KOS`TA GÜNEŞ ENERJİSİ HİZMETİ

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS), sanayicilere götürülen hizmetler güneş enerjisi ile sağlanacak.

 

KOS Türkiye’de Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) arasında bir ilke imza attı. Bölge sanayicilerine hizmet götürürken kullandığı enerjiyi güneş enerjisinden elde etmek amacıyla 1 MW’lık güneş enerjisi santrali kurmak için uzun süredir çalışma yürüten KOS, ihale sürecini tamamladı. 8 firmanın katıldığı 1 MW’lık lisanssız güneş enerjisi santrali kurma ihalesini, 10 yılda 15 bin 390 MWh enerji üretim garantisi ile bir firma kazandı.

 

Konuyla ilgili bilgi veren KOS Başkanı Memiş Kütükcü, santralin faaliyete geçmesiyle birlikte bölgede aydınlatma, arıtma tesisi, içme suyu kuyuları, geçici depolama alanı, sosyal tesisler, idari ve teknik binalar da dahil olmak üzere, sanayicilere götürülen hizmetlerin güneş enerjisi ile sağlanmaya başlanacağını, bunun Türkiye’de OSB’ler arasında bir ilk olduğunu söyledi.

 

YENİLİKÇİ VE REKABETÇİ BİR OSB

KOS’u daha yenilikçi ve rekabetçi bir OSB haline getirmek istediklerini, bu çalışmanın ise bir başlangıç olduğunu ifade eden Başkan Kütükcü, “Bu çalışma ile amacımız bir yenilenebilir ve temiz enerji kaynağı olan güneş enerjisinden yararlanarak hem karbondioksit salınımını azaltmak, hem de bölge müdürlüğümüzün enerji maliyetlerini aşağı çekmek. Kurulacak güneş enerjisi santraliyle OSB’nin iç enerji tüketimlerinde yüzde 21 oranında tasarruf ederek, sanayicilerimize daha verimli kaynaklarla hizmet götürmüş olacağız. Bu oranı önümüzdeki dönemlerde yapılacak yatırımlarla yüzde 100’e çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca bu yatırım, ülkemizde güneş radyasyonu bakımından en zengin yer olan Konya Karapınar bölgesinde yatırım yapmak isteyen girişimciler için de bir örnek teşkil etmiş olacak” dedi.

 

Başkan Kütükcü, ihale süreci tamamlanan santralin bu yılın Eylül ayı sonunda devreye alınacağını da sözlerine ekledi. (İHA)

13.03.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR