Tema nın ALTERNATİF ENERJİ Sistem Tanıtım Tırı Samsun a geldi …

Küresel ısınma ve iklim değişikliği sonuçlarına dikkat çekmek, bu konuda toplumu bilinçlendirmek ve çözümler üretmek amacıyla Türkiye Tema Vakfı ile Deniz Temiz Derneği (Turmepa) iş birliği ile başlatılan El Ele Mobil Eğitim Kampanyası A Enerji Sistem Tanıtım TIR ı Samsun a geldi.

 

Eylül ayında " Geleceğimiz Erimesin " sloganıyla eylül ayında yola çıkan eğitim TIR ı, 5. durağı olan Samsun a ulaştı. Cumhuriyet Meydanı nda konuşlandırılan TIR da TEMA Vakfı Samsun İl Temsilciliği gönüllü eğitmenleri tarafından, yenilebilir enerji kaynaklarından güneş ve rüzgar enerji, küresel ısınma, iklim değişikliği, doğal varlıkların korunması gibi konularda halka ücretsiz eğitimler verecek. Güneş panelleri ve rüzgar tribünü aracılığıyla üretilen elektrikle çalışan TIR da aynı anda 40 kişiye eğitim verilebilecek 70 metrekarelik eğitim salonu da bulunuyor. 13 vilayeti dolaşacak olan ALTERNATİF Enerji Sistem Tanıtım TIR ı, Samsun un ardından Tokat a geçecek. 2011 yılı sonuna kadar 810 bin kişiye ulaşılması beklenen kampanyanın bu yılki bölümü ise eylül ayında İstanbul da sona erecek.

 

Güneş panelleri ve rüzgar türbinleri ile donatılan araçta eğitimlere yarın başlanacak. Kampanya hakkında bilgi veren Tema Vakfı Samsun İl Temsilcisi Ömer Faruk Sönmez, güneş ve rüzgar enerjisi kullanımının toplumda yaygınlaşması gerektiğini söyledi. İsveç in yüzde 55 inin, Avusturya nın yüzde 70 inin elektriğini güneşten sağladığına dikkat çeken Sönmez, " Biz şu anda elektriğin önemli bir kısmını kömürden, barajlardan ve doğalgazdan sağlıyoruz. Çevreyi kirletip doğal kaynakları yok ediyoruz. Sanayi ürünlerimiz niye pahalı çünkü enerjimiz pahalı. Avrupa da enerji çok ucuz olduğu için ucuza mal ediyor. Biz de diyoruz ki eğer geri dönüşümlü yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanabilirsek ucuz enerji ederiz, ucuz ürün üretiriz. Maliyetimiz düşer ve dışarıya mal satarız. Şuan rekabet edemiyoruz. Güneş enerjisi Türkiye de her yerde rahatlıkla kullanılabilir. Merkezde yok ama kırsalda zaten güneş enerjisi kullanılıyor. Yurtlar, kışlalarda, okullarda, spor tesislerinde pansiyonlarda, evlerde güneş enerjisinden faydalanabiliriz. " dedi.

 

TIR ın insanları bilinçlendirmek amacıyla Samsun da bulunduğunu vurgulayan Ömer Faruk Sönmez, eğitimlerin faydalı olacağına inandığını sözlerine ekledi.

 

3 yıl boyunca 81 il ve çevre ilçelerde gerçekleştirilmesi planlanan eğitim çalışmaları sonunda öncelikle, Küresel Isınma ve İklim Değişikliği nin yarattığı olumsuz etkiler hakkında bilgilendirme yapılacak. Bu doğrultuda, Küresel Isınma ve İklim Değişikliği ile ormanlar, meralar, tarım alanları, denizleri ve insanları bekleyen tehditler arasındaki direkt ilişkinin kavranarak, hangi önlemlerle olumsuz etkilerin azaltılabileceğiyle ilgili bireylerde farkındalık yaratılması bekleniyor. Bilinçlendirme kampanyası sonunda kamu nezdinde de gereken yasaların çıkartılması ve ülke olarak sürdürülebilir kalkınmaya ulaşılması hedefleniyor. (CİHAN) 01 Şubat 2010

-.-

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

www.solar-academy.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR