Krizde ‘ağlamadı’, İspanyol ortakla enerjiye 1 milyar dolar yatıracak …

Saran Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran, “2009’da kriz var diye ağlamak yerine yatırımlara hız verdik. 2014’e kadar İspanyol ortağımız Fersa ile 1 milyar dolarlık enerji yatırımı yapacağız. Madencilikte de iddialıyız” dedi.

 

SARAN Holding, kriz yılında yeni yatırımlar ve yeni projelere yoğunlaştı; ‘grubun lokomotifi’ olacak enerji sektöründeki 1 milyar dolarlık yatırımlara kazma vurmadan 2009’u yüzde 30’luk büyümeyle tamamladı. Sadettin Saran, magazin sayfaları yerine, “ Milyar dolarlık yatırıma hazırlanan, yılda 100 milyon doları geçen ciroya sahip bir holdingin yönetim kurulu başkanı ” olarak, gündemde olmak istiyor. Enerji, medya, radyo yayıncılığı, savunma şirketlerine danışmanlık ve sağlık sektörlerinde yer alan Saran Holding, sanal şans oyunu pazarına da tuttur.com ile giriyor.

 

İşleri büyüttüm

Krizde yüzde 30 gibi, ciddi bir büyüme yakaladıklarını vurgulayan Saran Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran, “ Madencilik sektörüne de kısa süre önce girdik. Kastamonu’da krom madeni çıkarıyoruz. Magnezyum ve altın gibi madenleri de çıkarmak istiyoruz. Madencilikte yabancı ortaklık teklifi geliyor. Krom madenine ağırlık veriyoruz. Pazar sorunumuz yok. Kromun tenör oranını yükseltip Çin’e ihraç edeceğiz. Türkiye’nin her alanda potansiyeli var ” dedi. Yabancıların Türkiye ekonomisiyle ilgili çok olumlu raporlar hazırladığını hatırlatan Sadettin Saran, şöyle konuştu : “ Yabancılara anlatacak güzel bir hikayemiz var. Ben de bunu yaptım : İspanya’nın en büyük 7 grubundan biri olan Fersa ile yüzde 50-50 ortaklığa gidip FerSar Enerji’yi kurduk. 2014’e kadar 1 milyar dolarlık enerji yatırımı yapacağız. Fersa ile görüşmeler 1.5 yılımı aldı. Anlaşma için birçok kez İspanya’ya gidip geldim. İlk kazmayı martta Mersin’deki hidroelektrik santral için vuracağız. Başka lisanslar için de pazarlık yapıyoruz. ”

 

100 milyon doları geçti

Grup cirolarının 100 milyon doları geçtiğini kaydeden Sadettin Saran, şunları anlattı: “ Kriz var diye durmadık, söylenmedik. 650 milyon lirayı bulan ve her yıl büyüyen sanal şans oyunları pastasından biz de www.tuttur.com ile pay alacağız. FerSar’ın Başkanlığı bizde. 100 megavatı hidroelektrikte, 200 megavatı rüzgar enerjisinde, minimum 50 megavatı güneş enerjisinde olmak üzere 350 megavatlık

yatırım yapacağız. ”

 

Maaşlı danışmandı, şimdi 7 sektörde faaliyeti var

İŞ hayatına, Türkiye’deki savunma projelerine iştirek eden ‘savunma sanayi firmaları’na maaşlı olarak danışmanlık yaparak başladığını hatırlatan Sadettin Saran, “ Bir taraftan orada danışman gibi çalışırken bir taraftan Türkiye’de görsel medyanın iyi noktalara geleceğini tahmin ettim. İçerik sağlama üzerine firmamı kurdum. O zamanlar sadece TRT 1 vardı. 20 yıl önce savunma sanayi ve medya ile yola koyuldum; bugün 7 sektördeyim ” dedi.

 

‘Rüzgar’ın peşinde koşmak için Ankara’da ekip kurdu

SADETTİN Saran, Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelini kullanmada geç kaldığını düşünüyor. Bu potansiyeli hayata geçiren gruplardan biri olmak istediklerini ifade eden Saran, şöyle konuştu : “ 2014’e kadar yapacağımız minimum 350 megavat yatırımın megavat başına maliyeti 2 milyon Euro’ya gelecek. Bir süre önce 60 megavatlık bir rüzgar enerjisi lisansını almak üzere anlaştık, fakat resmi imzayı daha atmadık. Görüşüp anlaştığımız grup yıllardır yasal süreçleri beklemiş. Enerji Bakanımız, bundan sonra fazla sıkıntı yaşanmayacağı konusunda ümit veriyor. Rüzgar enerjisi yatırımı için çok iyi bölgeler var. Ankara’da, lisansları takip eden ekibimiz var. ”

www.hurriyet.com.tr / ekonomi / 11.01.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR