Hattat Holding Bartın`da çevreci santral kuracak …

Hattat Holding A.Ş. tarafından Bartın’ın Amasra ilçesine termik santral kurulacak.

 

Hattat Holding A.Ş. Kurumsal İletişim Müdürü Tolga Tonguç kurmak istedikleri santralin çevreye zararı bulunmadığını söyledi. Son teknolojiden faydalanacaklarını belirten Tonguç, " Çevreye bizde duyarlıyız. Santralin herhangi bir zararı olmayacak " dedi. Tonguç ayrıca, santralde kullanılacak yakıtın ithal edilmeyeceğini, tamamen Amasra’dan çıkartılacak ham maddeyi kullanacaklarını kaydetti.

 

Hattat Holding’in çalışmaları ile ilgili bilgiler veren Hatta Holding yeni projeler koordinatörü ve Kurumsal İletişim Müdürü Tolga Tonguç, Holdingin enerji, otomotiv ve turizm alanında faaliyetlerde bulunduğunu ve ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını ifade etti. Yaptıkları çalışmalarda sürekli olarak son teknolojiden faydalandıklarını kaydeden Tonguç, " Biz bu zamana kadar yaptığımız çalışmalarda tamamen son teknolojiyi kullandık. Kullandığımız için de büyük firmalar tarafından tercih ediliyoruz. Yaptığımız işlerde en ileri teknoloji ile yatırım yapıyoruz " dedi.

 

ÜLKEMİZ ENERJİDE DIŞA BAĞIMLI

Türkiye’nin enerji ihtiyacı dışa bağımlı olduğunu belirten Tonguç, bunun da ülke için büyük ekonomik kayba neden olduğunu ifade etti. Tonguç, " Yapacağımız santralde de en yüksek teknolojiyi kullanacağız. Bu konuda kimsenin şüphesi bulunmasın. Bu konuda da şüphesi bulunan varsa, onları da aydınlatmaya hazırız. Biz herkese açık bir firmayız. Aksi düşüncesi olan varsa, bu konuda da gerekli desteği veririz. Ülkemizin dışa bağımlılığı çok fazla. 2001 yılında 8,2 milyar dolar olan enerji ihracatımız 2009 yılında 49 milyar dolara çıkmıştır. Şu an dünyanın önde gelen ülkeleri enerjilerini kendileri karşıladığı gibi dışarıya da enerji ihracatı yapmaktadırlar. Ülke olarak durumumuz ortadadır. Biz istersek, bunu aşabiliriz düşüncesindeyiz. Hema Endüstri Anonim Şirketi olarak da bu kapsamda ülkemize ne hizmet yapabilirizin peşindeyiz " diye konuştu.

 

BARTIN’DA BİRLİKTE YAŞAYACAĞIZ

Amasra’ya kalıcı olmak için geldiklerini kaydeden Tonguç, " Kendi enerjisine sahip olan, kendi savunma sanayine sahip olabilen bir ülke daha rahat yaşayabilir. Biz bunu biliyoruz. Harici olarak dışa bağımlılık bizim belimizi büker. Bunu da görüyoruz. Doğalgazı dışarıdan satın alıyoruz. Vanayı kapattıkları vakit maalesef tüm sanayimiz durma noktasına geliyor. Bunun içinde enerjimizi kendimiz üretmeli, var olan yer altı kaynaklarımızı kullanmalıyız. Hema Endüstri A.Ş. olarak tüm gayemiz budur. Amasra’nın şu an 570 milyon ton kömür rezervi vardır. Bu rezervde şunu ortaya koymaktadır. Hema olarak 100 yıl Bartın’da olacağız. Burada birlikte yaşayacağız. Birlikte büyüyecek, Bartın’ı, Zonguldak’ı ileriye taşıyacağız " şeklinde konuştu.

 

10 BİN KİŞİYE İŞ VERECEĞİZ

Kömür çıkartırken tamamen Türk işçi çalıştırılacağını belirten Kurumsal İletişim Müdürü Tonguç, " Bartın’a gelen yatırımcılar maalesef bazı çevreler tarafından uzaklaştırmaya çalışılıyor. O arkadaşlarımızın da düşünmeleri lazımdır. Bartın’ın ilerlemesi, gelişmesi için yatırımcıya ihtiyaç bulunmaktadır. Köylere gidiyoruz. Köylerde 3 5 yıldır işsiz olup, evine bakamayanlar var. İnsanların çaresizliğini görünce bizler üzülüyoruz. Bunun tersine dönmesini istiyoruz. Yapacağımız yatırımla Bartın’da 10 bin kişiye iş vereceğiz. Bu konuda kimsenin şüphesi bulunmasın. Bize Çinli işçi çalıştıracak deniyor. Bu konuda da şunu söylemek istiyorum. Kuyu açma çalışmalarında en deneyimli ekip Çin’de bulunmaktadır. Bu firma ile anlaşırken de yarı, yarıya Türk işçi çalıştırma şartını koyduk. Şu an kuyu açma çalışmalarında yarıda fazla Türk işçi çalışmaktadır. Kuyular açılıp, üretime geçilince de tamamen bu yörenin insanları çalışacaktır " ifadesini kullandı.

 

KÜLÜ KÖMÜR DAMANLARINA DOLDURACAĞIZ

Tonguç, " Bartın’da termik santralle ilgili sorular geliyor. Bunlardan birincisi kül sorunudur. Geçtiğimiz gün Belediye Başkanımız Cemal Akın ve Çevre Meclisi’nden arkadaşlarımız Almanya’daki santralleri inceleme şansı bulmuşlar. Orada bulunan mevcut santral linyit kömürü ile çalışmaktadır. Linyit kömürünün yüzde 50’si küldür. Ama bizim kullanacağımız saf taş kömürünün kül oranı yüzde 10’dur. Yani 5 milyon tonluk yakıtın 500 bin ton külü olacaktır. Ülkemizde bazı santrallerin külleri denize bıraktığı, kül dağları oluşturdukları doğrudur. Bununda nedeni bu santrallerin hiçbirisinin kendisine ait kömür ocakları yoktur. Hepsi kömürü ithal etmekte, ya da içeriden tedarik etmektedirler. Yakında da oluşturulan kömür barajlarına bırakacaklardır. Yalnız biz çıkan külü, yılda 5 milyon ton çıkarttığımız alanlara dolduracağız. Bu konuda kimsenin şüphesi olmasın " dedi.

 

DENİZE DÖKMEYECEK, DIŞARI BIRAKMAYACAĞIZ

Hattat Holding A.Ş. Kurumsal İletişim Müdürü Tolga Tonguç, " Bunun yanında şunu tekrar belirtmek istiyorum. Biz taşkömürü kullanacağız. Linyit kömürü değil. Külü çıkarttığımız alanlara koymamız, tahkimat ünitelerine yardımcı olacak, kömür yollarında taban yollarında oluşabilecek gaz sızıntısını engelleyecektir. Emniyetli bir çalışma ortamı yaratacak, daha hızlı üretim olacak, topuk olarak bırakılacak kömürde değerlendirilecek, kısa ve uzun vadede zemin kontrolü sağlanacak. Kömür kalınlığına bağlı olarak dolgu ölçüleri genişlik 2,5 3 m, yüksekliği ise 4 5 m. Civarında olacaktır. Burada ki toplam kömür rezervlerimiz göz önüne alınırsa açıkça görülebileceği gibi külün denize dökülmesi, ya da kül dağlar oluşturulması, şehir üzerinde kül dağları oluşturulması, şehir üzerinde kül yağması diye bir şey söz konusu değildir " dedi.

 

LİMANDAN İHRACAT YAPACAĞIZ

Hattat Holding A.Ş. Kurumsal İletişim Müdürü Tolga Tonguç, " Santralden çıkan küller tekrar madene kül deşarj sistemi ile geri basılacağı için denize herhangi bir zarar vermesi mümkün değildir. Su yapılacak sistemle arıtmadan geçirilecek ve tesiste kullanılacaktır. Denizden alınan suyun geri boşaltım noktası farklı olacaktır ve deniz suyu sıcaklığını 1 dereceden fazla değiştirmeyecektir. Bu alım ve boşaltım noktaları profesyonel bir kurum tarafından projelendirilecek ve modelleme çalışması yapılarak uygulamadan önce etkileri tespit edilecektir. Bu çalışmanın sonunda denizde yaşayan hiçbir canlıya zarar vermeyecek şekilde uyulama yapılacaktır. Liman yapma amacımızı da açıklamak istiyoruz. Bartın Zonguldak bölgesinde bulunan ve cam yapımında kullanılan Kuvars Kumunun taşınabilmesi için yapacağız. Bu bölgede bulunan taş kömürünün yüzde 40’ı Koklaşabilir Kömürdür. Koklaşabilir kömür Demir Çelik ve beton fabrikalarında kullanılmaktadır. Bu fabrikalara nakliyenin sağlanması için liman gerekmektedir. Limanı ihracat için kullanacağız " dedi.

 

ÇED SÜRECİNİN TAMAMLANMASINI BEKLEYECEĞİZ

Hattat Holding A.Ş. Kurumsal İletişim Müdürü Tolga Tonguç, " ÇED sürecinin başlaması Çevre Düzeni ile alakası bulunmuyor. ÇED sürecinin geçtiği hiçbir uygulamanın reddedilmesi söz konusu değildir. 8 aylık süreç olacak. Santralin zararı olacak mı, santralde nasıl ekipmanlar kullanılacak şeklinde A’dan Z’ye her şey ortaya konuluyor. Bu konuda da sürecin tamamlanmasını bekleyeceğiz " dedi. Toplantıda, Mehmet Hattat’ın ’Bartınlılar isterse kurarız’ açıklamalarının da hatırlatılması üzerine söz alan Tolga Tonguç; " Bu konuda şunu ifade etmek istiyorum. Bizim firma olarak ilk başta kömür üretimi üzerine projemiz vardı. Ama şunu da herkes biliyor ki, firmaların ne yapıp, yapmayacağını hiç birimiz kestiremeyiz. Biz bu konuda Amasra’da yapılan rezerv çalışmalarının ardından mevcut rezervin termik santrale uygun olduğunu anlayınca bu konuda bir çalışma yürüttük. Bu konuda da bir kamuoyunu oyalama taktiğimiz falan olmadı " diye konuştu.

 

Hattat Holding A.Ş. Kurumsal İletişim Müdürü Tolga Tonguç, Amasra’ya kurmak istemelerinin nedenini ise, külün oluşturacağı çevre kirliliğini en az düzeye çekmek ve nakliyatın masraflı olduğunu, bu nedenle maliyeti düşürmek olarak açıkladı. İHA / 13 Ocak 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR