42 kişilik Giresun Ticaret ve Sanayi Odası üyesinin katıldığı iş seyahatinde, Halep Ticaret Odası ile ticari görüşme de yapıldı.

 

19 - 23 Kasım 2009 tarihleri arasında yapılan Suriye gezisinde, önce Şam ardından Halep’te bir dizi iş ziyaretlerinde bulunan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası, Halep Başkonsolosu Adnan Keçeci’yi de makamında ziyaret etti.

 

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Meclis Başkanı İbrahim Kara ile yönetim kurulu, meclis ve Oda üyelerinin katıldığı ziyarette firma eşleştirmeleri de yapılarak Giresun ile Suriye’nin Halep şehri arasında ticari bağlantılar kuruldu.

 

Suriye ziyaretinde öncelikle Şam bölgesini gezen Giresun Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri, iş diyaloglarının yapılacağı Halep bölgesine ise daha sonra geçti.

 

Şam’da Peygamber Efendimiz Hz. Muhammet  (sav)in müezzini Bilal Habeşi Hazretlerinin kabri ve son Osmanlı Padişahı Vahdettin’in Süleymaniye Külliyesi’ndeki kabrini de ziyaret eden Giresun Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri buralarda duygulu anlar yaşadı. Süleymaniye Külliyesi’nin Türkiye Cumhuriyeti tarafından koruma ve restorasyona alınması ise takdirle karşılandı.

 

HALEP’TE TİCARİ GÖRÜŞME

Halep’te öncelikle Başkonsolos Adnan Keçeci’yi ziyaret eden Giresun Ticaret ve Sanayi Odası, bu ziyarette ilginç ve sevindirici bir ayrıntı ile karşılaştı. Halep Başkonsolosu’nun Tirebolu’lu hemşerimiz çıkması heyeti daha da memnun ederken, ziyaretin resmiyetten uzak ve sıcak bir ortamda geçmesine vesile oldu.

 

Suriye Halep Başkonsolosu Adnan Keçeci, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası heyetinin ziyaretinde yaptığı konuşmada, ” Halep ticaretinde Gaziantep’in büyük bir ağırlığı var. Buraya Antep heyetleri çok sık gidip geliyor. Burada yapılacak şey, bireysel diyalogları geliştirerek ticaret kapılarını açmaktır. Suriye’ye Ticaret ve Sanayi Odası vasıtasıyla gelmeniz bizleri daha da umutlandırıyor ” dedi.

 

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu ise “ İlimizde yapılan ticaretleri geliştirebilme adına Odamız vasıtasıyla bir dizi ziyaretlerde bulunuyoruz. Bölge ülkelerinde neler yapılabiliri hedefliyoruz. Amacımız Giresun’a ve Giresun sanayisine bir şeyler katabilmektir ” dedi.

 

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı  İbrahim Kara, ” Sizlerle Halep’te karşılaşmak bizleri mutlu etti. Giresun heyeti olarak buralara nasıl ticaret yapabiliriz amacıyla geldik. Umuyoruz ki bir şeyler alarak gideceğiz ” diye konuştu.

 

Başkonsolosluk ziyaretinin ardından Halep Ticaret Odası’na geçen Giresun Ticaret ve Sanayi Odası burada da sıcak bir karşılama ile misafir edildi. Toplantıya Halep Ticaret Odası üyelerinin ilgisinin yoğun olması dikkatlerden kaçmadı.

 

Halep Ticaret Odası Başkanı Dr.Hasan Ahmad Zeido; ” Öncelikle Türk dostlarımıza hoş geldiniz diyorum. Halep’te sanayiden turizme kadar birçok iş sahası var. Sanayi talebimiz yoğun. Tekstil sanayimiz var, bölgemizde sanayinin % 60’ı tekstilden oluşmaktadır. Deri, tekstil, yapı işlerinde, demir ve tahta işlerimiz var. Ziraat işlerinde iyiyiz. ” dedi.

 

GİRESUN FINDIĞI HALEP’E GELMELİ

“ Bizim fıstığımızın kalitesi ortada. ” diyen Başkan Zeido, ” Giresun fındığının da kalitesi tartışılmaz, bu nedenle Giresun fındığını buraya getirmeliyiz. Giresun’da ki ziraat ve ticaret faaliyetleri Halep’e gelmeli, Halep’te Giresun’a gitmelidir. Bu diyaloglardan daha iyi ticaret ilişkilerinin doğacağına inanıyorum. Giresunlu işadamlarının buraya gelmesi bizleri son derece memnun etti. Bizlerinde en kısa zamanda Giresun’a gitmesi gerekiyor. ”diye konuştu.

 

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu,” Giresun’da ekonomi fındığa dayalıdır. Heyet olarak Halep’e gelen işadamı arkadaşların bir kısmı okul sırası, bir kısmı ev ve büro mobilyaları, güneş enerjisi, asansör ve fındık üretimi yapmaktadır. Ben ise meşrubat işiyle uğraşmaktayım ve Halep’le çalışmaktayım. Sizlerle çalışmaktan son derece mutluyum. Halep’in tatlısı meşhurdur, Halep tatlısının içindeki fıstığa ALTERNATİF çeşitlendirme yapmak için fındıkta koyarsak müşteriye daha cazip seçenekler sunmuş olunur. Bu vesile ile bugün burada olmaktan mutluyuz, Türkiye ile Suriye arasında vizenin kalkması bizlerin önünü açmıştır. Bu vesile ile Suriye Devlet Başkanı Besar Esat ve Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederim. Suriye çok bakir bir ülke; zamanla turizm, tarım ve sanayide daha ileri gideceğine umuyorum. Burada atılan diyalog tohumlarının ilerleyen süreçlerde meyvesini vereceğine inanıyorum. ”dedi.

 

Konuşmaların ardından ziyaretin anısına Giresun Ticaret ve Sanayi Odası adına Başkan Hasan Çakırmelikoğlu, Halep Ticaret Odası Başkanı Hasan Zeido’ya bir plaket verdi, ardından Meclis Başkanı İbrahim Kara ise Giresun’un milli ürünü fındık ve ilimizle ilgili katalogların bulunduğu paketi takdim etti.

 

Halep Ticaret Odası Başkanı Dr.Hasan Ahmad Zeido, Oda adına Yönetim Kurulu Başkanımız Hasan Çakırmelikoğlu ve Meclis Başkanımız İbrahim Kara’ya bir plaket verirken, şehri simgeleyen birer tablo da takdim etti.

 

Görüşmeler daha sonra firma eşleştirmeleri şeklinde devam etti. Ardından Halep’te şehir turu yapıldı.

www.giresungazete.net / 27.11.2009

-.-

GİRESUN Hakkında

Giresun Merkez, Tirebolu ve Görele ilçeleri ile bunlara bağlı Bulancak, Keşap ve Espiye bucaklarından ibaret olan Giresun 1933 yılında Şebinkarahisar ilinin kaldırılması ile Şebinkarahisar Merkezi ve Alucra ilçeleri Giresun iline bağlanmıştır. 1942 yılında Bulancak, 1945 yılında Keşap, 1957 yılında Espiye, l958 yılında Dereli, 1960 yılında Eynesil, 1987 yılında Piraziz ve Yağlıdere, 1990 yılında Çanakçı, Güce, Doğankent ve Çamoluk ilçelerinin kurulması ile ilçe sayısı 15 olmuştur. İl Merkezi ; Aksu ve Baltama vadileri arasında denize doğru uzanan bir yarımada üzerinde kurulmuş olup, bu yarımadanın doğusunda ve 2km. açığında Doğu Karadeniz’in tek adası olan Giresun Ada’sı bulunmaktadır. Karadeniz Bölgesinin Doğu Karadeniz Bölümünde yer alan Giresun ili, 37, 50 ve 39 12 doğu boylamları ile 40 07 ve 41 08 kuzey enlemleri arasında bulunmaktadır.İl doğusunda Trabzon ve Gümüşhane, batısında Ordu, güneyinde Sivas ve Erzincan, güneybatısında yine Sivas illeriyle komşu olup, kuzeyi Karadeniz ile kuşatılmıştır. Giresun ili, 6934 km karelik yüzölçümü ile ülke topraklarının binde 8.5 ini kaplamaktadır. 1997 nüfus sayım sonuçlarına göre, il nüfusu 471.876 olup, km ye 72 kişi düşmektedir. Nüfus yoğunluğu kıyı şeridinde il ortalamasının üzerinde iken, bu oran, kıyı şeridinden iç kesimlere doğru gidildikçe belirgin bir şekilde il ortalamasının altına düşmektedir.

www.giresun.gov.tr / Kasım 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR