1980’li yılların sonlarından başlayarak, insanın iklim sistemi üzerindeki olumsuz etkisini ve baskısını azaltmak için, Birleşmiş Milletlerin ve uluslararası kuruluşların öncülüğünde çalışmalar yapılmış, sonucunda geniş bir katılımla İDÇS ve Kyoto Protokolü (KP) oluşturulmuştur. İDÇS ve KP, bir yandan insan kaynaklı sera gazı emisyonlarını sınırlandırmaya ve azaltmaya yönelik yasal düzenlemeler getirirken, bir yandan da, uluslar arası emisyon ticareti, teknoloji ve sermaye hareketleri konusunda giderek etkin olmaya başlamıştır.

İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesine katılmamızın uygun bulunduğuna dair 4990 Sayılı Kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda 21 Ekim 2003 tarihinde kabul edilmiş ve sözleşmeye taraf olmamıza ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı 18 Aralık 2003 tarih ve 25320 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu’nun 20 Kasım 2003 tarihinde yapılan toplantısında alınan kararlar doğrultusunda İklim Değişikliği Koordinasyon kurulunun yeniden düzenlenmesine ilişkin Başbakanlık Genelgesi 18 Şubat 2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Ülkemiz, Sözleşmeye resmen taraf olmak için katılım belgelerini 24 Şubat 2004 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliğine teslim etmiştir. Sözleşme gereği ülkemiz 24 Mayıs 2004 tarihinde İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesine resmen taraf olmuştur. 21 Mart 1994 yılında yürürlüğe giren İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesine bu güne kadar 189 ülke ve AB taraf olmuştur.

İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu’nun 20 Kasım 2003 tarihinde yapılan toplantısında alınan kararlar doğrultusunda İklim Değişikliği Koordinasyon kurulunun yeniden düzenlenmesine ilişkin Başbakanlık Genelgesi 18 Şubat 2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Söz konusu Genelge doğrultusunda İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu Sekretaryası ve Çalışma grupları yeniden oluşturulmuştur.

 

  • Çevre ve Orman Bakanlığı (Koordinatör)
  • Dış İşleri Bakanlığı,
  • Bayındırlık ve İskan Bakanlığı,
  • Ulaştırma Bakanlığı,
  • Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı,
  • Sanayi ve Ticaret Bakanlığı,
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı,
  • Devlet Planlama Teşkilatı
  • Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği


Çalışma Grupları
İDDK Kapsamında 8 ayrı çalışma grubu oluşturulmuştur.

 

  1. İklim Değişikliğinin Etkilerinin Araştırılması (DMİ)
  2. Sera Gazları Emisyon Envanteri (TÜİK)
  3. Sanayi, Konut, Atık Yönetimi ve Hizmet Sektörlerinde Sera Gazı Azaltımı (EİEİ)
  4. Enerji Sektöründe Sera Gazı Azaltımı (EİGM)
  5. Ulaştırma Sektöründe Sera Gazı Azaltım(DLH)
  6. Arazi Kullanımı,Arazi Kullanım Değişikliği Ve Ormancılık (OGM)
  7. Politika Ve Strateji Geliştirme (ÇOB-ÇYGM)
  8. Eğitim Ve Kamuoyunu Bilinçlendirme (ÇOB-EYD,ÇYGM)

www.iklim.cevreorman.gov.tr / Aralık 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR