Finansbank, ekolojik ayakizinizi takip ediyor … 

Finansbank ın katkılarıyla hayata geçirilen ve tüketim alışkanlıklarını değiştirmeyi amaçlayan www.ekolojikayakizim.org web sitesi yayına girdi. 

 

Finansbank ve WWF-Türkiye, iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekmek ve bireylere kendi sorumluluklarını hatırlatmak amacıyla yeni bir proje başlattı. Banka olarak çevreye olan duyarlılığını geniş kitlelerle paylaşmayı ve çalışmalarının çarpan etkisini arttırmayı hedefleyen Finansbank, ekolojikayakizim.org sitesiyle insanla doğanın uyum içinde olduğu bir gelecek için farkındalık yaratacak.Ekolojikayakizim.org web sitesinde, kullanıcıların tüketim alışkanlıkları ve etkilerini hesaplayabilmesi için ev, seyahat, gıda ve diğer alanlardaki tüketim alışkanlıklarına ilişkin sorular yer alıyor. Kullanıcılar, soruları yanıtlayarak, doğal kaynaklara yönelik taleplerinin etkilerini gösteren ekolojik ayak izlerini öğreniyor. Bireylerin tüketim alışkanlıklarını değiştirerek doğa üzerinde oluşan baskı ve tahribatı azaltmaya destek olması hedeflenen site, kullanıcılara ekolojik ayak izlerini azaltabilecekleri ipuçları da sunuyor.

 

Doğal Habitat ve ekosistemlerdeki insan etkisini izlendiği bir yol olan ekolojik ayak izi, kullanılan doğal kaynakları ve üretilen çöpleri bertaraf etmek için gerekli olan kara ve su ihtiyacını ölçümlüyor.

 

2030 yılında iki gezegene ihtiyacımız olacak !

WWF-Türkiye, ülkemizde ekolojik ayak izlerini azaltmayı hedefleyen çalışmalar yürütmeye devam ediyor. WWF-Türkiye tarafından yayınlanan Yaşayan Gezegen Raporu, ekolojik ayak izimizin, gezegenimizin kendini yenileme kapasitesini yüzde 30 oranında aştığı gösteriyor. Raporda, ekolojik ayak izi değerlerinde gelişmiş ve az gelişmiş ülkeler arasında ciddi farklılıklar görülüyor. Dünya nüfusunun dörtte üçü aşırı tüketim yapan ülkelerde yaşıyor ve zengin ülkeler, yoksul ülkelerin doğal kaynaklarını hızla tüketiyor. Doğal kaynaklarımızı bu hızla tüketirsek 2030’da talep ettiğimiz ürün ve hizmetleri karşılamak için iki gezegene ihtiyacımız olacak.

 

Ekolojikayakizim.org’da kullanıcılar, yaşam biçimlerine ilişkin sorulara verdikleri yanıtlar doğrultusunda kaç gezegene ihtiyaç duyacak şekilde yaşadıklarını öğreniyorlar. Site kullanıcıları, sitede yer alan tasarruf sağlayıcı ipuçlarını uygulayıp, ayak izlerini azaltma konusunda aydınlanabiliyorlar. Böylece ekolojikayakizim.org, küçük değişimlerin, büyük farklar yarattığını gözlemleme fırsatı sunuyor. www.geleceginenerjisi.com / Mart 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR