Mobilya devi, enerji yatırımları için 1 milyar dolar ayırdı

İstikbal, Bellona ve Mondi gibi markalarla mobilya sektörünün lideri olan Boydak Holding, enerji sektörüne hızlı bir giriş yaptı.

 

Yaklaşık üç ay önce inşaat alanında faaliyet gösteren Ataç Şirketler Grubu ile enerjide işbirliği yapan holding, 16 hidroelektrik santraline 200 milyon dolar yatırdı. Enerjide kurulu gücünü 180 megavata (MW) ulaştıran grup, önümüzdeki dönem bu rakamı 500 MW a çıkarmayı planlıyor. Boydak Holding Üst Yöneticisi (CEO) Memduh Boydak, enerjiye ayırdıkları 1 milyar dolarlık kaynağın 200 milyon dolarlık kısmını gerçekleştirdiklerini söyledi. Boydak, "Enerjide kurulu gücümüzü 300 ile 500 MW civarında bir rakama ulaştırmayı planlıyoruz." dedi.

 

Türkiye nin önemli sanayi kuruluşlarından Boydak Holding, mobilyadan sonra enerjide de söz sahibi olmak istiyor. Bu hedefine ulaşmak için Ataç Grubu nun 11 hidroelektrik santraline ortak olan Boydak, özelleştirme idaresinden 3 santral daha aldı. Şirket, önümüzdeki günlerde Van bölgesinde 45 megavat gücünde iki hidroelektrik santralini daha bünyesine katmaya hazırlanıyor. Bunlarla birlikte Boydak Holding in hidroelektrik santrali sayısı 16 ya, enerjide kurulu gücü ise 180 megavata ulaşacak. Enerji yatırımlarının devam edeceğini kaydeden Memduh Boydak, "Mobilyada zaten çeşitli markalarımız var. Bir evin yatak odasından mutfağına kadar her türlü ürünleri imal ediyoruz. Burada işlerimizi iyi bir şekilde gidiyor. Güzel bir yapımız var. Türkiye de açıklığını hissettiğimiz ve dünyanın geleceğine umut bağladığı enerji sektörü de dikkatimizi çekti. Bu sektörün önemli oyunculardan biri olmaya karar verdik. Bundan sonra enerji ana işkollarımızdan birisi olacak." şeklinde konuştu.

 

Boydak Holding, 2010 yılının ilk 8 ayında yüzde 12 büyüme elde etti. Yılın sonuna kadar bu büyümeyi muhafaza etmeyi planlıyor. Şirketin ihracatı ise geçen seneye göre yüzde 10 artarak 250 milyon doları aştı. Yıl sonunda ihracatın 420 milyon dolara çıkması bekleniyor.

 

Doğalgaz ve rüzgâr santralleri kuracak

Boydak Holding, enerji yatırımlarını çeşitlendirmeyi hedefliyor. HES in dışında diğer enerji kollarına da girmek isteyen şirket, önümüzdeki dönem doğalgaz santrali veya rüzgâr enerjisine dayalı bir yatırım planlıyor. Zaman zaman dağıtımı da düşündüklerini dile getiren Memduh Boydak, ancak rakamların yüksek olmasından dolayı dağıtımı şimdilik gündemlerinde tutmadıklarını aktardı. www.zaman.com.tr / 26.09.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR