Cenevre de yeşil devrim …

Zor bir yılın ardından Avrupa da yılın ilk otomobil fuarı 4 Mart ta başlıyor. Cenevre Otomobil Fuarı nda 100 lansmanın 16 sını ALTERNATİF ENERJİ kullanan yeşil araçlar oluşturuyor.

 

Birkaç yıldır her fuarda daha çok boy göstermeye başlayan ALTERNATİF yakıtlı araçlar Avrupa’da yılın ilk fuarında benzinli modellerin önüne geçiyor. Elektrikli otomobil çılgınlığı, bu yıl 80. Cenevre Otomobil Fuarı’nda da meraklıları en çok oyalayan konu olacak.

 

Krizden sonra güveni gösterecek

Hidrojen ve elektrik enerjisinin ağırlıklı olarak kullanıldığı otomobiller, artan petrol fiyatları ve emisyon kuralları nedeniyle artık ‘özel’ bir öneme sahip. 04 - 14 Mart arasında düzenlenecek Cenevre Otomobil Fuarı da, 100 dünya ve Avrupa prömiyerine sahne olacak. Bu yeniliklerin önemli bir kısmını yine çevreci araçlar oluşturuyor. Otomobil Fuarı’na petrole ALTERNATİF yakıtlar kullanan araçlar damgasını vuracak gibi görünüyor. Otomotiv devlerinin fuarda en çok ALTERNATİF yakıtlı araçların tanıtımına öncelik vermesi de gelecekteki trend hakkında ipuçları veriyor.

 

Bu yıl Cenevre’de 16 elektrikli ve ALTERNATİF yakıtlı araç tanıtılacak.

Otomotiv dünyası fuarın, küresel krizin ardından tekrar oluşan güvenin önemli bir işareti olmasını bekliyor. 30 ülkeden 700 markayı temsil eden 250 katılımcının bulunduğu fuarı 11 gün içinde toplam 650-700 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Otomotiv devlerinin önemle vurguladığı bazı çevreci modeller ve farklı tasarımları biraraya getirdik ...

 

Tarihin en güçlü Bentley’i

Tamamen el yapımı otomobiller yapan Bentley Motors, tarihinin en hızlı ve en güçlü üstü açık modeli Continental Supersports Convertible’ı Cenevre Otomobil Fuarı’nda sergileyecek. Bentley’in yeni canavarı W12 motoruyla tam 621 beygir gücünde. Cabrio keyfini dört kişiye birden yaşatan model, hem benzinle hem E85 biyo-etanol ya da ikisinin herhangi bir kombinasyonuyla çalışabiliyor. Dört kişilik araç birkaç saniyede 325 km hıza çıkarabiliyor.

 

Hem spor hem hibrid

Honda ’nın yeni hibrid spor otomobili CR-Z’nin Avrupa versiyonu Cenevre’de sahne alıyor. Temiz ve verimli benzin-elektrik motor kombinasyonunu kullanan CR-Z altı ileri manuel şanzımana sahip.

Paralel hibrid sistemi ilk kez 6 vitesli bir manuel şanzımanla birleştirilmiş. Bu yeni coupe gelecekte spor otomobillerin elektrik motoruyla da destekleneceğini gösteriyor. 124 beygirlik CR-Z ortalama 5 litre yakıt tüketiyor.

 

Dikkat ters kapı çarpar!

Dünya tanıtımı Cenevre Otomobil Fuarı’nda yapılacak Meriva pazara bu yılın son çeyreğinde girecek. Aile otomobili Meriva’nın kapıları artık ters yöne doğru açılıyor. İki kapı açıkken ortaya 82 derecelik açı çıkıyor. Rahatlık üzerine kurulu araçta ayrıca arka koltuklar da ileri geri hareket edebiliyor. Meriva 1.3 dizel ve 1.4 turbo benzinli motor seçeneklerine sahip olacak.

 

Subaru kanatlandı

Subaru, fuara neredeyse tamamı çevre dostu motorlarla katılıyor. Hibrid Tourer Konsept otomobili, elektrikli Plug-in Stella ile bu yıl Avrupa’da satışa sunulacak Impreza XV modeli meraklılarla buluşacak.

Kapıları yukarı doğru açılan Hibrid Tourer konsepti 2.0 litrelik 4 silindirli benzinli boxer motora sahip. Düşük hızda elektrikli motorla giden araç hızlı kullanımda benzinli motoru devreye alıyor.

 

Renault’nun yeni rüzgârı

Renault, Cenevre Fuarı’nda yeni coupe roadster modeli Renault Wind’i (rüzgâr) tanıtacak. Markanın küçük modeli Twingo baz alınarak geliştirilen iki koltuklu Wind’in elektrikli tavanı 12 saniyede açılıyor. Renault fuarda ayrıca açılır metal tavanlı diğer cabriosu Megane CC’yi de gösterecek.

 

Yeni bir spor Toyota

Spor otomobillerde oldukça başarılı bir geçmişe sahip olan Toyota fuarda FT-86 konseptinin Avrupa prömiyerini yapıyor. Konsept, arkadan itişli motoru ve farklı tasarımıyla dikkat çekecek. Toyota, elektrikli aracı FT-EV II konsept modelinin Avrupa prömiyerini de yapacak. Ayrıca yeni yakıt hücreli hibrid araç FTCH-adv modeliyle birlikte geleceğin teknolojilerini açıklayacak.

 

S60 ile kaza yapmak zor

Tamamen yeni Volvo S60’ın dünya lansmanı bu fuarda yapılıyor. S60 gittikçe daha şık otomobiller üreten Volvo’nun son bombası. S60’ta Otomatik Frenli Çarpışma Uyarısı ve Yaya Algılama Sistemi gibi çok başarılı güvenlik önlemleri bulunuyor. Türkiye’de 2010 yılının ikinci yarısından itibaren satışa sunulacak Volvo S60 modelinden 300 adet satılması bekleniyor. www.radikal.com.tr / 22 Şubat 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR