Bakan Yıldız DEİK Türk - Avrasya İş Konseyleri Toplantısına katıldı …

Dünya enerji tüketimiyle ilgili rakamlar veren Yıldız, ham petrol açısından bakıldığı zaman ilk 1 trilyon varilin kullanılma süresinin 125 yıl, ikinci 1 trilyon varilin kullanılma sürecinin ise 25 yıl olduğunu söyledi ve bu nedenle Avrasya coğrafyasının önümüzdeki 25 yılı çok iyi değerlendirmek durumunda olduğunu kaydetti.

 

Dünya ekonomisinin merkezinin Avrasya ya doğru kaymaya başladığını ve bununla alakalı önümüzde çok kritik bir 25 yıl yaşanabileceğini kaydeden Yıldız, dünyada savaşların genellikle ekonomi ve enerji gerekçeleriyle çıktığı bir ortamda aslında barışı sağlamanın da yine benzer gerekçelerle olabileceğini kaydetti.

 

Enerjinin geçmişte sürekli çatışma ve savaş alanı olarak anıldığını vurgulayan Yıldız, şöyle konuştu :

Aslında Avrasya tarihi ve çağdaş uygarlığın çok şey borçlu olduğu bir coğrafya. Aynı zamanda dünya enerji kaynaklarına da ev sahipliği yapan bu coğrafya enerji jeopolitiğinin de merkezinde. Aslında oluşturmaya çalıştığımız küresel barış bu arzın iyi yönetilmesiyle çok ilgili. Bu anlamda Avrasya coğrafyası hemen hemen enerji kaynaklarının yüzde 70 ine sahip olması açısından da önümüzdeki yıllarda ve süreçte çok önemli bir görev ifa edecektir.

 

TÜRKİYE NİN KONUMU

Üretim ve tüketim noktalarına bakıldığı zaman Türkiye nin enerji konusunda bir merkez ülke olduğunu söyleyen Taner Yıldız, Türkiye coğrafyasından kaynaklanan avantajları nasıl kullanacağını iyi tespit etmiştir ve bununla alakalı geliştireceği stratejiyi de net olarak belirlemiştir dedi.

 

Özellikle son 4 yılda gerçekleştirilen projelerle Türkiye nin hem kuzey-güney, hem de doğu-batı açısından ciddi bir köprü haline geldiğini anlatan Yıldız, bu yöndeki projelerin devam edeceğinin altını çizdi.

 

Türkiye nin enerji projelerine de değinen Yıldız, nükleer santral projesiyle ilgili kararlılığın devam ettiğini söyledi. Yumuşak zıtlıklarla belirgin yakınlıkların sağlanması söz konusu olabilecektir diyen Enerji Bakanı, nükleer, yenilenebilir, petrol, doğal gaz ve diğer bütün enerji kaynaklarının aynı havuzda birleşmesinin söz konusu olabileceğini, bu da enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesiyle alakalı temel politikanın bir gereği olduğunu söyledi.

 

Türkiye ile Rusya arasında yapılan projelere değinen Yıldız, bu projelerin bölgede ciddi bir hareketlenme doğuracağını belirtirken, Ben bir ülke ile gerçekleştirilen projenin, başka bir ülke ile gerçekleştirilecek projeye mani olmayacağına inanıyorum. Türkiye de bu kapasite vardır ve bölgedeki ülkelerle beraber bu kapasiteyi geliştirebilecek hacme sahiptir. Yani her projenin kendine has önemi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim dedi.

 

TİCARETTE ENERJİNİN DOMATESTEN FARKI YOK

Ticarete konu tüm mallarda olduğu gibi enerjinin de ancak üretim artırımıyla ucuzlayabileceğini ve ticaret açısından bakıldığı zaman amiyane tabirle enerjinin domatesten çok fazla bir farkının bulunmadığını anlatan Yıldız, şunları söyledi : Ne kadar fazla arzı olacaksa o kadar ucuzlaması muhtemel. Biz aslında oluşturmak istediğimiz bu rekabeti son derece seviyeli, kaliteli ve arz güvenliğine dönük bir şekilde yapmamız lazım. Ama şunu da her ülke için çok görmemek gerekiyor, her ülke kendi çıkarları ve menfaatlerini düşünmek zorunda. Yani bu konudaki siyaset hala ulusal.

OECD üyesi ülkelerden kaynaklanan yüksek talep, OECD üyesi olmayan ülkeler zeminine doğru kaymıştır. Çin, Hindistan ve Rusya nın talepteki oluşturacağı farklılık bundan sonraki 25 yılımızı belirleyecek önemli bir stratejik bir gelişimdir. Bu konuda alınacak tedbirlerin beraberce alınması gerektiğinin tekrar altını çiziyorum.

 

İŞ BIRAKMA EYLEMİ ELEKTRİK KESİNTİSİNE NEDEN OLMADI

Toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Enerji Bakanı Yıldız, bugün gerçekleştirilen iş bırakma eylemininden dolayı elektrik kesintisi olup olmadığı yönündeki soru üzerine, elektriğin kesintisiz verilmesi gereken bir hizmet olduğunu ve bugünkü iş bırakma eyleminden dolayı herhangi bir kesinti yaşanmadığını söyledi.

 

Yıldız, İşletmede olan bir elektriğin kesilmesi kanunen suçtur. Yani işi bırakan elektriği keserek bırakamaz. Bu nedenden dolayı bir kesinti olması söz konusu değildir dedi.

 

Nükleer santral yapımıyla ilgili bir soru üzerine Yıldız, Akkuyu nükleer enerji santralleri yapımıyla ilgili teklif aşamasında bir teklif geldiğini ve diğer firma ve ülkelerin bu konuda tercihlerini kullanmayacağını söylediklerini hatırlattı.

 

Bu sürecin işlediğini belirten Yıldız, Sinop la alakalı hem ABD li firmaların, hem de farklı ülkelerden, farklı firmaların rağbetlerinin olabileceği söylendi, biz de onları değerlendiriyoruz. Bu konuda hem Güney Kore nin teklifini, hem de şu ana kadar gelmedi ama somut bir teklif gelirse Amerikalı firmaların teklifini değerlendiririz dedi.

www.enerji.gov.tr / 04 Şubat 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR