Rüzgar Elektriğini Tren Rayları Taşıyacak

Kurulu güç bakımından Avrupa’nın yenilenebilir enerji lideri olan Almanya ülkenin enerji arzında temiz enerjilerin payını artırmada karşılaştığı güçlükleri çözmenin yolunu arıyor.

 

Bu güçlüklerin başında ülkenin rüzgar enerjisi kapasitesinin tam olarak değerlendirilebilmesi için yapılması gereken yeni elektrik iletim hatları sorunu geliyor.

 

Zira rüzgar enerjisi bakımınından ülkenin kuzeyi en verimli bölgeler iken enerji tüketiminin ise güney bölgelerde yoğunlaşması Almanya’da 2020 yılına kadar 3,600 kilometrelik yeni elektrik iletim hattı kurulumu zorunluluğunu beraberinde getiriyor. Bugüne kadar bu gerekliliğin yalnız 100 kilometrelik kısmı hayata geçirilebilirken Alman hükümeti bu sorunu aşmada yenilikçi çözümler geliştirmeye çalışıyor.

 

Bu sorunu aşmak için en son yapılan ve şu an Alman hükümeti yetkilileri tarafından tartışılan öneri ise ülkenin tren hatlarının aynı zamanda elektrik iletim hattı olarak kullanılabilmesi.

 

Alman Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer’in yaptığı açıklamaya göre Alman hükümeti bu yönde çalışmalar yürütüyor.

 

Alman demiryolu işletmesi Deutsche Bahn’ın sahip olduğu ağlar Almanya’nın enerji devi RWE’nin sahip olduğu 7,600 kilometrelik ağdan sonra ülkenin ikinci büyük ağı olması ise bu öneriyi çok daha ilginç kılıyor.

 

Konu hakkında açıklama yapan Alman Ekonomi Bakanı Rainer Brüderle’ye göre ise Deutsche Bahn işbirliği ile yapılacak bu çalışma çok cazip sonuçlar doğurabilecek. Avrupa Birliği Enerji Komisyonu Başkanı Günther Oettinger de aynı şekilde bu çalışmanın çok yararlı sonuçlar doğurabileceğini söylüyor.

 

Demiryolu işletmesi uzmanlarına göre ise bu çalışma çok olumlu sonuçlar doğurabilecekse de demir yolu ağlarında bu amaçla yapılması gereken çalışmaların maliyeti kilometre başına 250.000 avroyu bulabilecek. Bu rakam ise uzmanlara göre yeni bir elektrik iletim hattı kurulumuna göre yüzde 75 daha düşük.

www.yesilekonomi.com

26.04.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR