Ordu da içme suyu ilk kez güneş enerjisi ile klorlandı …

Ordu İl Özel İdaresi tarafından sağlıklı içme suyu götürmek için yapılan tesislerde ilk defa elektrik enerjisi kullanılmadan güneş enerjisi paneli kullanılarak klorlama yapıldı.

 

İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü, Fatsa ilçesinde Aşağı Yavaş ve Yukarı Yavaş köylerinde 445 hane ve Gölköy ilçesi Kozören köyünde 320 haneye sağlıklı içme suyu tesisi çalışmalarını tamamladı.

 

Yapılan içme suyu tesisinde, proje gereğince 3 adet dereye kurulan su alma yapıları (dere kaptajı) ile biriktirme depolarına ulaştırılan sular klorlama işleminden geçirildikten sonra kullanımına sunuldu. Bu projede ilk defa suyun olası mikroplardan arındırılarak sağlıklı bir şekilde tüketilebilmesi için yapılan klorlama çalışmalarında kullanılmak üzere 3 adet güneş enerji panelli klorlama sistemi kuruldu.

 

Bu sayede elektrik şebekesi olmayan yerlerdeki depolarda, hem elektrik tesisat maliyeti hem de elektrik harcama giderlerinin önüne geçilerek tasarruf edilmesi sağlandı. 2009 yılı Mart ayında başlanan ve toplam 25 bin 186 metre borunun kullanıldığı çalışmalar tamamlanarak Aşağı Yavaş ve Yukarı Yavaş köylerine temiz içme suyu verilmeye başlandı. Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü tarafından tamamlanan Gölköy Kozören Köyü içme suyu isale hattı da devlet- vatandaş işbirliğiyle yenilendi. Eski yıllarda jütlü çelik boru kullanarak yapılan ve ekonomik ömrünü doldurmuş olan ana isale hattı, sık sık su kesintilerinin olması ve şebekede yoğun bir şekilde su kaybı yaşanmasından dolayı ihtiyaçları karşılamakta yetersiz kalıyordu. Boruları İl Özel İdaresi tarafından temin edilen ana isale hattının kazı çalışmaları Gölköy Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yapıldı.

 

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz, en son yapılan bu içme suyu tesislerinde teknolojinin bazı imkanlarını kullandıklarını söyledi. Elektrik enerjisinin olmadığı ya da külfetli olduğu yerlerde bu gibi çalışmalara devam edeceklerini ifade eden Yılmaz, " Yeni isale hatları ve şebeke hatları yapılması çalışmaları ile ihtiyaç duyulan yerlerdeki eski hatların değiştirilmesi çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalarımız içerisinde teknolojinin bazı imkanlarından yararlanıyoruz. Bunun son örneği olarak Aşağı Yavaş ve Yukarı Yavaş Köyleri ana isale hattı ve şebeke çalışmalarında güneş enerjili klorlama sistemi kurduk. Elektrik şebekesinin olmadığı ve veya hat çekilmesinin külfetli olduğu yerlerde bu gibi çalışmalarımıza devam edeceğiz " diye konuştu. www.beyazgazete.com / 25.02.2010

-.-

www.solar-pazar.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR