Güneş paneli ticaretinde yeni bir soruşturma başvurusu yapıldı

 

SolarWorld Çinli rakipleri aleyhine ABD makamlarına yeni bir uluslararası ticaret soruşturması başvurusunda bulundu.

 

2013’ün son gününde ABD’de Çinli ve Tayvanlı güneş paneli üreticileri aleyhine yeni bir uluslararası ticaret soruşturması için başvuruda bulunuldu.

 

Başvuru 2012 yılında Çinli güneş enerjisi üreticileri için ABD’de uluslararası ticaret soruşturması açılmasının liderliğini yapmış olan Alman güneş paneli üreticisi SolarWorld şirketinin ABD birimi tarafından yapıldı.

 

Şirket ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu ve ABD Ticaret Bakanlığı’na yaptığı başvurularda Çinli ve Tayvanlı rakiplerini, 2012’deki soruşturmanın ardından ABD’de kendilerine getirilen ek vergi yükümlülüklerinin kaçınmak için yasal boşluklardan yararlanarak ABD güneş paneli sektöründe haksız rekabet yaratmak ile suçladı.

 

Şirkete göre Çinli panel üreticileri ABD pazarını ele geçirmek için güneş enerjisi modüllerinin ana ekipmanlarını ülkelerinde üretmeye devam ederken, modüllerin montajını ise üçüncü ülkelerde gerçekleştirerek ABD pazarına ihraç ediyor ve bu ek yükümlülüklerden kurtluyorlar.

 

SolarWorld tarafından yapılan açıklamada şirketin 241 üyeli ``Amerikan Solar Üretimi Koalisyonu`` tarafından desteklendiği ifade edilirken, ABD’nin en büyük güneş enerjisi örgütü olan Güneş Enerjisi Sektörü Birliği (SEIA) tarafından ise eleştirildi.

 

SEIA’ya göre Çin ve ABD güneş enerjisi sektörleri arasında daha fazla yasal işlem yanlış bir yaklaşım iken, ülkeler arasındaki rekabetçilik konularında çatışmanın bırakılıp müzakere sürecine geçilmesi gerekiyor.

 

ABD’de 2012 yılının mart ayında başlatılan soruşturmanın neticesinde aynı yılın ekim ayında Çinli şirketlerin ABD’ye ihraç ettikleri ürünlere yüzde 18.32 ila yüzde 249.96 arasında değişen oranlarda ek gümrük vergisi uygulanma yaptırımı getirilmişti.

 

Bununla birlikte ABD güneş enerjisi sektöründe ise bu konuda görüş birliği bulunmuyor. Bazı firmalar Çinli üreticilerin kendi ülke hükümetlerinden sağladığı olanaklar sayesinde ABD pazarında haksız rekabet yarattıklarını ve istihdam kaybına neden olduklarını iddia ederken, bazı firmalar ise Çin’den sağlanan düşük fiyatlı güneş panellerinin ülkedeki güneş enerjisi kurulumlarının artmasında çok önemli rol oynadığını ayrıca kurulum gerçekleştiren firmaların işgücü artışına önemli katkı sağladığını söylüyorlar.

www.yesilekonomi.com

08.01.2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR