Elektrik faturası gelmeyen işyerleri artıyor …

İşletmeler artık güneş enerjisinden faydalanıyor. Firmaların artan elektrik tüketim maliyetlerini en aza indirebilmek için, iş yerlerinin çatılarına kurulan paneller aracılığıyla güneş enerjisinden elektrik üreten sisteme yöneldikleri bildirildi.

 

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, elektrik fiyatlarına gelen zamlarla tüketim maliyetleri artan firmalar, çeşitli arayışlar içerisine girdi.

 

Bazı firmalar çalışan makine sayısını azaltarak tasarruf etmeye çalışırken, bazıları da soruna köklü çözüm bulmak için araştırma yapmaya başladı.

 

Arayışlar kapsamında Almanya ve İspanya gibi bazı Avrupa ülkelerinde yaygın olarak kullanılan güneş enerjisinden elektrik üretimi sistemiyle tanışan firmalar, iş yerlerinin çatılarına kurdurdukları paneller aracılığıyla kendi elektriklerini kendileri üretmeye başladı.

 

SR Enerji Genel Müdürü Serdar Tabakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye deki geçmişi yaklaşık 5-6 yıl olan ev ve iş yerlerinde güneş enerjisinden elektrik üretiminin son yıllarda oldukça yaygınlaştığını söyledi.

 

Binaların çatılarına kurulan paneller aracılığıyla güneş enerjisinden elektrik üreten sistemin bir defa kurulduğu zaman en az 25 yıl boyunca elektrik üretimi yapabildiğini anlatan Tabakoğlu, şöyle devam etti:

 

Sistemin kurulmasında ilk olarak ev veya iş yerinin elektrik tüketim ihtiyacı belirleniyor. Daha sonra ihtiyaca göre seçilen farklı üretim kapasitesindeki paneller çatıya yerleştiriliyor. Bu panellere güneş ışığı düştüğü zaman elektrik üretiyor. Bu da işleme ünitelerinden geçerek binaya dağıtılıyor. Yeterli sayıda panel kurulduğu zaman bir binanın şebeke elektriğine ihtiyaç duymadan tüm elektrik ihtiyacı karşılanabiliyor.

 

Tabakoğlu, ihtiyaç fazlası üretim yapılması halinde sistemin bunu depoladığını belirterek, güneşin yetersiz olduğu dönemlerde de bu gücün kullanıldığını kaydetti.

 

ÇEVRECİ ENERJİ

Tabakoğlu, sistemin elektrik üretebilmesi için sadece güneşe ihtiyaç duyduğunu belirterek, çevresel atık üretmediği için doğaya da zarar vermediğini kaydetti.

 

İlginin her geçen gün arttığı sistemin daha da yaygınlaşmasının beklendiğini anlatan Tabakoğlu, Sistem sayesinde hem elektrik parasından kurtulunuyor, hem de temiz bir enerji kullanarak doğa korunuyor dedi.

 

Tabakoğlu, sistemin aylık 100 ile 300 lira arasında elektrik faturası ödeyen bir eve yaklaşık 7-8 bin Avro ya, büyük iş merkezlerine ve plazalara ise ortalama 65 bin Avro ya kurulduğunu belirterek, yaklaşık 5-7 yıl içinde masrafı karşıladığını kaydetti.

 

Önümüzdeki bir kaç ay içerisinde Yenilenebilir Enerji Kanunu nda değişiklik yapılmasını beklediklerini ifade eden Tabakoğlu, Bu kanun değişikliği ile devlet güneş enerjisinden üretilen elektriği satın alacak. Bu sayede evine bu sistemi kuran bir kişi bile binasında fazla üretilen elektriği satabilecek diye konuştu.

AA / 01.01.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR