Vatandaş elektriğini kendisi üretecek …

Güçlü, Konya’da güneş enerjisinden yararlanılarak elektrik elde edilmesi projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

AK Parti Meram İl Genel Meclis Üyesi ve Meclis Sanayi ve Ticaret Komisyonu Başkanı Mustafa Güçlü, Konya’da güneş enerjisinden yararlanılarak elektrik elde edilmesi projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

Güçlü konuşmasında, Selçuk Üniversite İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Kadir Yalçın tarafından hazırlanıp Meclise sunulan proje üzerinde komisyon olarak çalışma yaptıklarını söyleyerek, inceleme ve araştırmalarda TBMM yetkileri başta olmak üzere, birçok kamu kurum ve kuruluşlarından görüş aldıklarını dile getirdi. Meclis Sanayi ve Ticaret Komisyonunca hazırlanan rapordan da bahseden Güçlü, projenin hayata geçirilmesi ile birlikte ülke ekonomisine önemli katkılar sağlanacağını, vatandaş kendi elektriğini kendisinin üretebileceğini ve böylelikle elektrik faturası ödeme derdinin de olmayacağını sözlerine ekledi.

 

KOMİSYON RAPORUNDA ŞU KONULARA YER VERİLDİ

Güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirip meskenlerde iş yerlerinde ve sanayi kuruluşlarında istifade edilip edilemeyeceği araştırılmış olup, Memleketimizde öyle bir yatırımın olmadığı tespit edilmiştir. TBMM’nin bu konu ile ilgili olarak kanun yasasının gündemde olduğu komisyonumuz tarafından tespit edilmiş olup, Konya Millet Vekili Mustafa Kabakçı’dan alınan bilgiye göre, konunun alt komisyonlarda görüşüldüğü, 2010 yılı Ocak ayında Meclis Genel Kuruluna sunulacağını ve gelişmelerden de komisyonunda bilgilendirileceği ifade edilmiştir.

 

Konya Sanayi Odası yetkilileri ile yapılan görüşmelerde, Konya’daki sanayi kuruluşlarından konu ile ilgili istifade eden fabrikanın olup olmadığı ve Konya Sanayi Odası olarak araştırma yapılıp yapılmadığı da incelenmiş olup, Konya da ki fabrikaların böyle bir yatırımı bulunmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca Almanya’nın Frankfurt şehrinde konu ile ilgili bir merkez bulunduğunu buradaki uzman ve akademisyenlerle görüşüldüğü, yatırım maliyetinin yüksek olması nedeniyle böyle bir yatırımın Devlet desteksiz zor olacağı K.S.O. yetkilileri tarafından ifade edildi.

 

Öğretim Görevlisi Kadir Yalçın’ın ile yapılan görüşmelerde ise, güneşten elektrik enerjisi elde edebilmek için Dünya da uygulanan 4 sistemim olduğu, bunlardan üçünün yatırım maliyetinin yüksek olduğu, Ülkemizde güneşten istifade eden bölgeler arasında en verimli bölgenin Konya - Karaman arası olduğu, yılın 294 gününde tam verimli istifade edilebileceği, uygulama yapılırsa 4. sistem olan Freşnel güneş kolektör sisteminin daha rantabl olacağı, 5 ile 10 KW lik bir yatırımın fevkalade bahçeli bir evin veya büyük bir ofisin elektrik ihtiyacını karşılayabileceği, yatırım maliyetinin 1 KW lık kolektörün 5 bin Euro, 5 veya 10 KW lık bir yatırımın ise 25 ile 50 bin Euro arasında olacağı bildirildi.

 

Konya İl Genel Meclisi, söz konusu projenin il genelini kapsayacak şekilde, İl Özel İdaresi, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, Sanayi Odası, Ticaret Odası, Esnaf Odaları, Sivil Toplum Kuruluşları, Üniversite ve proje sahibinin işbirliği ile ortaklaşa hazırlanacak bir proje kapsamında değerlendirilerek yatırım programına alınmasına karar verdi.

www.memleket.com.tr / 12.02.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR