Yılmaz : 2010 yılında kriz değil büyüme konuşulacak …

TOBB Enerji Meclis Başkanı ve BTSO Başkan Yardımcısı Mahmut Yılmaz, aralık ayıyla birlikte krizin sona ermeye başladığını, 2010 yılında krizin değil büyümenin konuşulacağını söyledi.

 

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği Çevre Uzmanlık Grubu tarafından BUSİAD Evi nde Enerji politikaları, fırsatlar ve tehditler konulu panel düzenlendi.

 

Geleceğin enerji stratejilerinin masaya yatırıldığı panelin açış konuşmasını yapan BUSİAD Başkanı Arif Özer, küresel ısınmayla birlikte Türkiye nin ve dolayısıyla tüm dünyanın ALTERNATİF enerji kaynaklarına yönelmesi gerektiğini, Avrupa da güneş ve rüzgar enerjisinin giderek yaygınlaştığını, Türkiye de de işadamlarının artık enerjiye yatırım yaptıklarını ifade etti. Özer, Türkiye nin enerjide dışa bağımlılığına son vermek icin güneş, rüzgar ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapması gerektiğini vurguladı.

 

YILMAZ DAN KRİTİK SORULAR

Panelist olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Enerji Meclis Başkanı ve BTSO Başkan Yardımcısı Mahmut Yılmaz da aralık ayından beri krizden yavaş yavaş çıkıldığını, 2010 da işadamlarının büyümeyi konuşacağı bir yıl olacağını ifade etti. Yılmaz, " Türkiye nin gelecekteki enerji yatırımı nasıl olacak, bu konuya tam bir açıklık getirilmesi lazım. Karbondioksit salınımı açısından Türkiye elektrik üretiminde ne yöne doğru ilerleyecek ? Yenilenebilir kaynaklarla ilgili kanun ne zaman nasıl çıkacak ? Türkiye nin enerjide dışa bağımlılığın bütçe kaynakları, yatırım modelleri, hazineden yapılacak destekler açıklanmalı " dedi.

 

BÜTÇEYE KAYNAK  OLSUN DİYE …

Yılmaz, şöyle devam etti : " Sanayi kuruluşları sürekli enerjinin pahalılığından şikayet ediyor. Bu enerjiyi ucuzlatmak adına devletin iyi bir çalışma yapması gerekiyor. Bu noktada yapılanların istenen noktaya gelmediğini düşünüyorum. Doğalgaza zam yapılmasının aksine bir indirim yapılması da gerekir. 2008 ve 2009 da al ya da öde den dolayı Türkiye nin mükellefiyetleri var. İran a 8 milyon dolar, Rusya ya 2.7 milyar dolar civarında para ödeniyor. Bu paralar aslında tüketimin azlığından dolayıdır. Türkiye nin yapmış olduğu kontratlar yüksek, ama tüketim alt seviyede. Bunun sebebi de doğalgaz fiyatlarının yüksek olmasıdır. ALTERNATİF yakıtlarla mükayese edildiğinde de doğalgaz pahalı kalıyor. Bundan sonra doğalgazın fiyatını artırmak yerine promosyon yaparak doğalgazı daha fazla tüketmeye sevk etmek daha akıllı bir durumdur. Sadece bütçeye kaynak bulmak için doğalgaza zam yapılması doğru olmaz. "

 

2010 DA BÜYÜME KONUŞULACAK

Sanayi bölgelerindeki durumu da değerlendiren Yılmaz, " Aralık ayıyla gelen rakamlar artık krizin tükenmekte olduğunu gösteriyor. Türkiye geneline bakıldığı zaman küçülme rakamlarının sanayi bölgelerinde yakalandığını görüyoruz. Başlangıç ve sonu arasında yüzde 90 oranında bir iyileşme olduğunu görüyoruz. 2010 yılında krizi değil, büyümeyi konuşacağız " ifadesini kullandı.

 

Panelde konuşan ENVY Danışmanlık Şirketi kurucusu Prof. Dr. Selçuk Yahşi, Ankara Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çolakoğlu ve BUSİAD Otomotiv Uzmanlık Grubu Başkanı Halil Akgül de enerji sektörünün 2010 projeksiyonuna dikkati çekti.

www.bursahakimiyet.com.tr / 08 Ocak 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR