Türkiye iklim değişikliğiyle mücadelede model olacak …

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, ‘İklim Değişikliği Strateji Belgesi’ni açıkladı. Bakan Eroğlu, iklim değişikliğiyle mücadelede Türkiye’nin birçok ülkeye örnek olacağını söyledi.

 

Birleşmiş Milletler (BM) Küresel İklim Değişikliği Konferansı Kopenhag’ta devam ederken Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul’da düzenlediği basın toplantısıyla Türkiye’nin ‘Ulusal İklim Değişikliği Strateji Belgesi’ni kamuoyuyla paylaştı. Eroğlu, Türkiye’nin mutlak emisyon azaltım hedefi almadan, ulusal programlar çerçevesinde azaltım sağlayarak, aralarında Avrupa Birliği ülkeleri, Çin, Brezilya, Hindistan, Meksika, Pakistan gibi diğer ülkelere model teşkil edeceğini söyledi. Eroğlu, çevrecilerin en çok eleştiri yönelttiği emisyon azaltımı konusunda bir rakam belirlemediklerini belirterek Kopenhag’ta devam eden toplantıda da bu konuyla ile ilgili bir sorunla karşılaşılmadığını dile getirdi.

 

EN HASSAS BÖLGE AKDENİZ

Bakan Eroğlu, Türkiye’nin iklim değişiklinin olumsuz etkilerine karşı en hassas bölgeler arasında bulunan Akdeniz Havzası’nda yer aldığına dikkat çekti. 2020 yılına kadar küresel iklim değişikliği ile mücadele kapsamında Türkiye’nin bir yol haritası belirlediğine işaret eden Bakan Eroğlu, kısa, orta ve uzun vadeli planlara göre hareket edeceklerini dile getirdi. 2007 yılı verilerine göre Türkiye’de sera gazı salınıma en çok enerji sektörünün neden olduğuna işaret eden Eroğlu, Türkiye’nin Kyoto Protokolü’nün Ek-B listesinde yer almadığı için emisyon azaltım hedefi belirlemediğini söyledi.

 

TOPLU ULAŞIMI TEŞVİK

Bakan Eroğlu, ancak çevreye duyarlı bir şekilde pek çok politika uygulayacaklarını dile getirdi. Bakan Eroğlu bu kapsamda aldıkları önlemleri şöyle sıraladı: “Yenilebilir enerji kaynaklarından etkin yararlanma stratejileri belirlenecek. Özellikle büyük şehirlerde metro ve hafif raylı sistemler ile toplu taşıma sistemleri yaygınlaştırılacak. ALTERNATİF yakıt ve yeni teknoloji ürünü motorların kullanımını yaygınlaştıracak politikalar belirlenecek. Temiz üretim teknolojilerinin, iklim dostu ve yenilikçi teknolojilerin tercih edilmesini sağlamak üzere özendirici mekanizmalar devreye sokulacak. Yeniden kullanım ve atık geri kazanım miktarının artırılmasına yönelik Atık Eylem Planı (2008-2012) uygulanacak.

 

AĞAÇLANDIRMA YAPILACAK

Düzenli depolama tesislerine giden organik madde miktarı azaltılacak. Milli Ağaçlandırma Seferberliği (2008-2012) kapsamında 2.3 milyon hektar alan ağaçlandırılacak ve bozuk ormanlar rehabilite edilecek. Bu sayede 2020 yılına kadar toplam 181.4 milyon ton karbon tutulmuş olacak. Tahıllarda kuraklığa dayanıklı çeşitler bölgesel olarak tespit edilerek üretimleri sağlanacak. Bu maksatla Kuraklık Test Merkezi kurulacak.”

 

EKONOMİ SERVİSİ

Dünyaya kim ne kadar sera gazı salıyor? (%)

ABD 29.3

AB-25 26.5

Rusya 8.1

Çin 7.6

Hindistan 2.2

Kanada 2.1

Türkiye 0.4

 

Eroğlu: Zirvede bize baskı gelmedi

Bakan Eroğlu çevrecilerin en çok merak ettiği emisyon azaltım hedefi konusunda çalışmaların sürdüğünü belirtti. Eroğlu şu açıklamayı yaptı: “Ülkemiz, 2007 yılında Birleşmiş Milletler’e verilen 1. Ulusal Bildirim raporunda, 2020 yılı toplam sera gazı emisyonunun artış oranından yüzde 11 azaltım yapabileceğini bildirmiştir. Ülkemizin şartları tekrar gözden geçirilmiş olup, müzakere sürecindeki gelişmelere ve diğer ülkelerin taahhütlerine bağlı olarak Türkiye’nin açıklayabileceği oran üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Kopenhag’ta katıldığımız müzakerelerde ülkemizin hangi azaltım hedefini koyduğuna yönelik bir soru veya baskı gelmemiştir. Bu çerçevede, ülkemiz herhangi bir sayısal azaltım hedefi açıklamamıştır.”

 

Kişi başı sera gazı emisyon değerleri (Ton Co2)

Amerika :  19.1 (2007)

Kanada :  17.4 (2007)

Rusya :  11.2 (2007)

OECD :  15.0 (2007)

AB-27 :  10.2 (2007)

Çin : 4.6 (2005)

Hindistan : 1.2 (2005)

Türkiye : 5.3 (2007)

 

Kopenhag’ta 40 bin kişi yürüdü

Sera gazı salınımıyla mücadele için cesur kararlar alınması ve Kyoto protokolünün yerine yeni bir anlaşma yapılması çağrısıyla, ‘Isınmaya Karşı Yürü’ adı altında gösteriler düzenleyen eylemciler, Kopenhag sokaklarını doldurdu. Polis rakamlarına göre 40 bin dolayında kişinin toplandığı etkinliğin organizatörleri, yürüyüşün havadan çekilen fotoğraflarının Kopenhag’daki  konferansa katılan delegelere yollandığını belirtti. Diğer yandan Danimarka, Filipinler ve Hong Kong’da da binlerce eylemci iklim zirvesine ilgi çekmek için yürüyüşler düzenlediler.

www.stargazete.com / 13.12.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR